Alla nyheter
Publicerad 2016-04-07 | 08.30

Årets campingföretagare kommer från Malmköping

På campingbranschens årliga gala på onsdag kväll i Mora delade SCR Svensk Camping ut priser till de främsta i branschen. Det prestigefulla priset som årets campingföretagare, ”Mellan tummen & pekfingret”, gick till Jack och Carola Rydberg på Malmköpings Bad & Camping. Även företagare i Norrbotten, Halland, på Öland och Gotland uppmärksammades.

– Vår bransch har haft en stark tillväxt under många år. På denna gala vill vi lyfta fram människorna bakom Sveriges största semesterboende och de imponerande siffrorna genom att visa på vilket fantastiskt jobb de gör. Både för den lokala turismen och för Sverige i stort, säger Eva Werkelin, ordförande SCR Svensk Camping.

SCR Svensk Camping är branschorganisation för Sveriges camping- och stugföretagare. I veckan samlades campingföretagare från hela landet för årskonferens i Mora. En bransch i stadig tillväxt och med ökande antal gästnätter diskuterade ledarskap och framtidsfrågor. Konferensen avslutades igår kväll med galamiddag och prisutdelning.

Här följer pristagarna:

Årets campingföretagare är Jack och Carola Rydberg, Malmköpings Bad & Camping. De får priset för att de tagit en mindre campingplats och utvecklat den till en året-runt-anläggning med ökad omsättning och en femdubbling av gästnätterna.

Årets innovatör är Sudersand Resort på Fårö som prisas för att investeringar gjorda i anläggningen, som till exempel vattenrening, även kommit de närboende till nytta.

Årets marknadsförare är Västra Kajen i Piteå. De tilldelas priset för en tydlig målgruppsanalys som resulterat i ökad beläggning. De har konsekvent låtit investeringar och marknadsföring samspela mot ett noga utvalt gästsegment.

Årets ledare är Catrin Sörenson, vd Kronocamping Saxnäs/Öland Camping & Stugby. Hon prisas för sitt ledarskap som får personalen att känna delaktighet och ansvar för sina delar i företaget.

Årets branschförflyttare är Martin Örnroth och Silverbullet film. De får priset för att de genom ett systematisk och gediget arbete lyckats fånga essensen i campingsemestern och samtidigt presenterat den på ett nytt sätt.

Årets unga företagare, stipendiet ”Tummen upp”, gick till Angelica Strömqvist, Getteröns Camping i Varberg, för att hon vuxit med sin arbetsuppgift och med ett positivt tankesätt och ett klart gästfokus, inte anser något vara omöjligt.

Priserna består av glasskulpturer designade av Maria Pettersson och tillverkade på glasbruket Bergdala Studioglas. Juryns motiveringar finns längre ner i pressmeddelandet.

Pressbilder finns på www.scr.se/pressbilder från kl 10.00, torsdagen den 7 april.

Kontakta gärna Eva Werkelin, styrelseordförande SCR Svensk Camping, 070 766 64 61, eva@ewc.nu
Lars Isacson, vd SCR Svensk Camping, 0702 82 32 98, lars.isacson@scr.se

Juryns motiveringar och kontaktuppgifter till pristagare

Årets campingföretagare
Jack & Carola Rydberg, Malmköpings Bad & Camping
Tfn 070-575 97 91, carola@malmkopingscamping.se   
”Årets pristagare har inte alltid arbetat inom campingbranschen!
Men när de väl gav sig in i vår fantastiska bransch har de tagit en mindre camping och utvecklat den till en åretruntcamping med ökad omsättning samt över en femdubbling av gästnätterna. Pristagarnas företagsamhet är mycket inriktad på samverkan med andra aktörer inom besöksnäringen, kommunen och det övriga nätverket i pristagarnas närhet. I det regionala campingarbetet är pristagarna mycket aktiva och inom svensk camping finns de alltid tillgängliga som förebilder och utbildare. I pristagarna andas en campingentreprenörs själ med god företagsamhet, mångkunnighet, flexibilitet och en god serviceanda mot gäster och kollegor.”

