Alla nyheter
Publicerad 2021-11-18

Rekordmånga turister från Tyskland och Nederländerna på Sveriges campingplatser i september

Nya preliminära siffror från SCB/Tillväxtverket för september visar på en stark avslutning när årets första nio månader summeras för Sveriges campingplatser. Gästnätterna har under 2021 ökat med 17 procent jämfört med 2020. Logiintäkterna har under samma period ökat med 26 procent och uppgick till 2 miljarder kronor.

-Sveriges campingplatser har haft en varierad men över lag bra säsong och som på flera håll till och med är bättre än rekordåret 2019. Variationen är dock stor, campingplatsens läge och destinationens attraktionskraft har i många fall varit avgörande, säger Peter Jansson, tf vd SCR Svensk Camping.

I september var antalet gästnätter 8 procent högre än samma månad före pandemin och de internationella gästnätterna ökade mest. Nederländerna som normalt är Sveriges tredje största utlandsmarknad ökade med 121 procent i september och den tyska marknaden ökade med 35 procent i september jämfört med samma period 2019. Totalt uppgick antalet gästnätter till 693 000 i september 2021.

-Vi räknar med att vi närmar oss 15 miljoner gästnätter för helåret vilket innebär en förbättring med cirka 2 miljoner gästnätter jämfört med 2020, säger Peter Jansson. Nu förbereder många av våra 300 medlemsföretag för en vintersäsong som blir allt viktigare, säger Peter Jansson. 

Det ökade husbilsanvändandet är en av anledningarna till att fler upplever den svenska vintern med campingplatsen som bas. Av de campingplatser som är medlemmar i branschorganisationen SCR Svensk Camping har cirka 150 öppet året runt.

Januari till och med september

Totalt uppgår antalet gästnätter på Sveriges campingplatser fram till och med september till 14,1 miljoner. Det är en ökning med 17 procent jämfört med 2020.

Siffrorna från SCB är preliminära och presenterades den 4:e november. Den slutliga statistiken för 2021 släpps i april 2022.

Pressbilder

Ladda ner pressbilder i vår bildbank

För mer information kontakta gärna

Peter Jansson, tf vd SCR Svensk Camping, peter.jansson@scr.se, 070-347 32 46

Om SCR Svensk Camping

SCR Svensk Camping är en bransch- och marknadsorganisation för Sveriges camping- och stugföretag. Vi marknadsför våra medlemsföretag och deras destinationer i Sverige och Europa samt tillhandahåller råd och stöd för framgångsrikt och hållbart företagande. Med ny teknik vill vi göra det enklare att upptäcka Sverige. Vår vision är att göra Sverige till Europas bästa campingdestination.

SCR Svensk Camping driver Camping.se som är Sveriges största webbplats för bokning av campingboende, samt Camping Key Europe, ett digitalt förmåns- och incheckningskort som används av mer än 200 000 gäster i Sverige.