Ett femstjärnigt nybygge

En campingplats omgiven av hav och golfbana där restaurangen drivs av en äkta stjärnkock. Kan det vara något? För Jonas Westerberg är anläggningen Mötesplats Borstahusen en verklig stolthet. Och den blev just först i Skåne med fem stjärnor.

I norra delen av fiskeläget vid Öresund ligger det som före den stora flytten hette Borstahusens Camping. Med start 2015 ville kommunen bygga bostäder på marken där husvagnar och en och annan husbil hållit till sedan 1950-talet. Erbjudandet till Jonas Westerberg och hans far Bengt var att flytta anläggningen några hundra meter norrut, där kommunen redan hade en stugby.
– Jag såg bara fördelar med hur det skulle bli. Anläggningen kan drivas effektivare och erbjuda gästerna mer, men för min far var det först svårt av nostalgiska skäl. Som tur var lyssnade han på mig, säger Jonas Westerberg med glimten i ögat.

En svettig start

När flytten väl var bestämd gick det fort. Borsta­husens Camping stängde i augusti 2014 och Mötesplats Borstahusen välkomnade sina första gäster till påsk 2015. Jonas och Bengt Westerberg fick tillgång till den nybyggda receptionen dagen före skärtorsdag, så starten blev svettig. Och inte nog med det: när alla premiärgäster checkat in brakade elförsörjningen ihop. Den visade sig vara underdimensionerad, något som ganska snabbt kunde fixas. Alla tomter på campingplatsen har el, vatten, avlopp och tv. Samtliga servicehus är nybyggda med singelduschar och fräscha kök. I det arkitektoniskt genomtänkta receptionshuset finns även spa och butik, vilket förenklar bemanningen. Runt omkring breder tallar, strand, hav och golfbana ut sig. De 63 stugorna med tak ner till marken är mer som sommarhus.

Individuell el- och vattenmätning

Jonas Westerberg tycker att det känns lyxigt att få driva en campingplats som är i stort sett nybyggd. En av många moderniteter på Mötesplats Borstahusen är individuell mätning av el- och vattenförbrukningen. Vid utcheckning får varje sällskap en specificerad räkning.
– När vi införde detta fick gästerna ett nytt samtalsämne vid sidan av vädret: De började diskutera hur man skall ställa in vagnen så att den drar så lite som möjligt på natten.
Jonas Westerberg framhåller att elmätningen är en förutsättning för att kunna ha öppet året runt. Den är också ett led i företagets hållbarhetsprofil.

– Nu tänker sig gästerna verkligen för. En del tycker att det var bättre när elen ingick, även om schablonen var högre än den faktiska kostnaden. Men jag är övertygad om att alla campingar kommer att börja mäta förbrukning när de byter ut sina grejer. Det är en besparing för alla: gästen, företaget och miljön.

Miljötänket är ständigt närvarande på Mötesplats Borstahusen, inte minst inspirerat av läget mitt i den västskånska naturen. Skåneleden går tätt förbi anläggningen. Restaurangen Erikstorps Kungsgård delar familjen Westerberg med krögaren Daniel Berlin. Hans huvudrestaurang på Österlen är sedan i februari en av endast fyra i hela Sverige som belönats med två stjärnor i Guide Michelin.

– Restaurangen är drivande i hållbarhetsarbetet. Vi tar in deras leverantörer i butiken och erbjuder till exempel grillkassar med riktigt bra kött och utvalda råvaror. Restaurangen har 100 meter odlingslådor och planen till nästa år är att vi ska ha egen liten grönsaksodling utanför butiken. Vi vill så ett hållbarhetsfrö i människors huvuden.

Lockande geografiskt läge

De som kommer till Mötesplats Borstahusen är av alla sorter: barnfamiljer, konferensdeltagare, hälsomänniskor, kulturintresserade. Gästerna kommer för badet vid den 200 meter långa bryggan med soldäck, för spel på Landskrona Golfklubbs banor med första tee ett kort klubbslag från receptionen. Eller för att cykla, vandra och äta gott. De kommer främst från Skåne, Småland, Västkusten, Tyskland, Nederländerna, Norge och i viss mån Danmark. Många av de långväga gästerna väljer Mötesplats Borstahusen utifrån det geografiska läget. Det är en utmärkt bas för att upptäcka resten av Skåne och Danmark.

Nu när de ”hårda investeringarna” är på plats kan Jonas Westerberg med personal jobba på att utveckla service och aktiviteter ännu mera. Marknadsföringen av campingplatsen sker, som för de flesta andra, via Camping.se och sociala medier. Men en sak tycker Jonas Westerberg ofta är förbisedd ur marknadsföringssynpunkt: de egna gästerna.
– Det är billigare och enklare att få tillbaka de gäster man redan har. Vi lägger faktiskt en del av marknadsföringsbudgeten på dem, på att ge dem välkomstpresenter och förmåner. Men det ska vara riktigt bra give-aways. I fjol när vi ville ge golfgäster en keps med vårt och golfklubbens tryck valde vi Titleist, ett starkt varumärke. Jag har aldrig sett vuxna människor bli så glada för en keps.

Okonventionell ägare

På många punkter gör Jonas Westerberg sådant som inte alla gör: mäter elförbrukning, säljer ekologiskt i butiken, ger bort märkeskepsar. Han är okonventionell även i ett annat avseende. Många campingföretagare skulle inte drömma om att vara lediga på högsäsong, vilket han gärna är.
– Om man har helårsverksamhet så får man faktiskt försöka ta semester även på sommaren. Jag mår bra av det och personalen också. De känner att de får förtroende att fatta egna beslut. Campingen står kvar även om jag är borta en vecka.

Det är mycket långgrunt vid stranden. Tryggt för barnfamiljer, men vill man ta sig ett dopp som vuxen blir det till att gå ett par hundra meter.

Äventyrsgolfen är en populär aktivitet på Mötesplats Borstahusen. Den är även tillgänglig för rörelsehindrade.

Receptionen stod klar till invigningen 2015 och rymmer även butik, spa och konferenslokal.

De karakteristiska stugorna är ett arv från den tid då kommunen drev stugby på platsen, men husen står tätare nu.

Jonas och Bengt Westerberg hälftenäger restaurangen Erikstorps Kungsgård med stjärnbeströdde kocken och vännen Daniel Berlin.

Om Mötesplats Borstahusen

Åretruntöppen camping och stugby som drivs av familjen Westerberg sedan 1971. Nystartad 2015 efter en flytt inom Borstahusen. Är märkt med Green Key.

  • Antal tomter: 190 varav 30 särskilt anpassade för husbilar.
  • Antal stugor: 63 varav 43 är öppna hela året.
  • Service: White Guide-prisade restaurangen Erikstorps Kungsgård som är hälftenägd av Michelinkocken Daniel Berlin, Gatuköket Bengt-Hugos, glasskiosk, butik, spa, minigolf, konferenslokaler, lekplats, wi-fi.
  • Aktiviteter: Vandring, yoga, promenader, gruppträning, löparguidning, tipsrunda, boule med mera.
  • Stjärnor i klassificeringen: 5 från och med i år.
  • Anställda: 15 på helår (inklusive restaurangen) plus 30 på sommarsäsong.
  • Gästnätter: Cirka 70 000 under 2017.
  • Omsättning: Totalt 30 miljoner kronor 2017.

Campingplatsreportage från SVEA 1 2018. Text: Linda Swartz. Foto vinter: Petter Arvidson. Foto sommar: Leo Erdfelt.