Siktar högt - satsar på skärmflygning och jobbar för att bli klimatnegativ

Sveriges första miljöcertifierade camping siktade förut på att bli klimatneutral. Nu drömmer Camping 45 om att gå längre och förbruka mer koldioxid än verksamheten släpper ut. De vill också locka nya miljömedvetna gäster – till exempel via skärmflygning.

När man på E45 söderifrån passerat värmländska Torsby dyker det snart upp en campingplats på vänster sida. Den är inte särskilt stor, har ingen flott sandstrand, ingen glassig lekanläggning och gästerna kan inte äta trerätters. Läget intill en stor motorväg är inte heller idealiskt. Men ägarna Frank Feuker och Dorothee Gebhardt har ett ess i anorakärmen.
– Vi hoppas att det som sticker ut hos oss är gästbemötande. Vi har väldigt hög personaltäthet jämfört med resten av branschen, och vi vill att gästerna verkligen ska känna sig som hemma, säger Frank Feuker.

Många stamgäster

De verkar ha lyckats. Han och Dorothee är närvarande på anläggningen året om. De har försökt att stänga helt några veckor i november, men det har inte gått. Plötsligt står en stamgäst vid dörren. Då går det inte att tacka nej. Stamgästerna är många och kommer från när och fjärran: Sverige, Norge, Tyskland, Nederländerna och till och med från Polen. De senare hamnade norr om Torsby av en slump och har inte slutat komma tillbaka. Frank ser Polen som en viktig marknad framöver. Han talar till och med lite polska.
Camping 45:s läge är inte fullt så illa som det låter. Stugorna och tomterna ligger just intill Hovfjällets naturreservat, där det även finns en skidanläggning. Närheten till Torsby med dess skidtunnel och centralpunkt för Svenska Rallyt är en annan fördel.

Miljöintresset präglar campingen

Just naturen var det viktigaste skälet till att Frank och Dorothee flyttade från Tyskland till denna plats för 13 år sedan. Då var Frank miljögeolog och Dorothee sjöman, men längtan till Sverige och en förankring i bygden kring Camping 45 genom Franks föräldrars sommarstuga fick dem att satsa allt.
Paret har med sitt natur- och miljöintresse satt sin tydliga prägel på anläggningen. Den var först i Sverige att bli certifierad enligt miljöutmärkelsen Green Key. Alla sopor sorteras, matavfall komposteras, regnvatten samlas in för bevattning, kemikalier hålls till ett minimum och så vidare. När den gamla poolen byttes ut 2015 blev den såklart källsorterad och den nya som byggdes var en saltvattenpool med elektrolytisk rening. Den fungerar enligt Frank mycket bättre än den gamla poolen och har dessutom lägre underhållskostnader.

Nu siktar Frank och Dorothee på att Camping 45 ska bli klimatnegativ. Det låter kanske inte så bra, men betyder helt enkelt att en anläggning sparar eller binder mer koldioxid än den släpper ut. Frank medger att det är lång väg dit, mycket beroende på att det inte finns så mycket metoder och kunskap. Som litet företag kan Camping 45 inte finansiera utvecklingen av sådana metoder, utan måste lära av andra.
– Vi vill också gärna dela med oss av våra kunskaper och erfarenheter, både sådant vi lyckats med och sådant vi misslyckats med. Så om någon har tips och idéer på hur en camping kan minska sitt avtryck är det välkommet.

Skärmflygning förlänger säsongen

De aktiviteter som erbjuds på och kring Camping 45 är också hållbara och naturnära. Det mesta är sådant som gästerna kan göra på egen hand efter att ha fått råd och introduktion från personalen: gå på lina mellan träden (i knähöjd), vandra, fiska, fågelskåda, plocka svamp med mera. Och så var det det där med skärmflygning.
– Ja, till påsk ser det ut som om vi får ett skärmflygningsläger hit. Jag började själv flyga skärm 2012, och eftersom jag också är naturguide har jag guidat skärmflygare till bra ställen som Branäs och Tossebergsklätten. Och nu försöker vi ordna ett läger.
Frank säger att skärmflygning inte är något man kan profilera en campingplats med. Inte heller ger det särskilt många gäster.

– Men det utökar säsongen. Under våren är det bra termik för flygning. Det skulle vara skönt att ha lite mer beläggning då, och inte elda för kråkorna. Annars är Camping 45 duktiga på att sprida ut sina gäster. Fem veckor från midsommar och framåt är det såklart knökfullt, som på så många andra ställen, och under sportlovsveckorna är det skohorn som gäller. Men även under jul och nyår är det gott om gäster på campingen, och allt fler hittar dit under tidig höst.

Tänker långsiktigt

När Frank och Dorothee köpte campingföretaget fick de veta att det inte var något att leva på. Med en omsättning på 160 000 var det en trevlig sidoverksamhet, inget mer. Men utan att Camping 45 utökat med en enda tomt eller stuga är omsättningen nu cirka 1,1 miljon kronor. För Frank och Dorothee är det viktigt att ha en långsiktig ekonomisk plan.
– Vi vill inte tänka kortsiktiga pengar. När det kommer år då det bara regnar, eller aldrig snöar, så kommer vi inte att gå i konkurs på grund av en dålig säsong.
Det är dels av det skälet som underhåll och nysatsningar sprids ut, dels för att Camping 45 ska ha något nytt att erbjuda varje år. Stugorna har renoverats i etapper och till sommaren ska de tre sista stå klara. Sedan ligger ett nybyggt, handikappanpassat servicehus i pipeline.

Samarbetar inom campingnäringen

För en mindre anläggning som Camping 45 är samverkan med andra avgörande för tillväxt. I trakten norr om Torsby finns ett väl inarbetat nätverk inom besöksnäringen. Inom Hovfjällets ekonomiska förening samarbetar man om marknadsföring, och där sitter Frank i styrelsen. Camping 45 samverkar också med föreningen Värmlandsleder och Camping Värmland. När det gäller samverkan inom campingnäringen bekänner Frank att Camping 45 var på väg att gå ur SCR för tio år sedan. De såg inte nyttan.
– Men i stället började vi tänka tvärtom. Vi blev aktiva medlemmar, engagerade oss och gick med i arbetsgrupper för Citybreak, Camping Key Europe och så vidare. Nu är det otänkbart att gå ur. Det finns så mycket resurser och kunskap i SCR och Visita. Om man använder dem blir det väldigt lönsamt att vara med. 

Om Camping 45

Camping 45, helårsöppen campingplats med stugor. Ligger intill Hovfjällets naturreservat vid E45 1,5 mil norr om Torsby i Värmland.

  • Antal tomter: 25, samtliga med el.
  • Antal stugor: 10.
  • Gästnätter: 6 000.
  • Mängd restsopor per gästnatt: 0,36 l (2018)
  • Service: Bordtennis, bibliotek och tv-rum, kiosk, pool, bastu, uthyrning av cykel och båt.
  • Stjärnor i klassificeringen: Tre.
  • Anställda: Två på helår, fyra på sommaren.

Campingplatsreportage från SVEA 1 2019. Text: Linda Swartz. Foto: Fredrik Karlsson.