Där granit möter musik

Efter många år i Stockholms skivbransch vände Fredric Wedin hem till Höga Kusten och Skulebergets fot. Där blev han konsertarrangör och så småningom krögare, hamnägare och campingföretagare. ”Många bäckar små” är hans framgångsfilosofi.

När det mäktiga Skuleberget tornar upp sina nästan 300 meter till vänster om E4 ska man ta av till höger. Där vid Norrfjärdens strand ligger bergets egen Havscamping. Sommaren 2021 var femte säsongen för den lilla anläggningen med sina drygt 40 tomter, och det var också den bästa sommaren, med gott om gäster in i oktober.

Att Skuleberget Havscamping överhuvudtaget finns beror på – musik. När Fredric flyttade tillbaka till Höga Kusten 2008 startade han eventbolaget Verkställande Byrån, som bland annat fixade publikdragande konserter i Fjällräven Arena under vintrarna. Snart uppstod ett sug efter att kunna ordna sommarkonserter, och 2013 tog företaget över Skulebergets Naturscen. Den tar en publik på 4 000 och ligger med berget som en gigantisk naturlig fondvägg. Scenen utsågs till Årets konsertplats i Sverige 2019.
– Allt flöt på väldigt bra, men vi märkte att folk inte hade någonstans att bo. Då började vi fundera på någon form av camping.

Hämtade inspiration från familjeresan

Fredric är inte den som funderar länge. Han kontaktade några markägare kring Skuleberget, och fick 2016 köpa mark som skulle passa att bygga på. Det blev 42 platser för husbil och husvagn, tre stugor och en servicebyggnad. När de ändå var igång byggde Verkställande Byrån en gästhamn med 25 platser. För gästerna ingår allt i avgiften, även duschar och bastu. Det finns heller inga lås och koder på dörrarna eller ens en bom, även om campingen bara är bemannad på dagtid.
– Jag tullar inte på principen att om man har betalat sin avgift så ska allting ingå.

Instagramkändisen Getsvedjeberg

Fredric och hans team fick också för sig att komplettera med ett eget utsiktsberg. Ja, själva berget fanns naturligtvis, men det behövde en utmärkt led och någon som berättade att det gick att gå upp. Från att ha varit i stort sett okänt har Getsvedjeberget tusentals besökare varje år. Där finns en utskjutande klippa som påminner om norska Predikstolen. Den har blivit en riktig instagramkändis på bara två år.
– Magdalena Forsberg la ut en bild och sedan fullständigt exploderade det. Efter att min son och jag hade snitslat leden upp dit i maj i fjol hade vi sextusen personer på berget den säsongen.

Mycket mer än bara berg

Men Höga Kusten är inte bara berg utan också hav och öar. De första somrarna på Havscampingen anlitade Fredric ett externt rederi som skulle ta hans besökare från gästbryggan ut till surströmmingsmeckat Ulvön eller till Sveriges högsta ö, Mjältön. Men eftersom den sortens utflykter är extremt väderberoende blev det dyrt alla dagar då båten inte fylldes. Så i fjol fick Fredric ”feeling” och köpte en egen båt som tar tolv personer. Den körs av personal som också kan göra annat på campingen.

Nu fanns det alltså flera olika aktiviteter i bolaget och någonstans där gästerna kunde bo. Men var skulle de äta? Än en gång blev Fredrics lösning att fixa det själv.

I januari i år började tillbyggnaden av Skuleberget Havscampings huvudbyggnad och i juni öppnade bistron. Menyn är enkel att begripa, och ekonomiskt effektiv: Fem sorters gourmetpizza, stekt strömming med potatismos samt nötfärsbiffar från en gård nära Docksta. Den handbyggda italienska pizzaugnen som Fredric hittade på Blocket i Örebro var så stor att den tvingade fram en ombyggnad av nybygget. Men det var det värt.
– Det har gått sjukt bra för bistron. Där har varit hur mycket folk som helst. Vi har serverat 150 portioner per dag hela sommaren – på en helt nystartad restaurang.
En framgångsfaktor för bistron är naturligtvis att alla besökare som ska till nationalparkens södra entré måste köra rakt igenom campingen, mellan ställplatserna och stranden. Men det är inte bara en fördel. De dagar i somras då det var som högst tryck på vägen stängdes den helt enkelt av. Fredric är optimistisk även kring detta, eftersom en ny och bättre väg är på gång.

