Perfekt läge för expansion

För många är Blekinge en lite okänd del av den svenska campingkartan. Det vill Christer Jönsson och Torbjörn Håkansson ändra på. Istället för att trappa ner inför pensionen satsar de på nybyggnad för att locka fler till Hälleviks Camping.

– Hälleviks Camping, god middag. När är ni intresserade av att komma?

När Christer Jönsson svarar i telefon gör han det med över 30 års erfarenhet av campingplatsen i Hällevik, strax utanför Sölvesborg. Den före detta fritidsledaren gjorde sin första sommar här 1982 och började arrendera anläggningen av kommunen 1993. Kollegan Torbjörn Håkansson hoppade på tåget 1984 och sedan 2004 äger och driver de campingplatsen tillsammans.

– Det var verkligen inget lätt beslut att köpa loss campingplatsen och driva den själva. Men när man ser tillbaka så gjorde vi nog rätt, säger han med telefonen i ena handen och växel till en betalande gäst i den andra. 

Satsar på grupper

Under sommarens varmaste dagar är det lätt att njuta av nöjda gäster och en snudd på fullbelagd campingplats. Men sydöstra Sverige har enligt Christer Jönsson länge varit en förbisedd turistdestination. Istället för att som campingplatser på västkusten eller på Öland räkna med att väder och läge lockar gäster har han och kollegan Torbjörn Håkansson fått arbeta hårt för att få hit folk.

– Vi har satsat mycket på grupper som håller sina läger här. Framförallt fotbollsläger eftersom vi har ett avtal med fotbollsklubben Mjällby om att få använda deras konst- och naturgräsplaner som ligger vägg i vägg med oss. Dessutom har vi bra priser för dem som vill se fotboll när de ändå är här, förklarar han.

68 nya tomter

Att fotboll är stort på Listerlandet råder det ingen tvekan om. Mjällby IF:s flagga vajar i vinden på flera av campingplatserna. Samma dag som SVEA är på besök ska engelska Bolton Wanderers möta traktens stolthet i en träningsmatch. Den brittiska traditionen att åka på träningsläger till svenska kustpärlor är långlivad, och långt från storstädernas supermatcher med Manchester United och Barcelona, där enbart biljetten kostar som en veckas husvagnsplats.

– Visst får vi mycket gratis från evenemang i området. Som Sweden Rock, Hälleviks tradjazzfestival och inte minst fotbollen. Vi är nog unika med att ligga precis bredvid en allsvensk fotbollsarena, säger Christer Jönsson. Årets sommar är inte heller som vilken som helst, eftersom första etappen av en expansion stod klar inför årets säsong. 68 nya tomter är första steget i en storsatsning på Hälleviks Camping.

Förutom bangolf och en mindre försäljning i receptionen har man på Hälleviks Camping valt att låta externa aktörer hyra in sig för såväl kiosk- som restaurangverksamhet.

I sommarens rekordvärme sökte till och med hundar efter skuggan på campingplatsen. Här pustar två fyrfotade vänner ut under ett parasoll framför husse och mattes husvagn.

I Hällevik finns både en av Sveriges största tempererade saltvattenbassänger och fina badplatser för ett dopp i Östersjön.

Varje år brukar året-runt-öppna Hälleviks Camping räkna in cirka 58 000 gästnätter.

För de mindre campinggästerna ordnas det varje sommar clownshow med lokala aktörer på Hälleviks campingplats. Ett nöje minst lika stort som att följa Mjällby på Strandvallen.

Redan nästa sommar hoppas Christer Jönsson kunna fortsätta campingplatsens expansion.

Framtiden för Hälleviks Camping ser bra ut

– För två år sedan övervägde jag och Tobbe vad vi ville göra fram till pensionen. Vi är ju inte purunga någon av oss, så vi funderade länge. Till slut kom vi fram till att vi inte bara vill stå och måla paneler i väntan på pensionen. Så vi bestämde oss för att expandera.

De nya platserna ligger på en gammal betesmark på 50 000 kvadratmeter som köpts upp av en lantbrukare. Bygglovet beviljades i oktober 2013, och i november började projekteringen av de nya platserna, som är något större än traditionella tomter.

– Vi har valt att göra tomterna 12x11 meter eftersom vi tror att våra gäster vill ha gott om plats. Vi har också valt att göra speciella husbilsplatser på gräddhyllan ner mot vattnet, eftersom vi tror att husbilsgästerna tröttnar på att bara se asfalt och bo på ställplatser, förklarar Torbjörn Håkansson.

Tillsammans med SCR Svensk Campings rådgivare har han och Christer Jönsson valt ut allt från material i servicehusen (betong) till kreativa lösningar som att låta naturmaterial skapa avgränsningar mellan tomterna. Ekonomin har de löst dels genom kapital, och dels genom glesbygdsstöd.

– Vi har sett en stor efterfrågan, framför allt på långtidsplatser, så det känns helt rätt att investera inför framtiden. Totalt är det en investering på ungefär sex miljoner kronor, förklarar Torbjörn Håkansson

Idag är åtta av tio gäster på Hälleviks Camping svenska, och bland de utländska gästerna är tyskar vanligast, följt av holländare, som just ”gått om dansken”, på listan. Christer Jönsson hoppas att i takt med att campingplatsen växer kunna bjuda hit ännu fler grupper från både Sverige och utlandet. Nästa år ska ungdomsbrandkåren i Hamburg komma på sommarläger och 2016 hoppas han att kunna husera 1 200 ungdomar från ett svenskt idrottsförbund.

– Framtiden för Hälleviks Camping ser bra ut, även om vi själva hunnit fylla 58. Dessutom har vi i Blekinge skapat ett destinationsbolag där vi som entreprenörer har majoriteten och på så sätt mycket att säga till om.

Redan till nästa sommar hoppas han att en andra etapp kan vara påbörjad i den trestegsraket som ska säkra campingplatsens status som Blekinges och en av Sveriges vackraste. Om Mjällby rycker upp sig lite i tabellen kommer det förhoppningsvis också gå att se allsvensk fotboll på Strandvallen även nästa säsong.

Hälleviks Camping

  • Året-runt-öppen campingplats i Hällevik, drygt en mil utanför Sölvesborg i Blekinge.
  • Antal tomter: 368, varav 30 tältplatser.
  • Antal stugor: 16 campingstugor, en storstuga , totalt 85 bäddar.
  • Anställda: 6 heltidsanställda under högsäsong.
  • Antal gästnätter: 58 000.
  • Service: Fyra servicehus, minigolf, latrintömning samt tillgång till butik, badplats, utomhuspool och restaurang. Dessutom ligger campingplatsen precis bredvid Strandvallen, där allsvenska Mjällby IF spelar sina hemmamatcher.
  • Omsättning: Drygt fem miljoner kronor (2013).
  • Ägare och platschefer: Christer Jönsson och Torbjörn Håkansson.
  • Stjärnor i klassificeringen: Fyra.
  • Övrigt: Har ett brett utbud av lägerskolor för såväl fotboll som annan idrott och har nischat sig som en destination för träningsläger.