Receptionen som är öppen året runt

Hestra har länge varit södra Sveriges största alpina resmål. Men på senare år har Isaberg Mountain ­Resort också utvecklats till en av Sveriges mest mångfacetterade camping- och konferensanläggningar även på sommaren. Och utvecklingen är inte över.

Mitt ute i de småländska skogarna ligger Isaberg Mountain Resort. Anläggningen har varit en oas för skidtörstande danskar och sydsvenskar sedan 1968, då den första liften byggdes, och många har tagit sina första vacklande skär utför just här.

De senaste fem åren har anläggningen dock genomgått stora förändringar. Från att ha varit tungt beroende av vintersäsongen har man utvecklats och idag är sommarhalvåret större än vinterhalvåret.

– Ungefär 2012 började vi fundera på vad vi kunde göra för att växa på sommaren och sedan dess har det hänt massor. Nu är sommaren större än vintern räknat på omsättning, berättar Louise Söderlund, vd på Isaberg Mountain Resort.

Delaktighet viktigt

Steg ett blev att uppgradera hela stugbyn och de andra faciliteterna. Sedan 2012 har man successivt fräschat upp nästan alla stugor. I år slutförs renoveringen då de sista stugorna får nytt ansikte. Under det arbetet har man också byggt teamkänsla genom att låta städgruppen vara med och designa hur de nya stugorna ska se ut. Av både praktiska och delaktighetsmässiga orsaker.

– Städpersonalen vet bäst hur stugorna ska se ut för att de ska vara lätta och snabba att göra i ordning och det är naturligtvis viktigt att de känner att de är med i processen, det är bara uppsidor med att de är inblandade, förklarar Söderlund.

Lyxigare touch

Under de senaste fem åren har också Höghöjdsbanan och Mountainbike-centret kommit på plats, två av Louises projekt som drar massor av gäster till Isaberg. Man har också ökat kapaciteten att göra konstsnö med cirka 40 procent genom att skaffa en ny pump i pumphuset som förser snöproduktionsanläggningen med vatten. För att ytterligare bredda möjligheterna för gästerna att välja vilken klass på boende man vill ha har Isaberg också byggt tre nya lodger – högt upp på området – för gäster som vill ha lite lyxigare touch på boendet under sitt besök. Den målgruppen växer stadigt.

– Vi har väldigt mycket möhippor och svensexor och vi vill kunna leverera en bra produkt på alla plan till olika typer av människor och deras respektive budget. Alla från tvååringen till 75-åringen som firar födelsedagen ska kunna känna sig bekväma och få den service de söker.

I och med investeringarna har man gjort minusresultat under några år men förra året gjorde man på nytt bra resultat och en rejäl vinst i bokslutet.

– Vi har satsat enorma summor på att renovera såväl stugor som konferensrum och restaurang. Det har varit en otrolig och tuff resa men vi kommer förhoppningsvis att skörda frukterna av det framöver.

Man har länge haft fullbokade helger och för att nå målsättningen att skapa liv på anläggningen även under vardagar siktar man in sig på delvis nya målgrupper.

– Ja, vi har bland annat Summer Camp för skolungdomar och vi har mycket skolklasser här på friluftsdagar och på sommaren har vi guidade turer, berättar Louise.

Som också avslöjar att de har en hel del nya projekt på gång. Allt för att vara tidiga med trender och tillfredsställa den allt kräsnare besökaren. Som dessutom alltid har rätt.

Redan 1968 byggdes den första liften uppe på Isaberg. Idag har man åtta stycken.

Efter cykelturen eller skidåkningen kan man relaxa i den fräscha, mysiga bastun.

 

Isaberg har stugor från 36 till 157 kvadratmeter för att fylla alla tänkbara behov på storlek och bekvämlighet.

I restaurang Högan­loft i campingplatsens huvudbyggnad kan man äta allt från husmanskost till lyxiga trerättersmenyer.

Det finns just nu fyra älgar i Isaberg Moose Park som sträcker sig över hela sex hektar.

Isaberg Mountain Resort

  • Antal stugor: 73
  • Antal tomter: 87
  • Gästerna kommer från: Sverige, Danmark, Tyskland, Nederländerna, Schweiz, Österrike, Frankrike, Finland, Norge.
  • Gästnätter: cirka 87 500 (2016)
  • Omsättning: Strax över 50 miljoner kronor
  • Antal anställda: 19 personer på helår. Över 100 på vintersäsong och drygt 55 på sommarsäsong.
  • Aktiviteter: Skidåkning, höghöjdsbana, mountainbikeleder och teknikbana, älgpark, kanotpaddling, fiske, golf, segwaybana, vandringsleder
  • Service: Fullskalig konferensanläggning med elva konferensrum. Det största rymmer 200 personer, fri wifi på hela området, servicebutik på området.
  • Klassificering: Trestjärnig campinganläggning.