Förnyelse är ett ledord för Lena Kempe på Daftö Resort

Att nöjesparker skaffar en campingplats hör inte till ovanligheterna. Desto mer udda är ett campingföretag som bygger nöjespark. Det gjorde Daftö Resort 2011, vilket har bidragit till en växande ström av såväl barnfamiljer som utmärkelser. Men det är ett hårt jobb att ligga kvar på topp.

Det normala för en campingplats är att försöka hålla busar och skurkar så långt borta som möjligt. Inte Daftö Resort. Där är bovar, pirater och kapare inte bara välkomna, de får stå på scen och de får lön. Daftöpiraterna är trots sina kaxiga sånger och burdusa uppsyn snälla som lamm och favoriter bland gäster och besökare. De tar till och med hand om barnen. Pirattemat smög sig in på Daftö i mitten av 1990-talet, då familjen Kempe lät bygga en lekplats med ett piratskepp i centrum.

Sedan följde den första konceptstugbyn – Piratbyn – som invigdes 2000 och snabbt blev väldigt populär.

– Vi snubblade över de bohuslänska kaparna som arbetade på uppdrag av Karl XII, och det gav oss en röd tråd i pirattemat, säger Lena Kempe som är vd för Daftö Resort och äger företaget tillsammans med sin mamma Mette och ena syster Mia.

Allt är stulet

Lena påpekar att man som företagare får prova sig fram med ett koncept och se hur det tas emot av kunderna. Piraternas intåg på Daftö visade sig vara sällsynt lyckat.

– Och roligt! Det finns så många saker vi kan göra. Pirater och kapare går att variera mycket och konceptet funkar för både vuxna och barn. Det har hållit i över 20 år nu.

Den där första lekparken med piratskepp behövde renoveras ordentligt 2011. Då ville familjen Kempe passa på att göra något ännu häftigare och började fundera på vad som till och med skulle kunna bli en reseanledning. Nöjesparken Daftöland blev verklighet och har idag vuxit till elva åkattraktioner, flera matställen och under högsäsong två dagliga piratshower. Inspirationen till utformningen av Daftöland har Lena och de andra ägarna hämtat på många ställen.

– Allt är ju stulet, oavsett till vilken park eller anläggning du kommer. Jag tror att alla företag inspireras, plockar russinen ur kakan och kombinerar ihop dem till något eget. Vi har till exempel kikat på Disneyworld i Florida, och på hur skådespelare interagerar med gästerna på Astrid Lindgrens Värld.

Pirattemat smög sig in på Daftö i mitten av 1990-talet – nu möter du det lite överallt på anläggningen. Till exempel i receptionen.

Piratbyn är en av Daftö Resorts tematiserade stugbyar, den invigdes 2000.

Sista hålet av 18 på äventyrsgolfbanan, även den med pirattema såklart.

Många kommer tillbaka

2018 hade Daftöland 110 000 besökare, varav 40 procent bodde på campingplatsen och 60 procent var externa gäster. Den här sommaren har besökarantalet ökat med 5–10 procent.

Daftöland är tydligt riktat mot barn, och även resten av Daftö Resort har barnen, deras föräldrar och i viss mån mor- och farföräldrar i fokus från midsommar till mitten av augusti. Kring 60 procent av gästerna kommer från Norge, cirka 30 procent från Sverige och resten bland annat från Tyskland, Danmark och Nederländerna.

Övriga säsonger är gästerna mer blandade: konferenser, kickoffer, teambuilding, personer som jobbar i området på vardagarna, säsongsgäster på helgerna, husbilar med 50 plus-par eller tjej- och killgäng som är ute efter outdoorupplevelser. Just att kommunicera Daftö Resorts bredd ut mot potentiella gäster tycker Lena är en utmaning. Det är också utmanande, om än jätteroligt, att väldigt många som har upplevt Daftö kommer tillbaka.

– 50–60 procent av våra gäster har varit på Daftö förut. Det innebär att vi måste överleverera för att deras ”wow” ska infinna sig.

