Campingplatsen där granskogen öppnar sig

Vattenrutschbana rakt ner i den varma poolen eller hundspann rakt ut i det vita snölandskapet. På Arctic Camp Jokkmokk kan gästerna få både och – om än inte samtidigt.

Den som tar vägen från Luleå till Jokkmokk anar knappt att det till höger, någon kilometer före själva samhället, ligger en rejäl campingplats. Men den som svänger in får se hur granskogen öppnar sig mot älven och en stor modern anläggning brer ut sig. I mitten finns utomhusbadet som är gratis för alla, inte bara campinggästerna. Lite modigare badare kan ta ett dopp nere vid bryggan. I juli är det till och med varmt i vattnet.

För sörlänningar låter det kanske märkligt med badsemester vid polcirkeln, men från midsommar och två veckor ini augusti fullkomligt invaderas Arctic Camp Jokkmokk av barnfamiljer. De flesta av dem kommer från Nordnorge, berättar campingchefen Pia Emretsson.
– Vi ligger på en väldigt vacker plats och för norrmännen är här solsäkert. De har nästan aldrig varmt och soligt. Men sommaren för två år sedan var den finaste i Nordnorge i mannaminne. En familj som bodde hos oss packade plötsligt ihop sina saker: ”Vi måste fara hem, nu när det äntligen är vackert väder där.”

Annars kommer gästerna, många av dem stammisar, från närområdet och hela kusten ner mot Stockholm. Ibland är de mer långväga, till exempel tyskar och holländare på väg till Nordkap. På sommaren är gästernas fokus just sol och bad.
– Men resten av året vill de uppleva hela Jokkmok. Många på för- och eftersäsong besöker Ájtte-museet eller går vandringsleder här runtomkring. Och på vintern går en skoterled ut från campingen.

I Jokkmokk finns ett företag som hyr ut skotrar och som ihop med Arctic Camp Jokkmokk har ett koncept med stuga, skoter, hjälm och overall.
– Det är mest riktat mot gäster från Luleå och Skellefteå, sådana som kan åka men inte har en egen.

Arctic Camp Jokkmokk har inte mindre än 57 stugor som ligger inbäddade bland träden. 45 av dem är, liksom campingplatsen, öppna året runt. I de övriga tolv är risken för att rören fryser alltför stor. Under Jokkmokks marknad och skidtävlingen Nordenskiöldsloppet är alla stugor fullbokade.
– På vintern har vi en uppåtgående gästtrend, men vi började med helårsöppet 2012 och det tar väldigt lång tid att få in det i folks medvetande. Jokkmokk är verkligen en vinterort, även om vi har vår campingtopp på sommaren, säger Pia Emretsson.

Ett tecken på den trenden är antalet husvagns- och husbilsekipage under marknaden första helgen i februari. Normalt har det varit cirka 50–60 stycken, men 2016 skedde en markant ökning till 120 ekipage och i år kom 130.
– Jag har ingen aning om varför det plötsligt blev så stor skillnad. Vi har inte gjort någon speciell investering eller lagt särskilt fokus på att locka fler gäster just då. Men efter ökningen investerade vi i 16-amperestolpar på hela campingen.

En annan vinteraktivitet är hundspann. Där samarbetar Arctic Camp Jokkmokk med ett upplevelseföretag som tar med sig gäster ut på tvåtimmarsturer. Oavsett vilka aktiviteter och upplevelser som erbjuds på orten kan Pia Emretsson och hennes personal förmedla dem.

Familjärt ett ledord

Trakten kring Jokkmokk bjuder på vidunderlig natur under alla årstider. För dem som gillar att vandra finns leder och stigar nära samhället varav en går upp på det lokala utsiktsberget Storknabben. Det är inte heller många mil till nationalparken Muddus där man kan nå Muddusfallet redan efter sju kilometers vandring. Närmaste centrum för utförsåkning på skidor är Kåbdalis fem mil bort.

Trots att det alltså finns massor att göra runtomkring väljer många av Arctic Camp Jokkmokks gäster att tillbringa hela sin vistelse på campingplatsen. Kanske beror det på att personalen gör sitt yttersta för att de ska trivas. Pia Emretsson tror det.
– Vi har som ledord att här ska vara familjärt. Trots att det är en stor camping försöker vi ha ett väldigt personligt förhållningssätt. Gästerna uppskattar att vi har så mycket att erbjuda på campingen, men att det ändå är väldigt tryggt här. De känner sig omhändertagna.

Arctic Camp Jokkmokk har ovanligt många stugor, 57 stycken i förhållande till de 178 campingtomterna.

Receptionen och restaurangen är hjärtat på campingplatsen, både bildligt och bokstavligt.

Arctic Camp Jokkmokk har satsat på ett centralt, väl tilltaget lekland för alla barn. Mindre lekplatser finns runtom på området.

Utsikten över Lilla Lule älv är storslagen.

Vattenrutschbanan slutar i den uppvärmda bassängen. Skönt för alla frusna nordnorrmän.

Om Arctic Camp Jokkmokk

Naturskönt belägen året-runt-öppen kommunägd campingplats vid stranden av Lilla Lule Älv. Erbjuder bad i pooler eller i älven.

  • Antal platser: 178 med el, i stort sett obegränsat antal utan.
  • Antal stugor: 57 varav 45 helårsöppna.
  • Service: Fyra uppvärmda utomhuspooler med vattenrutschbana, lekland samt mindre lekplatser, hoppborg, barnaktiviteter, relax med ångbastu och badtunna, Restaurang Notudden med fullständiga rättigheter, butik, minigolf, cykeluthyrning med mera.
  • Antal gästnätter 2016: Drygt 26 000
  • Stjärnor i klassificeringen: 4
  • Anställda: 16 varav två på helår.
  • Omsättning 2016: 5,3 miljoner kronor, i en uppåtgående trend

Campingplatsreportage från SVEA 4 2017. Foto: Maria Klang. Text: Linda Swartz.