Årets campingföretagare

Varje år delar SCR Svensk Camping ut priset Årets campingföretagare. I anslutning till detta pris delas också priser ut till Årets innovatör, Årets marknadsförare, Årets branschförflyttare och Årets ledare. Dessutom delas stipendiet "Tummen upp" ut till Årets unga företagare.

Utdelning sker efter en nomineringsprocess där företag och personer kan nomineras. Priset delas ut under SCR Svensk Campings årsmöte och kan ges till en person, ett företag eller en organisation som gjort särskilt förtjänstfulla insatser för utvecklingen av svensk camping.

Vinnare 2019

Årets campingföretagare är familjen Lars-Göran Andersson, Kronocamping Lidköping, