Nya tider kräver större utrymme

I centrala Järvsö – i en vackert grön och lummig park – ligger Järvsö Camping. Härifrån är det gångavstånd till nästan allt som orten har att erbjuda. Ändå vill ägaren Sten Håkansson flytta hela campingplatsen.

Från huvudvägen genom den hälsingska orten, lämpligt döpt till Turistvägen, är det bara att svänga in direkt på Järvsö Camping B&B Stugor. Det är en fördel, men också ett av bekymren. Ibland blir det en kö av fordon ut på vägen. Även inne på området, som präglas av syrener, björkar och blommande nyponbuskar, är det ont om svängrum.
– Campingplatsen anlades 1960. Då kunde man inte tänka sig att folk skulle komma i de här stora husbilarna. Nu börjar det bli riktigt trångt mellan träden. Bara i sommar har vi sett att husbilarna blivit längre, högre och tyngre. Rekordet var häromdagen när en husbil var 4,5 meter hög, säger Sten Håkansson, som tillsammans med sin fru Ylva äger och driver campingplatsen.

Bygga nytt på bättre plats

Förutom att det skulle behövas mer plats kring tomterna och hårdgjord mark för de tunga ekipagen vill Sten Håkansson också investera mer i vatten och avlopp. Till exempel skulle de 16 – mer än sekelgamla – timmerstugorna må bra av modernisering. Men kommunens detaljplan tillåter inte någon VA-investering.
– Det krävs att man tar ett framtidstag om hela campingplatsen. Vi har nått vägs ände med detta lappverk. Därför vill vi anlägga en ny, på en bättre anpassad plats, och få till lösningar som åtminstone ska fungera 20, 30 eller 40 år framåt i tiden, säger Sten Håkansson.

Ville arbeta på sommaren

Han tog över Järvsö Camping för tolv år sedan efter att tidigare knappt har satt sin fot på en campingplats. Men han är van seglare och gästhamnsbesökare. Det hörs också tydligt att han inte kommer ifrån Järvsötrakten, utan är uppvuxen på Råå utanför Helsingborg. Sten Håkansson arbetade länge som tryckmäklare.
– Det innebar mycket jobb på vintern, men jag ville hellre jobba på sommaren. Då fick jag tips om att titta på campingnäringen. Vi kollade 20 objekt från Simrishamn till Örnsköldsvik innan vi slog till i Järvsö, säger Sten Håkansson.
I sitt jobb som campingplatsägare tycker han sig ha nytta av erfarenheterna som projektledare. Sten Håkansson är maskiningenjör i grunden och har läst beteendevetenskap. Det sistnämnda kommer till användning i mötet med gästerna.
– Kritstrecksrand eller campingoverall spelar ingen roll, alla är ändå människor och vill bli bemötta som individer.

I år har många individer hittat till hans campingplats. Den har som sagt nära till alla sevärdheter i Järvsö, men har långt till havsbad.
– Därför gynnas vi av sådant väder som har varit i år, när det är lite kallt. Att som i Järvsö ha gångavstånd till allt: Bergscykelparken, Järvzoo, Stenegård – ja allt du kan se och uppleva – har du aldrig i en storstad, säger Sten Håkansson.

 

Som campingägare har Sten Håkansson nytta av sitt förflutna som projektledare i tryckeribranschen.

Sten Håkansson tipsar gärna sina gäster om aktiviteter i närområdet.

Tipsar gärna gästerna

Gästerna kommer från när och fjärran. Under juli dominerar svenskarna, medan det under juni och augusti märks att även tyskar, nederländare, schweizare, danskar och norrmän hittar dit. Järvsö Camping B&B Stugor erbjuder alla gäster ett upptryckt blad med tips på vad de kan hitta på i närområdet från dag ett till dag fem.
– Det uppskattar de jättemycket. Vi försöker också förbereda gästerna redan innan de kommer hit, och har tips om de är intresserade av mat och närodlat, om de vill åka på loppisar eller om de är samlare och intresserade av till exempel mopeder eller traktorer, säger Sten Håkansson.

Vandrande reklampelare

Sten Håkansson talar varmt om samarbetet mellan Järvsös olika besöksnäringsföretag.
– Här blir fler och fler sockerbitar som gör att fler och fler flugor kommer hit. Järvsö Bergscykel Park, till exempel, har gjort att det kommer fler familjer med halvvuxna barn, en typ av gäster som vi inte har haft tidigare. När man är i 13–15-årsåldern vill man inte bo på campingplats med morsan och farsan, men för bergscykelparken är det en perfekt ålder, säger Sten Håkansson. Efter drygt ett decennium i Järvsö är Sten Håkansson en vandrande reklampelare för bygden. Han påpekar stolt att Järvsö inte är någon budgetdestination, och att campingplatsens tomter och stugor inte ligger i det billigaste segmentet.
– Det kostar lite mer här, men du får mycket mer. Det låter kanske skrytigt, men det är sant.

I närheten av campingen ligger Vålsjö Kvarn, en kulturminnesmärkt sevärdhet byggd 1858.

Det äldsta huset på Järvsö Camping B&B Stugor är över 200 år gammalt och kommer från fäbodvallen Blaxås. Nu fungerar huset som vandrarhem med enkel standard.

I receptionen får gästerna tips på de bästa sevärdheterna i Järvsö med omnejd. Sten Håkansson försöker alltid ge råd anpassade till gästens intressen och önskemål.

Järvsö Campings centrala läge i en park gör det svårt för företaget att växa och moderniseras. Därför vill Sten Håkansson flytta hela campingen.

Järvsö må vara litet, men bjuder på massor av kultur- och naturupplevelser för campinggästerna

Om Järvsö Camping B&B Stugor

Sommaröppen campingplats med stugor och rum i centrala Järvsö.

  • Antal tomter: 70, samtliga med el.
  • Antal stugor: 16 och tre rum. Stugorna och rummen har tillsammans 86 bäddar.
  • Gästnätter: Mellan 7 500 och 10 000 per år.
  • Service: Frukostservering, lekplats och barnaktiviteter.
  • Stjärnor: 3
  • Anställda: Två helårsarbetare. Hyr in hjälp med olika jobb.