En inkörsport till fjällvärlden

På jämtländska Åkersjöstrand Camping trivs gästerna utmärkt, men de tycker ännu mer om att ge sig av därifrån. Med skoter eller på skidor över vita vidder, i kängor längs elva mil vandringsled eller med båt för att fiska öring och röding i det klara vattnet. Eller ta sig ett garanterat myggfritt dopp.

Tio mil norr om Östersund, ungefär mitt emellan den svenska och den norska kusten och cirka 500 meter över havet ligger orten Åkersjön, invid sjön med samma namn. Där byggde Kent Halvarsson med familj en campingplats från grunden för ungefär tio år sedan. Men vi börjar med att backa bandet till februari 1986. Då var Kent Halvarsson en ung officer på I 5 i Östersund. Kvällen när Olof Palme mördades råkade han och ett antal andra militärer vara på konferens på Åkersjöns fjällhotell. Alla gäster ville trots det tragiska som hänt ha lite liv och musik, men ägaren vägrade. Då krävde Kent helt enkelt att få köpa hotellet. Och det blev allvar av saken.

Natur och avkoppling

– Personalpolitiken på regementet var inte den bästa, och nu hade jag ju dragit på mig ett fjällhotell, så jag tog tjänstledigt ett år, säger Kent. Snart blev han erbjuden en tjänst som trafiklärare i försvaret. På sommaren utbildade han förare, på vintern skötte han hotellet tillsammans med sin fru Anette Åhlén. För tio år sedan köpte han ett markområde vid sjöns norra ände för att bygga sin drömcamping. Det skulle vara en anläggning anpassad för vintern men öppen året om. I fokus är natur, avkoppling och skoteråkning. Praktiska campingtomter, toppmoderna servicehus men inget extravagant och inga konstlade ”reseanledningar”.
– Jag vill låta naturen stå för dragningskraften, att vår camping ska vara inkörsporten och att gästerna kan gå vidare därifrån, säger Kent.

Utbildar skoterförare

Planerna för Åkersjöstrand Camping möttes med stor skepsis av lokala byggare. Tomten dömdes ut som för brant och för sur.
– Men jag gav mig inte, till slut fick jag både rita och bygga själv. Från början var det drygt 30 platser och sedan har den vuxit vartefter. Nu erbjuder Kent 115 platser och en stuga, främst till familjer som kommer för friluftslivet. Över 70 procent av gästerna har hund med sig och 90 procent av säsongsgästerna har egen skoter. Just att fara ut i naturen på skoter är en central vinteraktivitet på Åkersjöstrand. Som gammal förarutbildare ger Kent kurser för skoterbevis ett antal helger under vintern. Fram till nyligen hyrde han också ut skotrar, men insåg att andra i byn gjorde det bättre. Varje år kommer 200 personer till Åkersjöstrand för att ta skoterbevis hos Kent. Det är folk från hela Sverige, men också Norge. I närbelägna Trøndelag kostar det mer än dubbelt så mycket att få beviset, och det svenska gäller även där. Den mest långväga skoterelev som Kent har haft var en fransk fotograf som behövde köra skoter på ett forskningsuppdrag i Arktis.

Uthyrningen av båtar underlättar en av de mest populära aktiviteterna: Fiske efter öring och röding i sjön.

Majoriteten av platserna på Åkersjöstrand är till för säsongsboende. De flesta husvagnar har spiketält, ett förtält i trä.

Campingen erbjuder i dag enbart en stuga. Den ligger nere vid stranden, och man får dela stugan med en björn.

Jobbar mot myggryktet

För Kent är det viktigt att kurserna inte bara förmedlar var man får köra och hur fort, utan en filosofi av medvetenhet och hänsyn. Han vill visa på både negativa och positiva sidor av skoteråkning. Ett riskbeteende som har förvärrats på sistone är åkning i lössnö och utmanande av branter utan tanke på lavinfaran. Men när det gäller säkerhetsaspekter som nykterhet och hjälm ser Kent stora framsteg i förarnas beteende.
– Förr var det svårt att få folk att ta på sig hjälm och det var inte självklart att vara nykter. I dag har alla ungdomar hjälm och skyddsutrustning och dricker som starkast Coca-Cola.

Vintern med skoteråkning, isfiske och skidor på både längden och utför är huvudsäsong på Åkersjöstrand, men sommaren är också viktig. Då går vandringarna upp mot den närmaste fjälltoppen Ansätten, som för sin rika flora även kallas Blomsterfjället. Många gäster njuter också av öringfiske i Åkersjön, som är tre kilometer bred och en mil lång. Där går fint att bada, med vattentemperaturer uppemot 25 grader.

Och tvärtemot myten finns där nästan inga mygg som stör sommarcamparna. I sin roll som ordförande för Camping Mittsverige jobbar Kent bland annat för att få bort myggryktet som surrar kring Norrland, som enligt honom är betydligt överdrivet.

Ett av de viktigaste argumenten för att få turister söderifrån att välja Mittsverige är att det ligger nära.
– Man behöver inte åka längre norrut än till oss för att få orörd fjällmiljö och makalöst vacker kust. Men vi som campingföretagare måste hjälpa till att visa besökarna reseanledningarna, säger Kent. Därför har Camping Mittsverige tagit fram ett kartmaterial där stråk som Vildmarksvägen, Fjällvägen och Fiskevägen är utmärkta. Nytt för i år är att varje läns enskilda besöksmål lyfts fram på kartan.

Trogna säsongsgäster

För Åkersjöstrand är det som sagt naturen med sjöarna och fjällen som är gästmagneten, men även närbelägna Skärvångens Bymejeri som stärker besöksnäringen. (Läs mer om mejeriet och samarbetet med Åkersjöstrand på nästa uppslag.) Kent är också engagerad i Jämtland/Härjedalen Turism, och lägger mycket av sin marknadsföring där. Men allra mest för pengarna tycker Kent att han får genom att vara med på Camping.se. De gäster som lockas till Åkersjöstrand är främst svenska och centraleuropeiska barnfamiljer. Två tredejdelar av platserna är vikta för säsongsboende, många trogna sådana.
– Vi skriver ofta tvåårskontrakt. Och en del av husvagnarna har inte lämnat sin plats sedan vi öppnade för tio år sedan.

Vedeldad bastu finns också nere vid stranden. Här samlar gästerna kraft inför nästa äventyrsdag i Jämtlandsfjällen.

Snöröjning är en stor del av Kent Halvarssons arbete på vintern. Det gäller att planera för stora mängder.

Om Åkersjöstrand Camping

Åretruntöppen camping i Åkersjön, tio mil norr om Östersund. Började byggas för cirka tio år sedan av Kent Halvarsson och hans familj.

  • Antal tomter: 115 platser för husvagn och husbil. 75 av dem är säsongsplatser i år.
  • Antal stugor: 1.
  • Service: Båtuthyrning, cykeluthyrning, kajakuthyrning, tvättstuga, två servicehus, badplats med vedeldad bastu, grillplatser, skidspår/ skoterleder/vandringsleder i direkt anslutning till campingen, gratis wifi.
  • Aktiviteter: Snöskoter/ ATV-utbildningar, vinteroch sommarfiske, utomhuspingis, vallakurser för längdåkare med mera.
  • Årsanställda: 2,5 tjänster.
  • Gästnätter 2018: Säsongsplatser 23 725 (på 65 platser 365 dagar), drop in-gäster cirka 900.
  • Omsättning 2018: Cirka 1,1 miljoner kronor.

 

Detta platsreportage publicerades i tidningen SVEA 4 2019.

Text: Linda Swartz Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån