Lyx & strandcamping lockar turisterna till Gotland

På 60-talet bodde Bergmans skådisar i nybyggda stugor utan toa på Sudersand. Mycket vatten har runnit längs Fårös kalkstensstränder sedan dess. Nu har Sudersands Semesterby & Camping både lyxvillor och eget reningsverk.

Strandråg och sanddynor så långt ögat ser. Sudersands strand på Fårö är flera kilometer lång. Vinden fläktar på den vita kalkstensstranden denna varma julieftermiddag men när vi tar ett par kliv över sanddynen mot skogsbrynet är det lä. Bara några meter in tar tälten på Strandcampingen vid.

– Ja, det är fritt att sätta tälten var man vill, ända ner till stranden om man så önskar, säger Rolf Lindvall som tillsammans med sambon Lotta Gebenius driver såväl Strandcampingen, vandrarhemmet som stugbyn i Sudersand och från i år också den intilliggande Strandskogens Camping.

Lottas föräldrar drev den under hennes uppväxt. I övrigt hade varken hon eller Rolf varit i branschen tidigare när de år 1994 tog över anläggningen tillsammans med ett annat par som de sedan köpte ut 2006.

– När vi började här så fanns vandrarhemmet och 42 stugor. Det har hänt otroligt mycket. I dag har vi sammanlagt 570 bäddar, berättar Lotta medan vi promenerar runt i stugbyn.

Populära lyxvillor

Stugorna ligger i klungor med stora grönområden emellan. Här finns en gigantisk lekplats, boulebana och fotbollsplan. Det börjar bli middagstid och många gäster rör sig från stranden mot restaurangen av dofterna från ett lamm som helgrillas på terrassen vid den uppvärmda poolen.

– Vandrarhemmet och de äldsta primitiva stugorna kom till på 1950-talet och fler byggdes några år senare för att inhysa skådespelare till en Bergmanfilm. De finns kvar men är renoverade och har både toa och dusch. Från början fick skådespelarna som bodde i dem klara sig med utedass, berättar Rolf.

Annat är det med dem som byggs i dag. Senaste tillskottet är sju lyxiga andelsvillor. De är utrustade med öppen spis, bastu och luftkonditionering i varje rum. Under högsäsong kostar de 18 800 kronor att hyra en vecka, ett pris som kan tyckas högt men som inte avskräcker.

– De är jättepopulära. Eftersom de är stora så är det i många fall två familjer som hyr ett ihop, då blir ju kostnaden inte heller så stor per familj, säger Rolf.

Vandrarhemmet kan bli hotell

Nästa år ska ytterligare 15 likadana villor finnas på plats. De har också planer på att göra om vandrarhemmet till hotell.

– Fårö har faktiskt inget riktigt hotell i dag, så där finns en lucka att fylla. Fast först ska vi nog ta tag i nyinförskaffade Strandskogens Camping och renovera den så att den kommer upp i samma standard som de övriga anläggningarna. Men eftersom det är första säsongen där för oss så väntar vi med att bestämma hur vi ska angripa det tills i höst. Då gör vi en utvärdering av sommaren och ser vad som ska prioriteras, säger Rolf.

Eftersom Sudersand har växt mycket så har det blivit påfrestningar på avloppssystemet och i år har de därför byggt ett eget reningsverk.

– Kommunens nät är fullt utbyggt så det var till att avsätta fyra och en halv miljon och fixa ett eget. Vi passade också på att dränera om, sätta nya elstolpar och lägga nytt kablage. Nu har vi ett spindelnät med tre kilometer ledningar under anläggningen. En god investering, tycker Rolf.

Inget förhastat

Trots stora satsningar i flera omgångar känner paret inte att de har satt för mycket på spel.

– Vi har en stabil grund och har inte behövt låna så mycket pengar och aldrig förhastat oss. Ibland kanske vi till och med väntat lite för länge med att bygga till, som till exempel stugbyns nya reception. Ända tills 2007 var det den gamla pyttelilla receptionen från 50-talet som gällde, säger Lotta.

Hon och Rolf har själva campat mycket och tycker att det är ett jättebra sätt att få inspiration till förbättringar. Förra året blev det en tur längs västkusten upp till norska gränsen.

– Framför allt så kollade vi in olika servicehus för att få tips eftersom vi skulle bygga nytt själva. En bra sak vi fick med oss var att införa skostopp vid entrén. Det blir så mycket renare och fräschare, säger Lotta och visar det nya toppmoderna servicehuset som har allt från särskilda barntoaletter till lekrum där barnen kan vara medan föräldrarna till exempel tvättar.

Rolf och Lotta stod också på sin egen camping i ett par veckor, något som de varmt rekommenderar andra campingägare.

– Det var nyttigt, vi upptäckte då att vi hade för få diskplatser på tältsidan, något som vi sedan raskt rättade till, säger Lotta.

Många återkommer

Hon tycker också att gästerna är bra på att säga ifrån om något krånglar eller behöver fixas till, särskilt de som återkommer år efter år och som de har lärt känna väl. Och det är det många som gör.

– Redan i september har vi alltid 80 procent av nästa års beläggning klar, säger Rolf. Ett av de återkommande inslagen är hund- och hästläger, berättar Lotta.

– Det är helt underbart när islandshästarna kommer! Det är ett gäng gotlänningar som tar med sina hästar hit under en höstvecka varje år. De bor i stugor och så hägnar vi in en hage till hästarna. När jag ser dem rida på de vita stränderna inser jag hur unikt Sudersand är.

Den som hyr en av de nybyggda villorna får allt som ingår i ett toppmodernt boende. Plus stranden bara några badlakanslängder bort.

För den som vill trampa vatten finns pedalbåtar à la medelhavsstrand.

Helstekt lamm – så gotländskt som det kan bli.

Detaljer som de nitade bjälkarna gör det nya servicehuset extra ombonat. Ernst Kirschsteiger kunde inte tänkt ut det bättre.

Tv-hörnan i det nya servicehuset är ett mysigt tillhåll för barnen medan de vuxna fixar mat och tvätt i rummen intill.

Om Sudersands Semesterby & Camping

  • Anläggningar: Sudersands semesterby, Sudersands strandcamping, Sudersands vandrarhem och Strandskogens Camping
  • Ägare: Rolf Lindvall och Lotta Gebenius
  • Grundades: 1955 (vandrarhemmet och de första stugorna)
  • Antal anställda: 17 under sommaren, 5 helårsanställda
  • Omsättning: ca 11 miljoner kronor 2011
  • Yta: ca 9 hektar
  • Öppettider: Vandrarhemmet och stugbyn har öppet året runt medan campingarna stänger sista september
  • Antal gästnätter per år: 40 000
  • Antal stugor: 91
  • Antal husvagnstomter/ställplatser: 52 på Strandskogen, 120 på Strandcampingen