Familjeföretag som satsar på friluftsaktiviteter

Stefan Jarlhed och Valentina Vergara genomförde sin första sommar som ägare till Åre Camping med bravur. Nu rustar de för vintern. – Genom att ha öppet året om och erbjuda ett rikt urval av aktiviteter tror vi på många besökare, säger Stefan Jarlhed.

Åre Camping hette tidigare Såå Camping i Åre. Med det nya namnet hoppas Stefan och Valentina kunna dra fördel av det starka varumärke som Åre är. Och det gav faktiskt omedelbart resultat. I somras, redan innan de hunnit öppna, stod folk och bultade på receptionsdörren.
– Och då hade campingplatsen ändå varit stängd i tre år, berättar Valentina. 

Dagen före nypremiären den 1 juli försvann rörmokaren med ett glatt:
– Nu ska det fungera. Och det gjorde det. I tre dagar. Utan toaletter som går att spola och utan varmvatten i duscharna blir det inga glada gäster. Till saken hör att den populära landsvägsstafetten St. Olavsloppet gick över ägorna och att många nödiga löpare passade på att uträtta sina behov på just campingplatsens toaletter.

– Jag hade väl ett och annat grått hårstrå innan, säger Valentina, men efter de där dagarna var jag tvungen att börja färga håret. Det var bara att ringa rörmokaren igen, men sedan flöt resten av sommaren på utan större problem.

I receptionsbyggnaden finns även Stefans och Valentinas kontor. Här planerar de sina året runt-aktiviteter. I somras stod här ivriga campare och knackade på innan campingen ens hade öppnat.

De fem stugorna har kvar sin ursprungliga charm. En dröm för nostalgikern. Varje stuga rymmer ett handfat och kokplats. Duschar gör man i den gemensamma dusch- och relaxavdelningen.

I campingköket finns rejält med plats. Många gäster är barnfamiljer och vill laga mat tidigt på kvällen. Köksavdelningen är utrustad med diskplatser, kyl, frys, mikrovågsugn, spisar med ugn samt mindre matplatser. Kastruller, stekpannor och porslin finns också att tillgå.

Åre Camping hette tidigare Såå Camping i Åre. Stefan och Valentina renoverar i varsam takt och värnar om att bevara spåren av gamla dagar, vilket denna skylt till tältplatsen är exempel på.

Åre Camping ligger beläget intill fantastiska fiskevatten och fiskekort går att köpa i receptionen.

Sociala medier som Facebook är en viktig marknadsföringskanal för Stefan och Valentina.

Stefan vid den bergvärmeanläggning som han och Valentina investerat stort i.

Vår filosofi är att man ska ut på dagarna och uppleva saker

– Och till vår glädje hade vi gäster från Schweiz, Frankrike, Tyskland, Holland, Finland och Ryssland, säger Valentina. Till vintern tror vi mycket på norska besökare.

– Ja, flikar Stefan in, många norrmän vill till Sverige för att köra skoter. Min förhoppning är att vi kan inleda ett samarbete med någon skoteruthyrare så att vi kan ställa upp några skotrar här. Det finns ju gott om skoterleder runt om oss.

Valentina och Stefan är stolta över sin campingplats. Det märks.

– Det är inte många campingplatser som har den här utsikten säger Stefan och pekar mot den mäktiga Åreskutan. Och lugnet. Här finns en stilla ro som man bara upplever i fjällen.

Som ett extra plus går den nyinvigda pilgrimsleden St. Olavsleden förbi campingplatsen. Paret Jarlhed-Vergara hoppas så klart att så många pilgrimer som möjligt ska bo hos dem. Åre Camping satsar på att erbjuda sina gäster aktiviteter, strapatsrika som forsränning, cross countrycykling, gruvkrypning och klättring samt lugnare som vandringar och fiske.

– Allt finns ju här, säger Stefan. Vackra cykelleder, fint fiskevatten och forsar i världsklass. Vår styrka ligger i att vi sätter ihop boende- och aktivitetspaket åt gästerna. Vår filosofi är att man ska ut på dagarna och uppleva saker och komma tillbaka till campingplatsen på kvällen för avkoppling och samvaro. 

