Nystart för Camp Kittelfjäll

Sugboomen höll på att bli döden för campingverksamheten i Kittelfjäll. Men Kittelfjäll Utveckling som redan drev hotell och restaurang på orten ville annorlunda. – För tre år sedan stod den nya anläggningen klar, säger Daniel Sundqvist, ansvarig på Camp Kittelfjäll.

Mitt i byn ligger Camp Kittelfjäll, en renodlad husvagnscamping, med 59 säsongsplatser och 4 korttidsplatser. Kittelfjäll ligger som i en liten kittel med vidunderlig utsikt i alla väderstreck. Från campingen ser man åt alla håll med skidliftarna i norr, Borkahällan i väster och Marsfjället i söder. En husvagnscamping har funnits i byn i många år, men för några år sedan var det nära att den försvann. Ett stort sug efter stugtomter gjorde att den dåvarande ägaren, ville lägga ner verksamheten och sälja marken som stugtomter. 
– Men Kittelfjäll Utveckling tyckte att vi måste ha en camping i byn och upprättade en tillfällig anläggning medan vi byggde den nya, säger Daniel Sundqvist. 
2018 stod den nya anläggningen klar med ett modernt servicehus med alla faciliteter och fjärrstyrda elstolpar. Snabbt blev säsongsplatserna bokade. 
– Vi har väldigt blandade gäster, men den största delen är skidåkare som kommer för våra fina backar.

Ökat intresse för korttidsplatser

Camp Kittelfjäll har siktat in sig på säsongsgäster med husvagn, som kommer 1 oktober och lämnar sista maj. 
– Det är väl enklast och de lämnar mest tillbaka till byn när dom handlar i affären och äter på restaurangerna. 

Problemet i dag är att det börjar bli fullt på anläggningen. Dels har man sett en ökning av gäster till Kittelfjäll, dels har en liknande husvagnscamping i Adolfström lagts ner. I vår räknar man därför med att bygga ut anläggningen med drygt 10 nya tomter och dessutom lite fler korttidsplatser.

– Vi har sett ett ökat intresse för våra korttidsplatser, i dag har vi fyra stycken och vi kan även använda säsongsplatser i mån av plats, men i vår blir det fler korttidsplatser.
Högsäsongen är från vecka sju till efter påsk, då ökar också efterfrågan på korttidsplatser. 
– Många kommer upp och testar Kittelfjäll och då fungerar campinganläggningen som en inkörsport till orten, men vi har även folk som använder campingen som tillfälligt boende medan dom bygger stuga.

Allt fler gäster på sommaren

Även om de flesta gästerna kommer på vintern, har Daniel och hans kollegor märkt en ökning av sommarturismen. Allt fler kommer för att vandra och fiska och det pågår en utbyggnad av både vandrings- och cykelleder i Kittelfjäll. Man har också sett lite fler norrmän. 
– På vintern har vi faktiskt väldigt få norrmän, trots att vi ligger så nära gränsen. 
Daniel tror att det beror på att vägen över fjället var väldigt dålig under många år. Men sedan tio år tillbaka är den asfalterad och förhoppningarna är att fler norrmän ska hitta till Kittelfjäll. 

Elförsörjningen ett problem

Förutom platsbristen på anläggningen är en av de stora utmaningarna i dag elförsörjningen. 
– Vi har själva orten, snöproduktionen, liftarna och alla stugor som behöver el, det gör att vi ibland har svårt att få hit el i rätt mängd. 
Daniel berättar att när Trafikverket ville sätta upp nya snabbladdare för elbilar fick man nej för att Vattenfall inte kan leverera tillräckligt mycket el under vissa perioder. 
– I dag har vi tillräckligt med el, men förbrukningen är på väg uppåt och då blir det problem.
Förra året tog man steget och blev medlem i SCR Svensk Camping. 
– Det är en organisation för campingplatser som vi vill vara en del av. Tillsammans blir vi en starkare röst för vår näring och det är också ett sätt att synas ut mot gästerna.  

Ett helt nytt servicehus är en del av nyöppningen.

I dag är 59 av 63 platser på Camp Kittelfjäll säsongsplatser.

Receptionen ligger mitt i byn på Fjälltorget.

Kittelfjäll bjuder också på fantastiska längdspår.

Daniel Sundqvist håller koll och har alltid jourtelefonen med sig.

Om Camp Kittelfjäll

Traditionell husvagnscamping som ligger granne med liftar och skidbackar. I närområdet finns också fina vandringsleder i fjällterräng, och fiske och kanoting i Vojmån. Öppen året runt. 

  • Antal tomter: 63
  • Antal stugor: 3
  • Antal båtplatser: 25
  • Tältplats: Anlagd yta på 200 kvadratmeter.
  • Service: Servicehus med kök tvättrum, torkrum och bastu för både herr och dam.
  • Aktiviteter: Skidåkning och skoteråkning på vintern, på sommaren finns vandring, fiske, kanoting, cykling, och klättring.
  • Stjärnor i klassificeringen: Ej klassificerad.
  • Gästnätter under 2021: Cirka 18 000.
  • Anställda: 3 personer.
  • Omsättning: Cirka 800 000 kronor (2021).

Detta platsreportage publicerades i tidningen SVEA 1 2022.

Text: Håkan Linger. Foto: Evelina Rönnbäck