Dressed for success

Genom att locka ännu fler vattensportare till det unika läget på Ölands insida vill familjen bakom Haga Park Camping och Stugor öka lönsamheten. Andra framtida satsningar är förlängd säsong och – något oväntat – en större andel säsongsgäster.

Sedan nära 50 år kan bad- och surfingsugna gäster bo på Haga Park Camping och Stugor. Nuförtiden är det tredje generationen Snöberg som sköter anläggningen en bit söder om Ölandsbrons fäste. Marken äger de själva, strandremsan är kommunens. Men det är ett surfarmecka som lockar en stor del av campingens gäster. Jämna vindar och långgrunt ger fina förutsättningar.
– Här har det byggts upp en community för vattensportare sedan 1980-talet. Här finns likasinnade att umgås med även när det inte blåser, säger Billy Snöberg.

Tillsammans med sina bröder och sin mamma driver han anläggningen, som i huvudsak har tre målgrupper: vattensportarna och outdoorfolket, livsstilscamparna samt barnfamiljerna. Grupperna överlappar också.
– Den första gruppen är ungefär 30 procent av våra gäster, och det skiljer ut oss från andra, säger Billy.
Starkt bidragande orsaker är Surfcenter Öland och Ölands Windsurfing Club som båda har hemvist på stranden söder om Haga Park. Där arrangeras kortare och längre kurser i såväl vind- som kitesurfing. Föreningen har medlemmar över hela Sverige, och några i Norge.

Surfcentret har internationellt certifierade instruktörer som leder kurser även utanför högsäsong. Vandrarhemmet med 40 bäddar var fullt vid flera tillfällen under maj.

– Jag tror att framtiden för oss är att satsa ännu mer på vattensport- och outdoor­segmentet. Vi har aldrig haft en dipp där, och ser fortsatta möjligheter. Det är en ganska köpstark målgrupp. Vindsurfing är en dyr sport och utövarna vill också handla och äta.

Haga Park vill att även cykel- och vandringsturisterna ska känna sig extra välkomna, bland annat genom bra utrymmen att förvara utrustningen på. Cykling och vandring är aktiviteter som med fördel kan utövas vår och höst, så de gästerna hoppas Billy ska komma i än större skaror utanför veckorna med högst beläggning. Nycklar till att nå dessa gäster är paketering av boende och kurser, samarbeten vid tävlingar och så vidare.

Säsongsgäster skapar trygghet

En stor skillnad för Haga Park i år jämfört med tidigare somrar är att fler bokar inte bara stugor utan även campingtomter i förväg.
– Även om det går lite emot campingens natur av att kunna göra som man känner för, hoppas jag att bokningstrenden kommer att fortsätta. Det är tryggare för oss och gör oss mindre väderberoende.
En annan trygghet är anläggningens säsongsgäster. De bokar hela öppetperioden april till oktober och utgör ungefär en tredjedel av gästerna på Haga Park. Billy och hans bröder vet att de går lite mot strömmen när de säger sig vilja ha ännu fler säsongsgäster.
– Visst, de ger lägre marginaler, men vi har många platser på anläggningen och det ger en mer trivsam stämning om det är mer folk här. Av säsongsgästerna får vi också höra vad som är bra och dåligt. Det blir lite som att de hjälper oss att hålla kvaliteten uppe.

Mycket Öland på en plats

Familjen Snöberg skulle kunna bygga ännu fler platser och stugor, de har 17 hektar till sitt förfogande. Men först och främst vill de fortsätta att renovera den befintliga anläggningen till högre standard. Centralt för utvecklingen av Haga Park är att behålla den familjära stämningen som byggts upp under årtiondena. Nu kommer gäster som bodde där som barn under 70-, 80- och 90-talen med sina egna barn.
Läget vid havet men med närhet till världsarvet Södra Ölands odlingslandskap, naturreservatet Beijershamn samt det rikskända Alvaret borgar för att besökare till den avlånga ön även i framtiden väljer Haga Park. Eller som Billy Snöberg uttrycker det:
– Det är väldigt mycket Öland här.

Bröderna Billy och Tomas Snöberg driver Haga Park tillsammans med lillebror Andreas och mamma Ann.

Reception, café, minilivs och uteservering är samlade på ett ställe.

Surfgästerna kan ställa sina bilar direkt utanför rummen i vandrarhemmet.

Tove Sjödin i receptionen hjälper en gäst med bokning.

Haga Park hyr bland annat ut cykelbilar till sina gäster.

Om Haga Park Camping och Stugor

Ligger en kvarts bilväg söder om brofästet på Öland. Erbjuder campingtomter, ställ- och tältplatser samt stugor från april till oktober. Vindsäkert läge vid Kalmarsunds smalaste del.

  • Antal tomter: 350
  • Antal stugor: 20
  • Antal bäddar på vandrarhem: 40.
  • Service och aktiviteter: Butik, kafé med bageri och frukostservering, lekplats, cykelbilar, barnaktiviteter. Lång gräsbevuxen strand med sandbotten. Ledarledd yoga. Möjlighet att via campingens samarbetspartner hyra surfingbrädor och cyklar samt gå kurser.
  • Stjärnor i klassificeringen: 3
  • Gästnätter år 2019: 50 000
  • Gästerna kommer normalt ifrån: Södra Sverige, men även en del utländska gäster.
  • Anställda: Tre på heltid och tio säsongsanställda
  • Omsättning: 5,3 miljoner kronor år 2019.

Detta platsreportage publicerades i tidningen SVEA 3 2021.

Text: Linda Swartz. Foto: Suvad Mrkonjic