Sedan flera år driver Stefan aktivitetsbolaget Äventyrligt i Åre, så kopplingen aktiviteter-campingboende är för honom naturlig. Och eftersom Valentina och han är småbarnsföräldrar månar de om att Åre Camping ska vara en familjecamping. Redan i somras presenterade de sitt aktivitetserbjudande för barn, Kids Adventure. Två vildmarksutbildade barnpedagoger tar med 6–12-åringar på hel- och halvdagsturer som ”Överleva i vildmarken” och ”Forsränning för barn”. Extra populärt är paketet ”I urfolkens tecken” som utspelar sig i skogarna kring Ristafallet där filmen Ronja Rövardotter spelades in för 30 år sedan.

Här finns aktiviteter för alla 

Till sommaren 2015 hoppas Stefan och Valentina att det inglasade caféet ska vara klart och att de också ska hunnit uppföra den ateljé de planerar för yoga, meditation och konstaktiviteter som drejning.

För campingplatsens vintergäster finns Åres liftsystem och längdspår bara några kilometer bort. Byns taxibolag erbjuder färd mellan campingplatsen och Åre by till ett fast pris. För den som föredrar att åka kollektivt stannar länsbussarna på andra sidan vägen.

Stefan och Valentinas marknadsföringsbudget åts upp av oplanerade byggkostnader. Därför litar de till sociala medier för att locka nya kunder. De är bokningsbara via fjällbokningssajten Destination Fjällen, Camping.se och den egna hemsidan arecamping.se.

Valentinas pappa Omar Vergara är konstnär. Som nybliven pensionär har han blivit en entusiastisk och välbehövlig gårdskarl på campingplatsen. Förutom att snickra och anlägga en ny väg på gården har han tagit fram campingplatsens logotyp. Sedan ett knappt år bor Valentinas bror Daniel och hans familj alldeles i närheten. Även de hjälper till så ofta de kan.

– Utan pappa och min bror och hans familj hade vi aldrig klarat detta, säger Valentina. Åre Camping är verkligen ett familjeprojekt. Valentina arbetar som sjuksköterska och pendlar till sitt jobb som inhoppare på olika sjukhus i Stockholmsområdet. Långpendlingen är något hon delar med många Årebor. Nästan all ledig tid lägger hon på Åre Camping.

– Man måste vara lite av tusenkonstnär för att klara sig här uppe, säger hon.

Åre Camping

 • Kapacitet: Plats för 60 husvagnar/husbilar. Fem stugor med totalt 22 bäddar. 8 toaletter, 7 duschar, fullt utrustat kök med matplats. Bastu med relaxavdelning under uppförande.
 • Antal anställda: 2.
 • Övrigt: Åre Camping öppnade sommaren 2014 efter att ha varit stängt i tre år. Här finns bland annat bakstuga för tunnbrödsbak, ett rikt urval av aktiviteter som paddling, forsränning och cykling. Barnaktivitetserbjudandet Kids Adventure. Försäljning av fiskekort. Grillplats.
 • Var? Fem kilometer öster om Åre i Västjämtland.
Valentina Vergara, 40
 • Familj: Sambo med Stefan, gemensamma dottern Estelle 3,5 år.
 • Bakgrund: Född i Chile. Flydde som liten till Spanien med sin familj, kom till Sverige 1978. Flyttade till Åre 2008, därefter tillbaka till Stockholm på grund av brist på jobb. Tillbaka i Åre 2010.
 • Gör: Är sjuksköterska och arbetar som inhoppare på olika sjukhus i Stockholm. Driver Åre Camping.
 • Framtidsdröm: Att vår ateljé för konst och lugnare aktiviteter som yoga är klar till sommaren 2015. 
Stefan Jarlhed, 39
 • Bakgrund: Kommer från Västergötland. Flyttade till Åre 1997. Har bland annat arbetat som fjällguide. Egen företagare sedan 2004.
 • Gör: Driver Åre Camping samt aktivitetsbolaget äventyrligt i Åre
 • Framtidsdröm: Att vi hunnit bygga ut campingplatsen ytterligare i god tid till alpina VM i Åre 2019.