Alla nyheter
Publicerad 2024-07-02

Starkt bokningsläge på Sveriges campingplatser visar ny undersökning

Branschorganisationen SCR Svensk Campings årliga bokningsundersökning indikerar att branschen har goda förutsättningar för ett rekordår 2024. Nästan åtta av tio medlemsföretag uppger att bokningsläget är bättre eller lika bra i år jämfört med förra året.

Sveriges campingplatser befinner sig i en långsiktig positiv trend. Fjolårets 16,6 miljoner gästnätter ser nu ut att kunna överträffas, enligt en undersökning som SCR gjort bland medlemsföretagen inför den stundande högsäsongen.

För nästan hälften av alla campingplatser som deltog i undersökningen har bokningarna ökat jämfört med förra året och var fjärde anläggning uppger en ökning på över fem procent.

-Trots en kall vår och lite sen start, är intresset mycket starkt och bokningsläget är bättre i år på många platser jämfört med förra året, säger Martin Juhos, vd för SCR.

Företagen fick också svara på frågan om hur de tror att säsongen i sin helhet kommer att bli, jämfört med föregående år. Prognosen är något mer optimistisk än vad bokningsläget visar just nu. Hela 56 procent av campingplatserna tror att 2024 kommer att bli bättre än förra året.

Det är glädjande siffror för branschen som nu blickar mot Europa och inte minst Tyskland. Camping är det största boendet för både svenska och europeiska sommarturister i Sverige.

-Svenska och norska gäster är de absolut största gästgrupperna. För att kunna växa hållbart behöver vi öka beläggningen under perioder utanför den traditionella svenska semesterperioden och då är Tyskland och Nederländerna, men även Belgien och Schweiz intressanta marknader, säger Martin Juhos, vd SCR.

Högt tryck både i norr och söder
Svaren vittnar om ett starkt bokningsläge för campingplatser över hela landet. På Värnamo Camping har säsongen dragit igång för fullt. Förra året var ett rekordår vad gäller antal gäster och ägaren Ulf Hindsén är positiv även inför 2024.

-I början av säsongen var jag lite orolig men nu har det vänt och vi har ett starkt bokningsläge inför högsäsongen. Det ser bra ut, säger Ulf.

Anläggningen som ligger ett par stenkast från Värnamo centrum och ett par stenkast från de djupa småländska skogarna, lockar besökare med både kultur- och naturintresse.

Lite längre norrut, i Skellefteå och på den femstjärniga Byske Havsbad, ser anläggningschefen Celia Yoshida Ahlin fram emot en stark sommar och hoppas på att vädergudarna är på bättre humör än förra året. Hit kommer flest norrmän, följt av svenskar och tyskar.

-Förbokningarna var svaga. Våren var kall och det låg snö fram till i slutet av april, men nu ser det väldigt bra ut, säger Celia.

Fakta SCR:s Bokningsundersökning

Bokningsläge hos SCR:s medlemsföretag per sista juni 2024
Bokningsläget är bättre än 2023: 45 procent
Bokningsläget är i nivå med 2023: 31 procent
Bokningsläget är sämre än 2023: 24 procent

Prognos enligt SCR:s medlemsföretag
2024 blir bättre än 2023: 56 procent
2024 blir i nivå med 2023: 23 procent
2024 blir sämre än 2023: 21 procent

Kontakta oss gärna för mer information och kontaktuppgifter till anläggningar i er region
Martin Juhos, vd SCR, martin.juhos@scr.se, 0703-98 64 48
Peter Jansson, adm chef, peter.jansson@scr.se, 0703-47 32 46

Pressbilder
Pressbilder finns att ladda ner i vår bildbank på SCR.se

Om SCR Svensk Camping

SCR hjälper svenska och internationella turister att hitta och boka de bästa semesterupplevelserna på Sveriges campingplatser. Vi samlar mer än 300 certifierade campingplatser, deras ledare och medarbetare i en gemensam branschorganisation för att möjliggöra erfarenhetsutbyte, informera omvärlden och driva gemensam utveckling med målet att skapa Europas bästa destination för vår målgrupp. På uppdrag av våra medlemsföretag erbjuder vi vår bransch och deras destinationer tjänster inom marknadsföring, försäljning och branschutveckling.

SCR Svensk Camping driver Camping.se som är Sveriges största webbplats för att hitta och boka boende på en campingplats, samt Camping Key Europe som är ett digitalt förmåns- och incheckningskort i appen Camping Key som används av mer än 200 000 gäster i Sverige.