Vi är gifta med jobbet

Nästa år firar han två decennier i branschen. För Per Ågrahn som driver Ansia Resort i Lycksele tillsammans med sambon Bibbi är förutsättningen för en bra semester en fråga om inställning. – Visst har man varit med om att det regnat fjorton dagar i sträck – men det blir ju vad man gör det till, säger han.

Jag är mest stolt över att vi hela tiden utvecklat verksamheten

Ansia Resort är belägen vid Umeälven. Den är, med sina 290 campingtomter och 61 stugor, ett av Västerbottens mest besökta turistkomplex. På sommaren lockas såväl barnfamiljer som äldre till campingen och de närliggande sevärdheterna som Lycksele djurpark och Skogsmuséet.

Den som känner för att unna sig någonting lyxigt kan här uppgradera husvagnsplatsen till en natt i svit på Lilla hotellet – eller till några välbehövliga timmar på relaxavdelningen. Och söker man spänning vintertid kanske en dagstur med hundspann eller skotersafari kan vara någonting? Under hösten erbjuds också jaktresor.

– Det jag är mest stolt över är att vi hela tiden utvecklat verksamheten och satsat på aktiviteter som visat sig falla väl ut. När vi tog över campingplatsen år 1997 var det en traditionell camping. Nu kan jag utan tvekan säga att vi har bland de bästa fastigheterna och faciliteterna i Sverige, säger Per Ågrahn. Tillsammans med sambon Bibbi Åman driver han Ansia sedan 1997. Då hade Per, som har ett förflutet i skogsindustrin, arbetat där i fem år.

– Vi blev erbjudna att köpa campingplatsen av ägaren, Hilding Holmquist. Vi ville gärna men vi hade inget kapital så det blev en del sömnlösa nätter innan vi beslöt oss för att tacka ja. Och på den vägen är det. 

Första året drev de Ansia själva. I dag har de drygt 35 anställda på sommaren, 14 av dem arbetar året runt. Sedan 1997 har de investerat drygt 70 miljoner i nybyggnation vid anläggningen. På vintern söker sig många företag hit för konferenser med bland annat skotersafari på schemat, men Per och Bibbis hjärtan klappar lite extra för barnfamiljerna som färgglatt dukar upp utanför husvagnarna under sommaren.

Per och Bibbi har investerat drygt 70 miljoner i upprustningen av Ansia Resort. Vilket märks, inte minst i servicehuset. Allt är snyggt kaklat och det finns flera duschar med en platå för barnen.

I servicebutiken finns allt från det vanliga sortimentet till lokala delikatesser.

Ansia Resort har i dagsläget 61 stugor och 290 campingtomter. Nu förhandlar man med kommunen om mark för att bygga fler.

På vintern domineras besöksunderlaget av konferensgäster och företag. Bland dem är skotersafari,cross och racing uppskattade aktiviteter emellan mötena och de viktiga besluten.

Nyrenoverat café. På anläggningen finns också en restaurang med fullständiga rättigheter.

Ansia Resort är belägen vid Umeälven. Hit kommer mestadels barnfamiljer och äldre par för att njuta av den svenska sommaren.

Det finns en spontanitet och en närhet till naturen i campinglivet som jag gillar

– Jag älskar att se de små liven springa runt. Vi har valt att profilera oss mot barnfamiljer och äldre. Besöker man oss har man som regel redan bildat familj.

Så det hålls inga högljudda fester?

– Nej, det kan jag nog inte påstå. Själv campar Per Ågrahn ytterst sällan.

– Jag har aldrig själv campat, däremot kan man ju säga att jag lever på en (skratt) … Det finns en spontanitet och en närhet till naturen i campinglivet som jag gillar. Har man husbil så kan man ju stanna i princip var som helst.

Per och Bibbi tar som regel semester i januari. Då är det minst att göra vid anläggningen.

– Vi brukar åka till värmen. Thailand är ett trevligt land, säger han.

Vill bygga ut

Att driva Ansia Resort beskriver Per som ”att vara gift med jobbet”. Han är glad att han kan dela arbetet med sin livskamrat.

– Jag skulle aldrig kunna driva campingen med någon annan än Bibbi. Vi delar på arbetsbördan och erfarenheterna den innebär samt har stor förståelse för varandra. Vissa dagar möts vi bara kort i dörren – det är inte många relationer som skulle klara av det, säger han.

Nu förhandlar paret med kommunen om att ytterligare utöka markytan med fem hektar och därmed också verksamheten. Målsättningen är att bygga ytterligare mellan 100 och 150 campingtomter och en rad nya stugor.

Per är optimistisk inför framtiden.

– Jag har svårt att se varför kommunen inte skulle låta oss bygga ut. Sverige har ju som mål att fördubbla sin turism fram till år 2020 och som det ser ut nu använder vi den befintliga markens fulla kapacitet.

När jag frågar honom vad han önskar sig mest svarar han blixtsnabbt:

– Att vi ska få den där femte stjärnan som vi jagar.

Om Per Ågrahn

 • Namn: Per Ågrahn.
 • Ålder: 58 år.
 • Uppvuxen: Lycksele.
 • Antal år i branschen: 19 (jubilerar nästa år).
 • Familj: Sambon Bibbi Åman, två bonusbarn och bonusbarnbarn.
 • Framtidsdröm: Att utveckla vår camping.
 • Favoritcamping: Daftö i Strömstad på Västkusten.
 • Bästa semesterminne: Det är omöjligt att välja – alla semestrar är bra.

Om Ansia Camping

 • Adress: Sommarvägen 1, Lycksele
 • Kapacitet: 200 bäddplatser i stuga/sommar (150 året runt), 15 hotellrum, 290 husvagnsplatser.
 • Anställda: 35/sommar (14 stycken året runt).
 • Stjärnor i SCR Svensk Campings klassificering: Fyra stycken (på jakt efter den femte).
 • Övrigt: Erbjuder säsongsbetonade aktiviteter så som skotersafari, hundspann och cross-cart, samt relaxavdelning och restaurang med fullständiga rättigheter. På hösten erbjuds paketresor med jakttema.