En sagolik plats för barnen

Astrid Lindgrens Vimmerby – så presenterar Vimmerby turistbyrå sin stad. Det går nästan inte att prata om Vimmerby utan att nämna den älskade barnboksförfattaren som föddes just här. Därför är det inte så konstigt att barnen står i centrum även på Vimmerby Camping.

Runt 90 procent av gästerna på Vimmerby Camping besöker Astrid Lindgrens Värld. Och vill de stanna ännu längre i sagornas värld, kan de dessutom, bland mycket annat, besöka Katthult som är inspelningsplatsen för Emil i Lönneberga eller Sevedstorp där Barnen i Bullerbyn spelades in.

Lars-Göran Johansson tog över Vimmerby Camping för 18 år sedan.
– Det var faktiskt en tillfällighet att det blev en camping. Jag fick höra att arrendet var ledigt och tänkte ”varför inte”, berättar Lars-Göran Johansson som då jobbade som elektriker.

Att vara praktiskt lagd och dessutom älska att jobba med människor och inte minst barn, att ge service och det där lilla extra, visade sig vara en lyckad kombination. Vimmerby Camping har genomgått en enorm utveckling under Lars-Görans ledning.

Då, runt millennieskiftet, var det en trött och nedsliten anläggning. Idag är den rejält uppfräschad. Det har tillkommit ett helt nytt servicehus. De 50 bäddarna har blivit 230 och de 120 el-platserna har blivit 193. Restaurangen har fått en ordentlig uteservering.

Vill inte överdriva aktivitetsutbudet

Vimmerby Camping är vackert belägen vid sjön Nossen intill en fin badstrand. Därför har många av aktiviteterna på campingplatsen anknytning till vatten, till exempel kanotpaddling, trampbåtar, fiske och en sjöbastu. Det finns också annat, som minigolf och lekplatser.

Men Lars-Göran har inte velat överdriva aktivitetsutbudet.
– Om man har varit på Astrid Lindgrens Värld och trängts med uppemot 10 000 människor hela dagen, uppskattar man att det är lugnt och skönt här.

– Vi skulle kanske haft fyra stjärnor i stället för tre om vi hade ett mer avancerat aktivitetsutbud, men våra gäster efterfrågar inte det och det viktigaste för mig är att gästerna mår bra, är nöjda och tycker att det är prisvärt att bo här, säger Lars-Göran.

Gästerna kommer till stor del från södra Sverige – från Göteborg och neråt. Tyskland är, inte otippat, största utlandsmarknaden och förra säsongen seglade Schweiz förbi Danmark på andraplatsen. Småland är sedan länge mycket populärt i Tyskland och Astrid Lindgren är väldigt stor i såväl Tyskland som Danmark.

– Det har hänt ett tiotal gånger att det har kommit hit tyska ungdomar som kan tala riktigt bra svenska. Då har de lärt sig det genom Astrid Lindgrens böcker!

En riktig lokalpatriot

Vimmerby är mer än en bostadsort och arbetsplats för Lars-Göran. Han beskriver sig själv som en riktig lokalpatriot. Därför är han också mån om att gynna och samarbeta med det lokala näringslivet.

– Jag åker till exempel inte till Bauhaus för att hitta billigaste virket om jag kan åka till en lokal leverantör. Jag kan inte tänka mig att köpa in något annat än Åbro läsk, eftersom jag är uppvuxen 100 meter från bryggeriet. Det är en liten kommun och om vi inte handlar i våra lokala affärer är de snart nedlagda och så vill vi inte ha det.

Därför är det viktigt för Lars-Göran att campingplatsen inte bara ska kännas öppen och tillgänglig för campinggästerna, utan även för dem som bor på orten.

Hjälpinsatser med barntema

Alla pengar som de får in på pantflaskor skänks till välgörenhet. Det brukar landa på mellan 6 000 och 9 000 kronor per år. Då är det oftast ett barntema på hjälpinsatserna. Pengarna har till exempel gått till att barnen i Vimmerby fått åka på en drogfri resa till Liseberg över Valborg.

– Just Valborg är en helg då många ungdomar provar sprit för första gången. Därför vill vi erbjuda ett alternativ. Vi har inte ens öl- och vinservering på restaurangen den kvällen, berättar Lars-Göran.

Men festligt och spexigt är det ofta ändå. Alla trubadurer som uppträder på Vimmerbys Camping vet att de måste dra några låtar med Lars-Göran. Han älskar att sjunga och showa och det kan bli vad som helst från dansband till punk. Med blandat resultat.

Ibland kan Lars-Görans sällskapliga sida även gå lite till överdrift. Som när De dövas husvagnsförening hade träff på campingplatsen.
– Jag höjde rösten för att prata med dem. Det tog ett tag innan jag insåg att de inte hörde någonting ändå. Det blev jag lite retad för efteråt...

Nya ägare tar över

Från och med säsongen 2019 kommer två nya ägare att ta över rodret, nämligen Hampus Torstensson och Elisabeth Wolmeryd. Lars-Göran kommer emellertid att finnas med hela första säsongen som stöd och mentor.

När han började fundera på att sälja var det flera stora bolag som hörde av sig. Men för Lars-Göran var det viktigaste att sälja till någon med rätt personlighet och någon som brinner lika mycket som han för Vimmerby.

– Det känns jättebra att lämna över till Hampus och Bettan, säger han. De är ett ungt par med massor av energi och ett stort hjärta för Vimmerby. Visst är det lite vemodigt att släppa den anläggning som varit en stor del av mitt liv de senaste åren, men nu är tiden mogen att få in nya krafter. När vi gjorde upp affären grät vi alla tre för att det kändes så rätt.

Men någon pensionärstillvaro blir det alltså inte för Lars-Göran, eller Nossen-bossen som han även kallas, eftersom han kommer att vara verksam på Vimmerby Camping minst ett år till. Dessutom är han kvar som ordförande för Camping Småland, en samverkansorganisation med 24 campinganläggningar.

Om Vimmerby Camping

Campingplats belägen vid sjön Nossen vid en barnvänlig badstrand, strax utanför själva Vimmerby stad och 10 minuter från Astrid Lindgrens värld.

  • Antal tomter: 260 varav 193 med el
  • Antal stugor: 43
  • Service: Restaurang, liten affär
  • Aktiviteter: minigolf, trampbilar, trampbåtar, kanoter, flotte
  • Stjärnor i klassificeringen: 3
  • Anställda: Två heltidsanställda, 15-17 säsongsanställda
  • Gästnätter: ca 17 000
  • Omsättning: 7,5 milj.

Campingplatsreportage från nyhetsbrevet SVEA 1 2019. Text: Petra Hansson. Foto: Daniel Nestor.

Läs mer om de nya ägarna Hampus Thorstensson och Elisabeth Wolmeryd på Camping.se.

Läs mer om Vimmerby Camping på Camping.se