Det blomstrar i badparadiset Skantzö

En mellanstor, mellansvensk, välskött campingplats med tre stjärnor. Kan det vara något? Ja, om den heter Skantzö Bad och Camping och ligger i Hallstahammar, hjärtat i Mälardalen. I den historiska miljön vid Strömsholms kanal är den barnfamiljernas badparadis.

En kort promenad västerut från Hallstahammars centrum ligger Skantzö Bad och Camping. Bland björkar och tallar ligger stugor och campingtomter som genererar cirka 20 000 gästnätter om året. För att komma dit från centrum passerar man Kolbäcksån som tillsammans med Strömsholms kanal omflyter Skantzö.
– Campingplatsen ligger jättefint med slussarna på ena sidan och forsarna på den andra, säger Jan Fagerström.
Han är enhetschef på Hallstahammars kultur- och fritidsförvaltning och den som ansvarar för den kommunala camping- och badanläggningen. Han har också kommunens föreningsbidrag och idrottsföreningar på sitt bord. Men i dag har han campinghatten på. Fast campingplatsens historia började med badet.

Huvudsakligen barnfamiljer

Skantzös tempererade utomhusbad började byggas på 1960-talet och stod klart 1969. Som komplement byggdes fyra små stugor och en liten campingplats. I dag har anläggningen vuxit till tre bassänger med en vattenrutschkana och ett hopptorn. Campingdelen har utvecklats ännu snabbare och har idag 23 stugor och 200 tomter. Gästerna är enligt Jan Fagerström ganska blandade, men sommartid är det en viss kategori som sticker ut.
– Snittgästerna är en familj med två barn ifrån Sörmland. De flesta kommer från Mälardalen, Närke, Uppland och så Västmanland såklart. Familjerna lockas av kombinationen campingboende och tempererat bad, att det finns både och.
Mellan fem och tio procent av gästerna är mer långväga, från Norge, Danmark, Finland och Tyskland, men stommen utgörs av familjer inom en tiomilsradie. Förutom att bada kan de ägna sig åt olika sportaktiviteter eller upptäcka det historiska kanal- och slussområdet Skantzen. De som inte bor i Mälardalen i vanliga fall tycker om att göra dagsutflykter i trakten.

– Men en del vill bara ta det lugnt med sina barn vid badet, säger Jan Fagerström.
Skantzö Bad och Camping har historiskt sett haft gästtoppar vid midsommar och under bilträffen Power Big Meet, men i år har det varit mer jämnt fördelat över säsongen.
– Och vi har garanterat haft fler gäster totalt sett än i fjol.
Sedan två år tillbaka har Skantzö Camping åretruntöppet. Ett av anläggningens fyra servicehus är vinteranpassat och receptionen har öppet en dag i veckan.
– Det har gått bra. Vi har säsongsgäster från sommaren som har valt att stå här även på vintern och som är här ganska mycket då också. Andra gäster är företagare som är ute och jobbar och privatpersoner som bor över helgerna.

Nästa stora investering på Skantzö Bad och Camping blir att riva det största servicehuset och bygga ett nytt som är vinterbonat. I år gjordes den ”osynliga” insatsen att gräva för fiber till wi-fi, men i fjol anlades såväl beachvolleybollplan som hundrastgård. Även badet kräver underhåll.
– Ja, anläggningen är ju från 60-talet och åren tär. Vi ska rusta bassängerna från och med nästa höst. Vi börjar med rengöringsanläggningen i källaren. Det är otacksamt i och med att det inte märks, men om man inte gör något så rasar det ihop.
En mer publikfriande insats är att byta ut minigolfen mot äventyrsgolf, ett arbete som ska vara klart 2019.

Annorlunda arbetssätt

Som kommunal anläggning jobbar Skantzö Bad och Camping lite annorlunda än privata företag. Eftersom utomhusbadet främst är tänkt som en service till Hallstahammarborna räknas den som en skattefinansierad verksamhet som får lov att gå med förlust, medan campingdelen är avgiftsfinansierad och ska gå med vinst. För tillfället går badet minus ungefär lika mycket som boendet går plus. På fem år har antalet gästnätter ökat med 17 procent, och kommunens mål är att de ska bli ännu fler.
För att nå det målet jobbar Jan Fagerström och hans kollegor med marknadsföring i såväl lokala som internationella kanaler, det senare genom SCR Svensk Camping. Skantzö är även med på några mässor under våren.
– Och i år är första gången som vi har erbjudit onlinebokning. Det har fallit väldigt väl ut, så det fortsätter vi med.

Tidigare har bara de vinterbonade stugorna haft åretrunt-öppet. Nu gäller det hela campingplatsen.

Anläggningens ny­renoverade deluxe-stugor håller hög standard.

Skantzö Bad och Camping omges av vatten i form av en kanal och en å.

Under sommaren kan besökarna prova såväl vattengympa och kajak som sup – stand up paddle board – i bassängen.

Entrén till det tempererade badet med vattenrutschbana ingår i campingavgiften.

Om Skantzö Bad och Camping

Åretruntöppen campingplats och utomhusbad på en ö i Hallstahammar tätort, omgiven av Strömsholms kanal och Kolbäcksån.

  • Antal tomter: 200 platser för husvagn/tält och husbil.
  • Antal stugor: 23, varav 13 enkla, 4 standard och 6 deluxe. De två senare kategorierna har pentry och badrum.
  • Service och aktiviteter: Tre uppvärmda bassänger med olika djup, hopptorn och vattenrutschbana, restaurang med fullständiga rättigheter, minilivs, kiosk, minigolf, kajak- och kanotuthyrning, utegym, tennis-, basket, boule- och beachvolleybollplan, hundrastgård, konferensrum.
  • Stjärnor i klassificeringen: 3
  • Gästnätter: Drygt 21 000 år 2016.
  • Gästerna kommer ifrån: Sverige, Norge, Danmark, Finland, Tyskland och Nederländerna.
  • Anställda: 20 (tillsvidare och säsong).
  • Omsättning: 5,7 miljoner 2016.