Hafsten Resort firar fem stjärnor

På en halvö i den bohuslänska innerskärgården ligger Sveriges senaste femstjärniga campingplats: Hafsten Resort. Där har Ingela Grytfors med familj skapat en full­serviceanläggning som är öppen året runt – på riktigt.

Receptionen på Hafsten Resort håller öppet klockan 08–22, 365 dagar om året. Även restaurang Corallen i huvudbyggnaden serverar sina gäster året om.
– Folk ska inte behöva undra om det lönar sig att åka hit. Vi har sett till att tala om att här alltid är öppet, trots att vi finns på vischan, säger ägaren Ingela Grytfors.

Hafsten Resort ligger väster om Uddevalla, ungefär 1,5 mil från E6:an. Med en strand i sydväst och en i nordost uppfyller campingplatsen de flesta badares önskemål. Men inför årets säsong var det dags att komplettera med ett poolområde. Hafsten har haft en vattenrutschbana i 30 år. Den har nu rustats upp, flyttats och fått sällskap av tre pooler, varav den största är hela 28 gånger 12 meter. Poolerna är också det som gett Hafsten Resort den femte stjärnan i klassificeringen.
– Vi har varit nära fem stjärnor länge. Till exempel hade vi kunnat rusta upp servicehusen med familjeduschar och andra mindre saker. Men det var pool vi verkligen behövde så det var det vi satsade på. Vi vill kunna stå upp för och känna i hjärtat att vi är femstjärniga, säger Ingela Grytfors.

På Hafsten Resort är det nästan svårt för gästerna att ligga på latsidan. Förutom strand och pool finns det båtar och kanoter till uthyrning. Kring campingplatsen sträcker sig vackra vandringsleder. Man kan till exempel spela boule, biljard och tennis, bada bastu och badtunna eller gå tipspromenad. Dessutom äger Ingela och hennes familj en gård intill campingplatsen med nio egna hästar som används till turridning med gäster. 

Aktiviteter året runt

Just aktiviteterna, i kombination med åretruntrestaurangen, är det som hjälper Hafsten Resort att locka gäster även utanför sommarsäsong. Påsken är en populär besökshelg och halloween drar också folk. På nyårsafton är det fullsatt i restaurangen. Under hösten, vintern och våren kör Hafsten med olika paket och erbjudanden, till exempel lyxweekend med helpension. Hela maj och halva juni samt i september–oktober är det skolklasserna som kommer – till och med från Norge. Utöver det är det svensexor, möhippor, släktträffar, kurser och konferenser. Hafsten Resort har det väl förspänt för åretruntaktivitet genom att också driva ett fastighetsbolag.
– På vintern jobbar vi med att renovera badrum och liknande. Alla snickerier på campingplatsen görs i egen regi. Vi kan ha snickare, elektriker och vvs-installatör anställda året om, berättar Ingela Grytfors.

Familjeföretag

Efter en så pass stor investering som poolområdet skulle man kunna tänka sig att gänget på Hafsten tar det lite lugnt. Men redan till nästa sommar står ett parhus med två åttabäddarslägenheter klart. Även ett cateringkök blir färdigt och förhoppningsvis fler campingtomter. Framöver finns planer på ett hotell med 14 rum och inomhusbad, en höghöjdsbana samt ett litet tåg som ska ta gästerna från parkeringen till campingplatsen. Men allt blir inte med en gång.
– Man måste ju ha både tiden och ekonomin med sig hela vägen, säger Ingela Grytfors.

Hon driver Hafsten Resort tillsammans med sin man Kjell Karlsson och två av de fyra barnen, Martin och Madeleine. Campingplatsen startades 1955 av Ingelas föräldrar. Hon tog över 1990, och då var det inte tal om att nostalgiskt bevara det gamla. Ingela såg framåt redan då.
– När jag tog över ville jag göra så som jag vill ha det. Egentligen är det först nu som det börjar bli så. Det var tur att jag började med en rivstart. 

 

Den 30 år gamla vattenrutschbanan har rustats upp till nyskick och fått sällskap av pooler i flera storlekar.

Hafsten Resort erbjuder mängder av aktiviteter på hjul. Segway Slalom är en av dem.

En av de populära vandringslederna kring anläggningen leder till en utsiktspunkt 118 meter över havet.

Med hav på båda sidor kan gästerna bada i såväl morgon- som kvällssol.

Hafsten Resort  har Skandinaviens längsta zipline, där man åker 100 meter över marken i 900 meter. Här förbereder sig Ingela Grytfors för ett åk.

Hafsten Resort

Åretruntöppen campingplats på en halvö med två sandstränder nära Uddevalla, Bohuslän.

  • Antal tomter: 370 tomter för husvagn/tält och husbil.
  • Antal stugor: 58.
  • Gästnätter: Cirka 95 000 år 2015.
  • Gästerna kommer från: Sverige, Norge, Danmark, Tyskland och Nederländerna.
  • Service och aktiviteter: Tre restauranger varav en helårsöppen, poolområde med vattenrutschbana, butik, gym, SPA med bubbelpool och bastu, 900-meters zipline, hoppkudde, äventyrsgolf, vandringsleder, ridning, tennis, motorbåt, trampbåt, kanoter, konferenslokaler, femkamp med mera.
  • Stjärnor i klassificeringen: 5
  • Anställda: Cirka 20 helårsverken, 72 personer på sommarsäsong.
  • Omsättning: Cirka 21 miljoner kronor år 2015.