Vild & vacker

Husvagnsplatserna är medvetet glest utplacerade längs en slinga i skogen. Vissa har tillgång till rinnande vatten och el, vid andra gäller fotogenlampa och att hämta vatten i den glasklara sjön. - Hur stressad man än är i stan, den som kommer hit blir lugn, säger Vivi Appelqvist som ansvarar för Glaskogens Camping.

Efter lite skumpande på slingriga småvägar i de täta värmländska skogarna öppnar sig landskapet och några röda stugor lyser upp vägen. Vi är framme vid Lenungshammar och Glaskogens Camping. Det är en av landets två vildmarkscampingar, den andra är Hätteboda i Småland. Vivi Appelqvist tar emot i byggnaden som tjänstgör som reception under sommaren och som bygdegård under vinterhalvåret. Hon ansvarar för Glaskogens naturreservat och för campingplatsen som håller öppet från första maj till sista september. Men allt fler vill besöka reservatet även under vintertid för att ge sig ut med snöskor och titta efter vargspår i det vilda landskapet.

– Vi hoppas att så småningom kunna ha ett åretruntöppet infocenter till reservatet men än så länge är det sommaren som gäller, säger Vivi.

Vilt men bekvämt

Hon har arbetat på Glaskogens Camping sedan 1989 och har sett verksamheten utvecklas från att ha 30 husvagnsplatser och en stuga till att bli avsevärt större. I dag finns det plats för 53 husvagnar, varav nio utan faciliteter som el. Men är det vildmarkscamping så är det och platserna ligger glest, det är minst 25 meter mellan dem. Alla har egen grillplats och de flesta har också egen badplats vid Övre Glasjön. Allt fler efterfrågar det vilda men vill ändå bo bekvämt.

– Mest populära är de stugor som har dusch/WC och husvagns/husbilsplatserna med el, torrtoa och färskvatten. De är alltid fullbokade under sommaren, berättar Vivi. 

Sjövattnet rent som dricksvatten

Det är totalt 80 sjöar i området och många av campinggästerna kommer för att fiska. Fiskekortet gäller för alla sjöar i området, vilket gör det hela lite enklare.

– Vattnet rör sig mellan sjöarna och står aldrig stilla och är därför så rent att det fungerar bra som dricksvatten, något som särskilt fascinerar holländare och tyskar. Ungefär 80 procent av gästerna är utländska och besökare från just Holland och Tyskland utgör en majoritet, säger Vivi.

Att paddla i sjöarna är populärt och många kanotister stannar till vid Glaskogen och provianterar på vägen från Arvika ner mot Glafsfjorden.

I reservatet finns också 30 mil vandringsleder. De ligger som ett spindelnät i det 28 000 hektar stora området. Tar man ytterspåret blir det en flera dagar lång vandring och då finns det möjlighet att övernatta i vindskydd. 

Sjöodjur i Stora Glasjön

Skogarna är djupa och naturen vild. I skyn flyger örn och lom och den som har tur ser älg, grävling och kanske björn. Lodjuren finns också men syns inte och likadant är det med vargen. Vill man tro Erik Nilsson som är förbi med sin husbil så finns också sjöodjur i Stora Glasjön.

– Ja, jag har sett ett, jag lovar, berättar han.

Det var när han som tolvåring var ute med några kamrater på sjön som det plötsligt dök upp något ett tiotal meter bort.

– Det stack upp stora svarta ringar, som bildäck, fast större, ur vattnet, säger han.

Och om någon kan sjöarna här, så är det Erik. Han är född i närheten och har gått i skolan i den lilla byn Lenungshammar som nu är reservatets och campingplatsens centrum. Förr låg här ett järnbruk som blomstrade för sisådär hundra år sedan. Då fanns här förutom skolan, en herrgård, ett stort antal arbetsbostäder och en lanthandel som höll öppet en bit in på 1990-talet. I dag bor ungefär tio personer kvar i byn. Det är några av arbetarstugorna som nu hyrs ut till campinggästerna.

Lugnt och tyst

Under sommaren finns jourbutik och café i området. Men de stänger klockan sju på kvällen. Sedan är det lugnt i Glaskogen. Nej, Vivi driver inte en partycamping. Men för den som vill ha äventyr i naturen är det perfekt.

På kvällarna lyser enstaka fotogenlampor och värmeljus runt husvagnar och stugor. Det är allt.

– En gång ringde en upprörd gäst vid tiotiden på kvällen och klagade på att det var oväsen vid en husvagn lite längre bort i skogen. Jag körde dit för att kolla och det visade sig att det var någon som lyssnade på en liten radio, och inte var det särskilt högt heller, skrattar Vivi.

Kanotister stannar gärna och provianterar.

Sju populära stugor finns på Glaskogens Camping, berättar Vivi Appelqvist.

Karl XII:s café i Herrgårdsbacken är en samlingspunkt i Glaskogen.

Vattnet i Glasjöarna är rent och fullt drickbart.

Navet i reservatet är Glaskogens Camping. Byggnaden används under vintern som bygdegård.

Om Glaskogens Camping och Naturreservatet Glaskogen

  • Yta: 28 000 hektar.
  • Sköts av: Stiftelsens Glaskogens Naturreservat, en sammanslutning av kommunerna Arvika, Eda, Årjäng och Säffle.
  • Marken ägs av: Bergvik Skog AB och enskilda markägare.
  • Antal gästnätter per år: 30 000 varav hälften på campingplatsen.
  • Antal stugor: 7 på campingplatsen (4-6 bäddar i varje), 6 i reservatet (2-10 bäddar i varje).
  • Antal husvagnstomter: 53.
  • Antal tälttomter: ca 40 (vid läger ca 100 tälttomter till). I reservatet finns även 35 vindskyddsplatser.
  • Antal anställda: 8 åretruntanställda, 14 säsongsanställda.
  • Omsättning: 3 miljoner kronor per år.
  • Naturreservatet grundades: 1972.