Fräscht och familjärt i Falsterbo

En välkomnande, social plats som lever upp till namnet Falsterbo Resort. Det är vad Ola och Anna Ambuhm vill skapa nu när de tagit över, och på rekordtid renoverat, den nedgångna anläggningen vid havet. Nu har paret en campingplats på var sida av Skåne.

Sedan 2014 driver Ola och Anna Ambuhm Tobisviks Camping i Simrishamn på Österlen. Ola har jobbat där sedan han var tonåring. På den tiden var hans far ansvarig för campingen. På några få år har paret Ambuhm jobbat upp Tobisvik till fyrstjärnig standard, men var inte rädda för ännu mer jobb. När de hörde att Vellinge kommun sökte ny arrendator till Ljungens Camping blev de genast intresserade.

– Jag semestrade i Falsterbo på somrarna som liten, och Anna kommer ifrån Höllviken. Tänk att få verka på de två finaste platser vi vet i Sverige, det var otroligt lockande, säger Ola Ambuhm.

Kommunen fick in 19 anbud, och till slut var det Ola och Anna som säkrade det 25-åriga arrendet. Paret fick tillträde till anläggningen i januari i år. Först då märktes det på allvar hur mycket jobb som skulle krävas. Ola och Anna fick låta totalrenovera alla stugor, inklusive att bryta upp golven. De fick ordna nya värme- el- och vattensystem. Sammanlagt tre kilometer elslinga har fått läggas ner. Till campingtomterna går nu el och vatten i samma stolpe. De har också byggt husbilsplatser och ett nytt servicehus. Det har varit en tuff vår, men enormt lärorik.

– Om vi skulle få en tom gräsyta idag skulle vi kunna bygga en helt ny campingplats. Med rätt folk klarar man det mesta på begränsad tid. Jag är galet imponerad av hur bra alla har jobbat för att få till det här. Alla leverantörer har fått jobba för högtryck. De har inte haft en chans att börja prata om ”leveranstid”, vi har helt enkelt sagt att vi öppnar den 12 april.

 Ovanlig byggprocess

Och det lyckades de med. Kvar att göra inför denna säsong var bara att bygga ett hus för reception, butik, gatukök och konferens. Byggnaden är i två våningar och från den glasade konferensdelen och terrassen på övervåningen kan gästerna se rakt ut över havet. Huset stod klart till Kristi Himmelsfärd efter en ovanlig byggprocess:

– Det är ett husföretag i Höllviken som tidigare gjort olika extremprojekt, som ett hus på en ö mitt i Atlanten och ett på Antarktis. Det här är deras andra projekt i Sverige. Det kom nio långtradare med moduler i platta paket och allt var klart på två veckor. 

Social plats

Huset är täckt med lärkpanel för att harmoniera med paret Ambuhms ledord för campingplatsen: natur, havsnära, ljusa material, tallskogen. För Ola är Falsterbo synonymt med vita stränder, blått hav, ljunghedar, naturmaterial, kvalitet, ordning.

– Vi ville byta namn till Falsterbo Camping och Resort, eftersom Falsterbos namn och varumärke förpliktigar. Den heter resort eftersom vår vision är att vi ska kunna erbjuda allt. Här ska vara snyggt och fräscht och alla ska kunna känna sig välkomna hos oss: konferenser, familjer, par.

Gästerna ska kunna bo, äta, träna och aktivera sig. Redan nu är barnklubben igång, och till nästa sommar görs en storsatsning på aktiviteter för barnfamiljer. Ola säger att de överhuvudtaget satsar på att det ska vara bekvämt och väldigt enkelt att bo på Falsterbo Resort. Och socialt.

– För mig är camping en plats där man möts. Det är charmen att man träffar nya människor och umgås. Därför har vi samlat reception, restaurang, stora servicehuset, scen, dansbana och lekplats. Receptionen är inget som ligger i utkanten, utan blir central i hela campinglivet. 

Imponerad av personalen

Ola och Anna kommer att pendla mellan Tobisvik och Falsterbo, en resa på cirka 1,5 timme. De har också anställt en platschef, vaktmästare, lokalvårdare och säsongsanställda på den nya campingplatsen.

– Hela personalen i Falsterbo imponerade på oss från start. De gick bara in och tog över och hade helt rätt servicekänsla direkt. Man vet ju själv hur mycket man brinner för det här, och kan man få personalen att känna samma glöd är mycket vunnet. 

Under våren har byggnader och utrustning på camping­platsen rivits eller rustats upp rejält. Minigolfbanan finns kvar, men har delvis flyttats.

 

Precis intill Falsterbo Camping & Resort ligger naturreservatet Skanörs ljung som hyser sällsynta växter och fåglar.

 

Ola i samspråk med den nederländske resejournalisten Mark Cartwright. Han kör följebil åt Carolien Staal som ska rida hela vägen från Falsterbo till svensk-finska gränsen. Du hittar hennes blogg här: www.trektochtte­paard.eu

 

De 13 stugorna är renoverade från golvreglarna och uppåt, med nytt värmesystem och ny el.

 

Servicehusen har fått en ordentlig uppfräschning och ny köksutrustning.

 

Falsterbo Camping & Resort

Nyrenoverad campingplats i ny regi på Falsterbonäset i sydvästligaste Skåne. Sommaröppet i år men siktar på att ha öppet året runt.

  • Antal tomter: 400.
  • Antal husbilsplatser: 38 (nybyggda).
  • Antal stugor: 13 (totalrenoverade).
  • Service: Pizzeria/gatukök, strand med bad, lekplats, minigolf, utegym.
  • Avstånd till stranden: 350 meter.
  • Golfbanor på gångavstånd: Tre stycken.
  • Stjärnor i klassificeringen: 3. ”Målet från oss och Vellinge kommun är att Falsterbo Resort ska vara fyrstjärnigt 2020, men vi satsar på att bli det redan 2018.”
  • Anställda: 16 varav fyra i gatuköket.