Inför sommarsäsongen 2019 har företaget gjort sitt bästa för att leva upp till förväntningarna. Daftöland har fått ännu en attraktion, Armadan, med 16 piratskepp som snurrar runt en mittaxel.

Det finns ett nytt campingområde med 40 platser, nya koncept på två av restaurangerna, två nya padeltennisbanor och en ny lekplats på ett campingområde.

– Från och med i år har vi äntligen en gästhamn med tio platser, som vi kallar camping på havet. Det har varit stor efterfrågan på det, och vi har möjlighet att bygga ut den i framtiden, säger Lena.

Hotell en stor investering

2020 tar Daftö ännu ett steg mot fullskalig resort och öppnar ett hotell. De första tolv rummen står färdiga till påsk, alla med uteplats eller balkong mot havet. Stuggästerna har länge kunnat välja mellan flera olika boendevarianter, från dödskallekojor på pelare till lyxstugor med kristallkronor.
– Men gäster som är vana att bo på hotell vet inte vad de kan förvänta sig utav en stuga, även om vi kan erbjuda hotellstandard på stugor. Hotell är lättare att förstå.

Att bygga hotell är en stor investering, men det skrämmer inte ägarna till Daftö. Sedan 1974 då Lenas farmor och farfar köpte campingplatsen har förnyelse varit ett ledord.
– Ambitionen är att investera ännu hårdare, det är då det är riktigt kul. Samtidigt måste vi reinvestera i det vi har gjort för att hålla kvalitetsnivån.

Och det verkar som om kvaliteten håller. Det senaste året har det regnat utmärkelser över Daftö Resort: ADAC Superplatz (enda svenska anläggning med fem stjärnor), Bästa barncampingplats på Barnsemester.se och Lena själv utsågs till Årets branschkvinna av Visita.

– Utmärkelser är ett kvitto på vårt hårda arbete. De betyder också mycket i kommunikationen till våra gäster. Utmärkelser gör gästerna säkrare på att våga boka. Tid är en trång sektor för många och gästerna vill ha utväxling på den tid de lägger här. Och för oss själva är det såklart otroligt roligt med priser, säger Lena.

Får mycket tillbaka

Framgången verkar inte ha skapat något ensam-är-stark-tänkande på Daftö Resort. Samarbetet med andra campingföretag och övrig besöksnäring är tätt. Bland annat är Daftö Resort med i Camping Bohuslän.

Allt låter så lätt när du berättar om företaget. Är det alltid roligt att vara kapten på Daftö Resort?
– Nej, inte alltid. Men sett över helheten är det skitkul att äga, utveckla och driva den här typen av bolag. Du får så mycket tillbaka av gäster och personal. Som jag brukar säga: ”Vi säljer glädje”.

Ett av de servicehus som är tillgängligt för alla, träben eller ej.

Hotellbygget med de första tolv rummen som öppnar till påsken 2020.

Inne i ett av Kaptensbyns tio lyxiga hus. De har hela åtta bäddar – och kristallkronor.

Om Daftö Resort

Åretruntöppen camping med nöjespark, vid havet fyra kilometer söder om centrala Strömstad.

  • Antal tomter: 815 platser för husvagn/tält och husbil.
  • Annat boende: Stugor 130. Snart 12 hotellrum.
  • Service och aktiviteter: Nöjesparken Daftöland med elva åkattraktioner och fem mat- och glasställen. Restaurangen Packhuset med fullständiga rättigheter och liveunderhållning fem kvällar i veckan på högsäsong. Kafé, två pooler, sex lekplatser, butik, kiosk, barnaktiviteter som leds av pirater, med mera.
  • Stjärnor i klassificeringen: 5.
  • Gästnätter: 250 000 år 2018.
  • Gästerna kommer ifrån: Norge, Sverige, Tyskland, Nederländerna och Danmark.
  • Anställda: 35 helårsanställda, 192 personer under sommaren.
  • Omsättning: 87,4 miljoner kronor år 2018.

Detta platsreportage publicerades i tidningen SVEA 3 2019.

Text: Linda Swartz Foto: Niklas Maupoix