Här ska allt vara annorlunda

Skärgårdslivet är det som gör KustCamp Ekön unikt. För att kunna erbjuda ännu mer av den varan har ägarna Michael Carlsson och Pernilla Eriksson gjort gemensam sak med två restauranger vid havet. I sommar kommer gästerna att kunna åka båt mellan krogarna för att njuta av sol, vind och god mat.

Så långt ut i den östgötska skärgården det går att komma utan båt ligger KustCamp Ekön. Precis vid havet, bland vindpinade tallar, breder anläggningen ut sig. Möjligheten att njuta av klippbad, långpromenader i enskildhet och kajakturer mellan öarna lockar gästerna ut till havsbandet. Sedan 2008 drivs campingplatsen av Michael Carlsson och Pernilla Eriksson.
– Det första vi gjorde var att fördubbla antalet tomter och bygga ny reception/restaurang och ett nytt servicehus med hotellstandard. Då minskade andelen säsongsplatser, framför allt närmast vattnet. Det är så tråkigt med campingplatser där säsongsgästerna tar över och dominerar på de bästa platserna, säger Michael.

25 procent tyskar

För det är vattnet alla gäster vill åt. På Ekön, som är ett naturreservat – även campingplatsen, går det att bada ifrån klipporna, en badbrygga, en sandstrand med långgrunt och en sällsynt klapperstensstrand. För den som vill längre ut i den östgötska övärlden går det att hyra en liten båt med motor. På sommaren är de mest badbåtar, men vår och höst kan de användas av fiskesugna. Förutom gäster från Sverige är det mest tyskar som kommer för att bo på Ekön. Under augusti är hälften av gästerna tyskar, och över en säsong utgör de 25 procent.
– Här är lagom litet och ligger mitt i naturen. Det är nog det som lockar tyskarna, att de kan vandra i timmar utan att möta en enda människa, säger Michael.

Restaurangsamarbeten

De flesta gästerna är barnfamiljer, men även par med husbil har blivit en allt viktigare grupp. När det gäller gästernas intressen säger Pernilla att de sett en ökning av paddlare.
– Antingen så kommer de hit för att de vill paddla och vet att detta är ett bra ställe, eller så upptäcker de paddlingen medan de är här, säger hon.

Michael och Pernilla har funderat på hur gästerna ska kunna uppleva skärgården på ännu fler sätt. I sommar lanserar de i samarbete med två restauranger ett helt nytt koncept. En liten turbåt ska ta matsugna mellan Ekön och restaurangerna på Gryts Varv och Fyrudden, med möjlighet för byte till Harstena.
– Både Fyrudden och Gryts varv kan man ju ta sig till med bil, men det är en helt annan sak att komma havsvägen än skogsvägen. Nu blir det fem båtturer om dagen mellan alla ställena. Det här är en idé som har funnits länge, att vi ska underlätta för gästerna att byta plats, säger Michael.

Men också i land finns det mycket för gästerna att uppleva. I naturreservatet finns vandringsleder och en frisbeegolfbana. Man kan klättra upp i ett utsiktstorn och spana efter sälar utåt havet. Det går också att följa med på sälsafari som anordnas flera gånger per sommar.
– Att få se en säl är en häftig familjeupplevelse. Överhuvudtaget uppmuntrar vi familjerna att passa på att vara tillsammans när de är här, säger Pernilla.

Åretruntpersonal

Av den anledningen har KustCamp Ekön ingen barnklubb eller aktiviteter för tonåringar.
– Nej, tanken som genomsyrar allt här är att det ska vara annorlunda, ett annat sätt att umgås och att uppleva naturen, säger Michael.

Förutom KustCamp Ekön driver Michael och Pernilla KustCamp Gamleby drygt tre mil söderut fågelvägen samt Västervik Guesthouse, ett centralt hotell i Västervik med 20 rum. Därför behöver de varje år anställa ungefär 50 personer på sommarsäsong. På helår är det Michael, Pernilla och hotellchefen i Västervik, ett par vaktmästare och tre medarbetare som ursprungligen kommer från Samhall.
– Det är utvecklande både för oss och för dem. Vi märker att de kan känna stolthet över att kunna säga ”Jag jobbar på camping”, säger Michael.
Dessa medarbetare har i uppgift att städa, hålla ordning, se till att det ser snyggt ut på grönytorna och så vidare. Arbetsuppgifterna bygger på vad var och en har för begränsningar och talanger. Fördelen med att ha städ- och fixpersonal året runt är enligt Michael att det alltid finns någon som hittar och har check på att saker funkar.
– Och våra anställda med lite annan syn på världen är ofta väldigt bra på att göra saker likadant hela tiden.
Pernilla flikar in:
– Vi har en kille på Ekön som i somras kom och sa ”Vi gjorde såhär förra året, ska vi inte göra det i år igen?” när servicehuset skulle storstädas. Det hade jag alldeles glömt.

KustCamp Eköns omdaning från säsongscamping till en plats för många att få njuta av Östgötaskärgården har varit viktig för paret Carlsson-Eriksson. Men under denna vår av coronakris har en oro vuxit fram, berättar Michael.
– Vi är stolta över att vi har så många spontangäster, men i år känns det inte lika bra i magen. Nu hoppas vi att det blir möjligt för tyska gäster att resa till oss igen, åtminstone i augusti, och att Kolmårdens djurpark och Astrid Lindgrens Värld kan öppna. Då ordnar nog sommaren sig.

KustCamp Ekön ligger så långt ut i skärgården man kan komma utan båt.

Både på sälsafari och vid campingplatsen kan man se fiskgjuse (bilden) och havsörn.

Receptionen och restaurangen har stora glaspartier för mesta möjliga utsikt.

KustCamp Ekön ligger i ett naturreservat för det rörliga friluftslivet.

Klippbaden kompletteras med flytbrygga för de som lättare vill komma i och ur badet.

Om KustCamp Ekön

Åretruntöppen campingplats vid klipporna längst ut i skärgården i Valdemarsviks kommun. Ligger i Eköns naturreservat.

  • Antal tomter: 195 varav 75 säsongsplatser.
  • Antal stugor: 13.
  • Service och aktiviteter: Restaurang med rättigheter, kafé, butik, lekplats, bad från strand, brygga och klippor, cykel-, båt-, kajakoch kanotuthyrning, bangolf, motionsslinga, vandringsled.
  • Stjärnor i klassificeringen: 4
  • Gästnätter 2019: 34 000.
  • Gästerna kommer ifrån: Främst Sverige och Tyskland, därefter Schweiz.
  • Anställda: 2 helårsanställda, 10 personer på sommarsäsong.
  • Omsättning 2019: 4,5 miljoner kronor.

Detta platsreportage publicerades i tidningen SVEA 2 2020.

Text: Linda Swartz Foto: Ola Westerberg / Bildbyrån