Efter tio år köpte gästerna campingplatsen

Efter tio år som gäster på Stenåsa Stugor & Camping bestämde sig Annicka och Kenta Nord för att köpa hela anläggningen. Enda problemet på vägen var en lite bångstyrig revisor, som undrade om de visste vad de gav sig in i.

– Första gången jag berättade om våra planer spände han ögonen i mig och sa: ”Det finns två livsstilsyrken i min värld där man lever med saker dygnet runt, bonde och campingägare” berättar Kenta och skrattar.
Trots revisorns varningar tvekade inte Annicka och Kenta att köpa Stenåsa Stugor & Camping på Öland. Tvärtom, det var just livsstilsförändringen de var ute efter och att kunna leva mer tillsammans.
– Trots att du är styrd av gästerna, har du ändå helt andra möjligheter att styra ditt liv och jobba mer ibland och mindre ibland, så resonerade vi, säger Kenta Nord.

Idén fick de en kväll när de satt och pratade utanför husvagnen på anläggningen. Då hade de varit gäster från och till i tio år och de senaste tre åren som säsongare. Kenta hade till och med arbetat en del på Stenåsa.
– Vi pratade om att flytta till Öland, eftersom vi ändå var där så mycket. Samtidigt fyller den tidigare ägaren Willy 70 år i år och alla förstår att han inte kan hålla på i evighet, så det ena gav det andra och en dag frågade vi om vi fick köpa Stenåsa.

Med undantag för revisorns omtänksamma påpekande gick affären snabbt och vid årsskiftet tog Annicka och Kenta över officiellt. De lämnade hus och jobb i Växjö, köpte sig en lägenhet i Färjestaden och lät husvagnen stå kvar på Stenåsa. Annicka är röntgensköterska i botten och detta har de att falla tillbaka på och Kenta har varit egen företagare till och från i över 20 år och kan jobba var som helst.

Stenåsa ligger på den östra sidan av Öland, den lugna sidan som Kenta uttrycker det, med egen strandremsa vid Östersjön. Anläggningen består av 80 campingtomter med el och 20 utan, dessutom finns det 12 stugor i olika storlek och skick.

Den nya kalkylen, som Kenta gjort själv, pekar på en omsättning på 3,5 miljoner kronor.

– Det är svårt att sia om resultatet eftersom vi tagit över hela bolaget inklusive lån, men jag räknar med att vi i alla fall ska ha 100 000 kronor på sista raden när året är slut.

Kenta känner redan att det är bra fart i branschen. Efterfrågan på stugorna är väldigt stor och bokningarna totalt ligger redan lite över förra året.  
– Jag tror som det flesta att den svenska kronkursen är positiv både för att locka utländska gäster och svenskar som stannar i Sverige.

Stenåsa är en trestjärnig campinganläggning med bra poäng på hygien, miljön och service och lite lägre på aktiviteter och evenemang.  Kenta berättar att man vill fortsätta på den vägen, att vara den lilla lugna campingen och förvalta arvet efter de tidigare ägarna Irene och Willy.

– Någon hoppborg lär det inte bli, snarare att vi på sikt utökar servicehuset och den generella standarden.

Men visst finns det planer på utveckling redan i dag, i första hand sådant som gästerna kanske inte ser.
– Vi tittar bland annat på att utveckla våra systemstöd, exempelvis bokningssystemet.
Kenta berättar att systemen finns på plats, men inte har utnyttjats fullt ut. Det har varit mycket block och penna de senaste åren. Han tycker att det går att göra vardagen mycket enklare med ny teknik.
– I dag hamnar 100 procent av bokningarna i bokningssystemet, även de som ringer in sina bokningar.

Totalt räknar Kenta med att cirka 50 procent av bokningarna kommer från de olika digitala marknadskanalerna. Av dessa kommer hela 30-40 procent från Tyskland, Holland och Danmark. Sedan många år tillbaka finns ett samarbete med en holländsk bokningsbyrå.
– Vi har alltid två stugor på den holländska byrån, det gör att vi blivit kända i Holland.
Kenta berättar om en rolig episod när två representanter från Holland besökte Ölands Turism.
– Det första de frågade när de kom hit var, var Stenåsa ligger, inte Böda eller Saxnäs, säger Kenta och skrattar.

Om Stenåsa Stugor & Camping

Stenåsa Stugor & Camping är en naturskön camping mitt i världsarvet på sydöstra Öland. Vida strandängar omger denna lugna oas med en artrik fauna inpå knutarna.

  • Antal campingtomter: 100
  • Antal stugor: 12
  • Gästnätter: 6 500 (2018)
  • Service: Butik/café/restaurang (under högsäsong), äventyrsgolf, fågeltorn
  • Stjärnor i klassificeringen: 3
  • Anställda: 2,5 årsanställda
  • Omsättning: 3,5 miljoner kronor

Fotografer: Bilder på Kenta och Annicka klädda i svart - Linn Hohner. Övriga bilder - Kenta Nord.