SCR:s klassificering - med gästen i fokus

En majoritet av alla medlemmar i SCR Svensk Camping är klassificerade enligt SCR:s klassificeringssystem Svensk Campingstandard. Klassificeringen är förbehållen anslutna campingplatser och är på frivillig basis. Klassificeringen är också ett viktigt verktyg för att kunna driva en kontinuerlig utveckling av svensk camping för våra gäster.

Vi vill ge våra gäster ett verktyg till att hitta rätt boende och upplevelser, få mer värde för pengarna och göra dem nöjda, både idag och imorgon. Samtidigt är vår roll att stödja våra medlemmars utveckling. Något som vi har tagit ansvar för sedan 1996 genom vårt klassificeringssystem Svensk Campingstandard. Genom klassificeringssystemet underlättar vi för våra gäster, det blir helt enkelt enklare att göra medvetna val. Att kunna jämföra och värdera olika erbjudanden är några av de saker som är viktiga för gästen vid sitt val av semesterboende. För det krävs professionella och objektiva varudeklarationer. Klassificeringen är också en värdemätare med möjlighet att jämföra sig med andra campingplatser.

SCR Svensk Camping står även bakom certifieringen Certifierad svensk campingplats, som fungerar som ett komplement till vår klassificering. Genom certifieringen synliggör vi att campingplatser som är medlemmar i SCR följer tillämpliga lagar och förordningar samt uppfyller branschens regler för god affärsetik och seriöst företagande. Genom certifieringen försäkras gästen om att anläggningen är ett tryggt och säkert val. Här kan du läsa mer om SCR:s certifiering. 

Aktuell lista med klassificeringsresultat för alla klassificerade campingplatser hittar du nedan.

Ladda ner filer

Filtyp Namn Förhandsvisa Ladda ner
xlsx SCR:s klassificeringsresultat 2023 Visa 0,02 MB

Så här fungerar klassificeringen

Klassificeringen bygger på en bedömning av den enskilda campingplatsens utbud till sina gäster. Dels bedöms vad campingplatsen tillhandahåller (hårda kriterier) och dels hur det tillhandahålls (mjuka kriterier). Klassificeringssystemet redovisar campingplatsens utbud och standard med 5 staplar, uppdelade i 5 nivåer i varje stapel. Det sammanfattande resultatet av klassificeringen redovisas också med ett stjärnbetyg, från 1–5 stjärnor. Antalet stjärnor beräknas utifrån genomsnittet av procentandelarna i staplarna 1–4. Klassificeringen omfattar även en bedömning av Vildmarkscamping, dock utan staplar och stjärnor utan med en egen symbol (VM).

Servicehus

Campingplatsens sanitära service gäller allt från personlig hygien såsom till exempel toaletter, duschar, barnhygien och familjerum. Även dagliga nödvändigheter såsom platser för matlagning, disk, latrintömningsstationer för husbilar och lösa tankar med mera.

Området

Campingplatsens infrastruktur från infarter till tomtytor, tomtservice från eluttag till internet samt omgivning såsom sophantering och yttre underhåll av campingplatsen.

Faciliteter

Campingplatsens erbjudande av till exempel reception, utbildad personal, butiker, restauranger och caféer.

Aktiviteter

Aktivitetsytor på campingplatsen såsom till exempel lekplats, pool, bollplaner, minigolf, uthyrning av cyklar och kanoter samt motionsspår.

Evenemang

Arrangerade aktiviteter på campingplatsen såsom ledarledda arrangemang för både barn och vuxna, shower, trubadurer och dans.

Svensk Klassificering AB

Från och med 2013 genomförs klassificeringsbesöken av extern part, Svensk Klassificering AB, som även klassificerar hotell och vandrarhem samt auktoriserar turistbyråer i Sverige. Klassificering görs vart 3:e år, om inte annat önskas av medlem eller SCR Svensk Camping, med undantag av 5 stjärniga campingplatser som klassificeras varje år. Svensk Klassificering AB ägs av Visita. Det finns även en särskild klassificeringsnämnd som är utsedd för att tolka regelverket och fatta beslut om överklaganden och dispenser.