Fyra stjärnor på rekordtid

Då Nordic Camping tog över i januari stod Edsviks Camping helt utan stjärnor. Ett halvår senare blomstrar campingplatsen i Grebbestad som numera kan stoltsera med hela fyra stjärnor. Hemligheten? – Gedigen erfarenhet och stark balansräkning, menar Tom Sibirzeff, vd på Nordic Camping.

Tack vare ett intensivt arbete har vi lyckats trimma campingplatsen på extremt kort tid

Att campingplatsen så sent som i januari stod helt utan stjärnor är svårt att ta in då man besöker denna västkustens pärla. Edsviks Camping är toppmodern, välbesökt och utrustat med både sandstrand, klippor, hopptorn och handikappramp. En storslagen familjeidyll alldeles invid havet som är på väg mot slutet av sin första säsong efter totalrenoveringen sedan Nordic Camping tog över i januari.

Fyra stjärnor i juni

Campingplatsen belönades med fyra stjärnor vid klassificeringsbesöket i juni, mindre än sex månader efter öppnandet. Rekord, minst sagt. Vid ett besök är det svårt att inte fundera över vari denna framgångssaga bottnar. Projektansvarige Mikael Wåhlund har varit med i arbetet med Edsviks Camping sedan start och på nära håll:

– Tack vare ett intensivt arbete med mycket personal igång samtidigt har vi lyckats trimma campingplatsen på extremt kort tid. Då var det ändå en utmaning med vintern som inte ville släppa greppet. Vi har också haft väldigt bra leverantörer. Servicebyggnaden byggdes i moduler som kördes hit i trailrar, allt som allt tog det tre veckor att få den på plats.

Muskler och möjligheter

Han får medhåll av företagets vd Tom Sibirzeff:

– Självklart har vi som kedja större muskler och möjligheter än många enskilda aktörer. Inte minst finns det ekonomiska resurser att göra alla renoveringar samtidigt, istället för att göra lite i taget under lång tid, säger han.

Edsviks Camping, som öppnade redan 1958, har idag ett blandat klientel och är populärt både bland ungdomar, pensionärer och barnfamiljer.

På Edsviks Camping stannar gästerna gärna en längre period. ”Vi har en hel del förbokningar och det är inte ovanligt att våra gäster blir kvar upp till tre veckor eller till och med hela semestern.”

Före renoveringen bestod lekplatsen endast av en gunga. Idag är den inte bara Svanenmärkt utan också utrustad med hinderbanor och rutschkanor.

I Mickes Fiskehörna kan campingens gäster själva rensa och röka sin egen fisk.

De helkaklade familjebadrummen är utrustade med golvvärme och hygieniska, taktilstyrda spolknappar.

– Då vi tog över kännetecknades campingen av fria händer med flytande tomtgränser och diverse byggnationer. Jag har aldrig sett så mycket staket tidigare, det var mer som ett koloniområde och såg väl inte så roligt ut. Idag följer vi rådande detaljplan och har kontrakt med mycket klara regler, berättar Mikael Wåhlund och visar runt i de nyrenoverade byggnaderna.

Miljötänk i hela anläggningen

Hela anläggningen, allt ifrån lekplatsen som är Sveriges första Svanen-märkta till byggnadsteknik och materialval, präglas av ett utpräglat miljötänk. Den energieffektiva servicebyggnaden på trehundra kvadratmeter är utrustad med solfångare, luft- och vattenpump. Likaså receptionen har genomgått en total förändring. Till skillnad från tidigare då alla incheckningar gjordes för hand, är allt numera moderniserat.

– Vi valde ett färdigt butikskoncept, Time, där butik och reception är ett och samma. Det är en öppen planlösning med fräscha och bra kampanjer, berättar Mikael Wåhlund.

Förutom renoveringen har campingplatsen utvidgat sitt utbud av aktiviteter. Barnklubben ordnar skattjakt och ponnyridning ett par dagar i veckan, de vuxna kan njuta av tipspromenad, allsång eller en helikoptertur. Nytt för i år är också Mickes fiskehörna, där man kan rensa fisk som sedan röks i ett digitalt rökeri där gästen enkelt ställer in temperatur och tid automatiskt.

Ulla Palmhagen är platschef, vilket innebär att hon är ansvarig för campingplatsens dagliga drift.

– Det är i perioder mycket att göra förstås, men det är väldigt roligt och spännande att vara med om en sådan här totalförvandling. Vi har haft en otroligt bra säsong och gästerna värdesätter verkligen de stora förändringar som campingplatsen har genomgått.

Edsviks Camping är en av Nordic Campings nio anläggningar. Företaget är under ständig expansion och den 1 oktober 2011 tog man också över driften av Bredsand Camping & Vandrarhem i Enköping.

– Det som förenar våra campingplatser är att de antingen har nära till en stor stad eller att de ligger i extremt bra semesterorter. Vi brinner för att vara med och få anläggningar att växa och letar alltid efter campingplatser som har utvecklingspotential, berättar vd Tom Sibirzeff.

Edsviks Camping fortsätter växa

Trots framgångssagan fortsätter Edsviks Camping att växa och det är alltid något projekt på gång, berättar Mikael Wåhlund:

– Nu i veckan ska områdesbelysning installeras. Till nästa år bygger vi helt nya stugor med dusch och toalett, som är mycket efterfrågat. Restaurangen ska byggas ut och delvis glasas in. Förhoppningsvis inviger vi också en vedeldad bastu lagom till sommaren 2012.

Om Nordic Camping

  • Nordic Camping är en av Sveriges största campingkedjor och har anläggningar på åtta orter runt om i landet. Från Östersund i norr till Helsingborg i söder. 
  • Anställda: 34.
  • Omsättning: 35 miljoner.
  • Kontakt: Tom Sibirzeff, VD. Tel 070-8990303 eller tom@nordiccamping.se.

Om Edsviks Camping

  • Ligger strax norr om Grebbestad och har både en fantastisk badstrand, och möjlighet till klippbad.
  • Stjärnor i SCR Svensk Campings klassificering: Fyra
  • Antal tomter: 310