Alla nyheter
Publicerad 2024-05-14

Sveriges 5-stjärniga campingplatser 2024

14 campingplatser – från Piteå i norr till Landskrona i söder – får fem stjärnor enligt SCR Svensk Campings klassificering inför säsongen 2024. Här kan du ladda ner hela listan med Sveriges alla klassificerade campingplatser.

Sedan 1996 har SCR Svensk Camping klassificerat svenska campingplatser. Nivån bland de som deltar i klassificeringen är hög – nästan 50 procent av campingplatserna har fyra eller fem stjärnor varav 14 campingplatser når den högsta nivån med fem stjärnor.

-Camping är Sveriges största turistboende under sommarmånaderna och klassificeringen är viktig i semesterplaneringen för både svenska och internationella gäster, säger Martin Juhos, vd på SCR Svensk Camping.

Klassificeringen är en varudeklaration som hjälper gästerna att hitta rätt boende och upplevelser. Genom systemet kan gästen enkelt jämföra och värdera olika anläggningar utifrån just de behov de själva eftersöker.

Antalet stjärnor som en campingplats tilldelas beror på en samlad bedömning av anläggningens utbud utifrån både ”hårda” och ”mjuka” kriterier. För att bli 5-stjärnig krävs ett brett utbud och ett sammanlagt betyg på över 90% i de olika kategorierna som bedöms. Anläggningarna med bäst betyg kombinerar en mängd aktiviteter och evenemang med en hög service- och komfortnivå.

-Det krävs ett mycket målinriktat arbete för att lyckas få fem stjärnor. Serviceutbudet och anläggningens standard måste hålla mycket hög klass, säger Martin Juhos.

Förutom att klassificeringssystemet är en tillgång för gästerna så innebär det ett viktigt underlag för att utveckla såväl enskilda campingplatser som branschen som helhet.

Campingnäringen befinner sig i en långsiktig och stabil tillväxt. Detta gör att branschen vågar satsa och investera i sina anläggningar – vilket ger resultat när det gäller kvalitet och utbud.

Alla SCR Svensk Campings medlemmar är certifierade, vilket innebär att de uppfyller ett antal grundläggande standardkrav och arbetar efter uppsatta etiska regler. De campingplatser som är klassificerade bedöms utifrån en standard med cirka 85 olika mätpunkter.

Sveriges 5-stjärniga campingplatser 2024

(Från norr till söder)

 • Pite Havsbad – Piteå
 • Byske Havsbad – Skellefteå
 • Leksand Resort – Leksand
 • Gustavsvik – Örebro
 • Årjäng Camping & Stugor – Årjäng
 • Daftö Resort – Strömstad
 • Kronocamping i Lidköping – Lidköping
 • Ursand Resort & Camping – Vänersborg
 • Hafsten Resort – Uddevalla
 • Västervik Resort – Västervik
 • Kneippbyn Resort – Visby
 • Böda Sand Beach Resort – Löttorp Öland
 • Destination Apelviken – Varberg
 • Mötesplats Borstahusen – Landskrona

Listan med alla klassificerade campingplatser 2024

Ladda ner vår Excelfil för att se den kompletta listan med alla klassificerade campingplatser och årets resultat.

Om SCR:s klassificering

Sedan 1996 genomför SCR Svensk Camping regelbundet en klassificering av sina medlemmar utifrån vad som erbjuds på campingplatsen och vilken standard den håller. Klassificeringen är frivillig och en del av medlemskapet i SCR Svensk Camping.

Klassificeringen bygger på en bedömning av den enskilda campingplatsens utbud till sina gäster. De områden som undersöks är servicehus (duschar, toaletter m.m.), området (campingplatsens infrastruktur m.m.), faciliteter (butiker, restauranger m.m.), aktiviteter (aktivitetsytor på området exempelvis minigolf, pool m.m.) och evenemang (trubadurer, shower m.m.).

Klassificeringen genomförs löpande vart tredje år på alla deltagande anläggningar. De femstjärniga campingplatserna får besök varje år. Alla medlemsföretag uppfyller grundläggande standardkrav och etiska regler.

Mer information om SCR:s klassificering: Klassificering - SCR Svensk Camping

För mer information

Martin Juhos, vd SCR, martin.juhos@scr.se, 0703-98 64 48
Bertil Persson, ansvarig SCR:s klassificering, bertil.person@scr.se, 0707-66 62 37

Om SCR Svensk Camping

SCR hjälper svenska och internationella turister att hitta och boka de bästa semesterupplevelserna på Sveriges campingplatser. Vi samlar mer än 300 campingplatser, deras ledare och medarbetare i en gemensam branschorganisation för att möjliggöra erfarenhetsutbyte, informera omvärlden och driva gemensam utveckling med målet att skapa Europas bästa destination för vår målgrupp. På uppdrag av våra medlemsföretag erbjuder vi vår bransch och deras destinationer tjänster inom marknadsföring, försäljning och branschutveckling.

SCR Svensk Camping driver Camping.se som är Sveriges största webbplats för att hitta och boka boende på en campingplats, samt Camping Key Europe som är ett digitalt förmåns- och incheckningskort i appen Camping Key som används av mer än 200 000 gäster i Sverige.

Ladda ner filer

Filtyp Namn Förhandsvisa Ladda ner
xlsx SCR Svensk Camping klassificeringsresultat 2024.xlsx Visa 0,03 MB