Årets innovatör
Sudersand Resort Fårö
Kontaktperson: Rolf Lindvall
Tfn: 0708-21 11 96, info@sudersand.se
”Årets innovatör har under många år gediget och mycket systematiskt arbetat för att utveckla sin anläggning. De har visat stor målmedvetenhet när de efter sitt övertagande tagit sin då enkla camping till en modern campinganläggning med flera typer av boenden än enbart camping. Med en stark förankring i bygden har de byggt ett reningsverk, då vatten ofta är en bristvara på pristagarens destination. Till detta har många närliggande hus kopplats på och i sitt målarbete har de alltid försökt att göra investeringar som skall utnyttjas av besökare till anläggningen samt närboende. En lyckad kombination för årets pristagare.”

Årets marknadsförare
Västra Kajen i Piteå
Kontaktperson: Tomas Lindbäck
Tfn 070-257 22 40, info@vastrakajen.se
”Årets marknadsförare har med målmedvetenhet valt väg och sin gästgrupp. De gjorde tidigt sina val och har låtit investeringar samt marknadsföring samspela för att stärka sitt val av gästsegment. I sina investeringar har de avstått från många allmänna servicefunktioner och enbart satsat på sådant som stödjer deras val av målgrupp. Resultatet av målmedvetenheten är ökad beläggning och trogna gäster som återkommer ofta.”

Årets ledare
Catrin Sörenson, vd Kronocamping Saxnäs/Öland Camping & Stugby
Tfn 070-624 93 56, catrin@kcsaxnas.se
”Årets ledare finns alltid tillgänglig för sin personal och sin omgivning. Pristagaren startade sitt arbete inom besöksnäringen som samordnare i början av 1990-talet och där lärde sig pristagaren sin förmåga att lyssna och dela med sig av sina erfarenheter, en egenskap hon utvecklat och kommit att använda i sina många roller inom vår bransch.Pristagaren visar alltid ett mycket stort ledarskap och får sin personal att känna delaktighet och ett ansvar för sina delar i företaget. Hon driver sitt företag med en tydlig idé och uppvisar engagemang som smittar av sig. I andra roller som kräver andra typer av ledarskap såsom ordförande i Camping Öland eller som styrelseledamot inom SCR Svensk Camping visar vår pristagare alltid samma förmåga.”

Årets branschförflyttare
Martin Örnroth, producent Silverbullet Film AB
Tfn 070-710 82 89, martin@silverbulletfilm.com  
”Årets branschförflyttare och hans team har genom ett systematisk och gediget arbete lyckats fånga essensen i campingsemestern och samtidigt presentera det på ett nytt sätt. Pristagaren har med en säker känsla och ett professionellt hantverk fångat scener, landskap, aktiviteter och individer som lyfter varumärket camping till nya nivåer. Pristagarens verk präglas av en lätthet och elegans som är oemotståndlig och uppskattad långt utanför Sveriges gränser. Pristagarens arbete med reseprogrammet Gone Camping är ett exempel på ett lyckat samarbete i branschen. Den branschförflyttning som pristagaren skapat och i fortsättningen kommer att skapa för campingbranschen och för Sverige som campingdestination är oerhört viktig.”

Årets unga företagare – Tummen upp
Angelica Strömqvist, Getteröns Camping
Tfn 0709-21 15 54, angelica@getteronscamping.se    
”Årets pristagare började sin karriär inom besöksnäringen på en av västkustens största campingplatser. Dock lockade en annan campingplats i staden och efter att ha arbetat ett par säsonger kändes allt rätt och snart kom tillsvidareanställningen och ökat ansvar. Med en mentor som platschef har arbetsuppgifterna vuxit och därmed också ansvaret. Att alltid vara väl förberedd och med ett klart gästfokus delar och leder pristagaren sin campingplats, numera som platschef. Trots en hög arbetsbelastning finns dock alltid tid för att stötta och utveckla sin stad och region i olika positioner. Resan har börjat för vår pristagare och den kommer att bära långt och det är lätt att bli smittad av det positiva tänkesätt som alltid finns där – under devisen att ingenting är omöjligt.”

Om SCR Svensk Camping

SCR Svensk Camping är branschorganisation för Sveriges camping- och stugföretagare. Eller rättare sagt, för de som uppfyller våra krav. Vi stödjer våra medlemmars verksamhet genom affärs- och verksamhetsutveckling, nationell och internationell marknadsföring samt strategiskt arbete avseende branschens marknadsvillkor.

Presskontakter

Kontakta oss gärna för mer information.

Eva Svärd

Eva Svärd

Marknadsansvarig

031-355 60 05

Martin Juhos

Martin Juhos

Marknads- och försäljningschef

031-355 60 08