Design ska lyfta Hölick Havsresort

– Solen skiner alltid på Hölick! Det låter som en reklamslogan, men faktum är att man är benägen att tro Leif Jonsson. Vi har färdats genom skyfall efter skyfall, men här ute på udden lyser sensommarsolen. Campinggäster går mot stranden i badkläder och från lekplatsen hörs glada tjoanden från barn som gungar. Såhär i mitten av augusti har ett slags efterfestatmosfär lägrat sig över Hölick Havsresort. En lite loj stämning, präglad av att solen står lite lägre, temperaturen fallit några grader och det är gott om utrymme.

Havsnära läge lockar

Hölick ligger längst ute på halvön Hornslandet, strax öster om Hudiksvall, med klapperstensfält, sandstränder, tallmoar, ett stort antal vandringsleder och den, för sjörapportslyssnare välkända, Kuggören. Hit har vandrare, fiskeintresserade, bärplockare och människor som bara velat må gott vid havet kommit sedan decennier tillbaka. Men för sju–åtta år sedan kände ägarna Leif Jonsson och David Bäckström att det var dags för förändring och nytänk.

Högre krav – mer i reskassan

Att de skulle höja standarden genom att renovera toaletter, duschar och servicehus var självklart, men de ville mer, något annorlunda, unikt, samtidigt som de hade kommit fram till att dagens turister både har högre krav och är villiga att betala mer för bekvämare boende.

De beslöt sig för att satsa på hotellstandard i 13 av sina stugor. Så tolv kvadrat blev tjugofyra, falurött blev ljusgrått, två gavlar på varje stuga glasades. Leif Jonsson visar oss in i en av hotellstugorna. Man stiger rakt in i köket/allrummet, där glasväggen går att öppna helt och hållet då det är varmt, där soffan är bäddbar och där det finns såväl spis som kyl-frys. I de små inre rummen ryms en dubbelsäng, lcd-tv och en smäcker skinnsoffa. Hotellstugorna har han och David Bäckström inrett i så kallad New Englandstil.
–Vi ville skapa en känsla av sommar.

Arkitektritade hus i avskildhet

Nästa steg blev ännu mer speciellt. Hölick Havsresorts ägarduo styckade av två områden på sin campingplats och bildade bostadsrättsföreningar, samt sökte och fick bygglov för totalt 23 hus. Och inte vilka hus som helst. Nej, Lagunenhusen, som de kallas, är arkitektritade och ligger avskilt från det övriga campingområdet. De stora (90 kvm), brunmålade husen med sin spännande design, har också de stora glasväggar.

– Vi ville att de skulle ha en annorlunda form och samtidigt smälta in i naturen, säger Leif Jonsson, som är mycket nöjd med resultatet. Husen har vardera två dubbelsovrum, ett loft med två extrabäddar och ett stort allrum med kamin. De är också utrustade med bland annat golvvärme och tvättmaskin. På de stora verandorna finns antingen en bubbelpool eller en bastu med infraröd värme. Än så länge finns det fyra sådana här hus.

– Säljer vi ett kan vi bygga två till.
Ja, de är faktiskt till salu – till människor som vill bo där själva och/eller hyra ut, enligt ett fiffigt system: Köparen förbinder sig att inte förändra husets utseende eller inredning och kan hyra ut via campingplatsens bokningssystem mot en avgift. Hittills är ett hus sålt.

Någon prislapp för den stora upprustningen vill Leif Jonsson inte uppge, men jo, visst har det kostat åtskilligt. Å andra sidan är han övertygad om att det kommer att löna sig i det långa loppet. Till exempel hoppas han på att fler hus snart blir sålda, i och med att de anlitat en ny mäklare. I den stora satsningen pågår också upprustning av servicen på hela anläggningen, påpekar han.

– Bemötandet är ju jätteviktigt, där får det inte klicka.
Därför är de måna om att ge personalen bra utbildning. I och med att det numera ingår sänglinne och städning i flertalet stugor har de också både fått utöka personalstyrkan och anlita externa företag.

Satsar på marknadsföring

Det hela måste förstås också marknadsföras. De har anlitat en proffsfotograf, tagit fram en egen broschyr om Hornslandet, är noga med att uppdatera hemsidan och lägger en hel del kraft på att locka gäster under lågsäsong, bland annat genom avtal med en holländsk reseagent, förmånliga erbjudanden och grupparrangemang som bröllop och konferenser.

Lyx i all ära – fortfarande finns det turister som efterfrågar billigare boenden. Därför finns det fortfarande några klassiska självhushållsstugor på Hölick Havsresort.
– Där har vi till och med sänkt priset i år.

Hölick Havsresort erbjuder en gästhamn för de campinggäster som kommer med båt.

I hotellstugorna och Lagunenhusen ingår sänglinne, städning och frukostpåse som hängs på dörren varje morgon.

På Lagunenhusens altaner finns antingen bubbelbad eller bastutunna.

De arkitektritade Lagunenhusen är av två modeller, ritade och färgsatta för att smälta in i naturen. Den brungråa färgen är dels järnvitriol, dels tjära.

Ytan är ca 90 kvm och i båda modellerna finns det två dubbelsovrum och ett loft med två extrabäddar.

Varje hus har en stor glasfront som går att öppna helt, för att skapa utekänsla inomhus.

Hölick Havsresort

 • Hölick Havsresort ligger på Hornslandet, 3 mil öster om Hudiksvall. 14 ha + restaurang Verandan.
 • Ägare: Leif Jonsson och David Bäckström.
 • Anställda: Cirka 20 personer vid högsäsong.
 • Omsättning: 3,6 mkr
 • Kontakt: Leif Jonsson
 • Stjärnor i SCR Svensk Campings klassificering: Än så länge 3, hoppas på 4 vid nästa besiktning.
 • Antal stugor: 21 varav 3 självhushållsboenden, 1 handikappsanpassad stuga, 13 hotellstugor, 4 Lagunenhus.
 • Antal husvagnstomter: 70
 • Antal tältplatser: 40
 • Arkitekter bakom Lagunenhusen: Henrietta Palmer och Mats Edlund.
 • Framtidsplaner: Uppvärmd pool och tennisbana mitt i anläggningen
 • Övrigt: Till campingplatsen hör också restaurang Verandan, med utsikt över havet, som också ägs och drivs av ägarna.