Fredrics företag har alltså en egen friluftsscen, en camping med gästhamn, bistro och utflyktsbåt, och ett ”eget” utsiktsberg. Blir det inte lite väl spretigt?
– Allting hänger ihop, och då menar jag inte bara att allt är centrerat kring Skuleberget. När det gäller drift och underhåll så är det mycket som hänger ihop på de olika anläggningarna. För vår del tror jag att det är principen många bäckar små som gör att vi får ihop det och ger oss möjlighet att bli lönsamma. Och för mig har det varit viktigt att vi har gjort allt snabbt, för att inte tappa fart. Om jag får en idé blir jag rastlös och bara startar upp.

Konserter och hemliga satsningar

Den närmaste framtiden innebär för Fredric framför allt att konserterna drar igång igen efter nästan två års uppehåll. Under vintern är bolaget inblandat i en konsert med Molly Sandén och har ett finger med i Melodifestivalen som gästar Örnsköldsvik. Till sommaren är det full fart på Skuleberget Naturscen med bland andra The Ark, Veronica Maggio, Tomas Ledin och Diggiloo. Dessutom planerar Fredric för fler stugor på campingplatsen och ett annat, ännu hemligt, projekt på annan plats. Det blir mycket att göra.
– Ja, men sista året har jag insett att jag måste hålla mig utanför själva driften för att få ihop livet. Jag är fortsatt inne och petar i saker och ting, men jag har kanske blivit mer av en vaktmästare på min egen camping; kommer förbi och fixar något och åker igen. Jag trivs bra med det livet.

Skuleberget Havscamping ligger som namnet antyder mellan berg och hav, nära Skuleskogens nationalpark.

Intill campingplatsens egen strand finns den integrerade gästhamnen med 25 platser.

Alla ställplatserna har havsutsikt över Norrfjärden, och badrocksavstånd till stranden.

Skuleberget Naturscen är en av många reseanledningar, och drivs i samma bolag som campinganläggningen.

Fredric Wedin och hans son har själva skyltat leden uppför Getsvedjeberget till utsiktsklippan Predikstolen.

Om Skuleberget Havscamping

Mindre anläggning med egen strand och gästhamn precis vid Norrfjärden. Ligger också nära Skuleberget, Skuleskogens nationalpark och E4. Drivs av Verkställande Byrån som även arrangerar konserter på egna Skuleberget Naturscen och i Fjällräven Arena. Har öppet från 1 maj till 31 oktober.

  • Antal tomter: 43
  • Antal stugor: 3
  • Antal båtplatser: 25
  • Service och aktiviteter: Bistro med fullständiga rättigheter. Båtturer till Mjältön och Ulvön med företagets egen båt. Bastu, cykeluthyrning och vandringsled upp till "Predikstolen" på Getsvedjeberget.
  • Stjärnor i klassificeringen: Inte klassificerad.
  • Gästnätter år 2021: Cirka 3 400.
  • Gästerna kommer normalt ifrån: Sverige, Tyskland, Holland.
  • Anställda: 2,5 helårsanställda. Totalt jobbar cirka 20 personer under sommaren med servering, kök, disk, kiosk, städ, turistservice samt som vaktmästare och båtkapten.
  • Omsättning: Cirka 3,5 miljoner kronor 2021.

Detta platsreportage publicerades i tidningen SVEA 4 2021.

Text: Linda Swartz. Foto: Erik Mårtensson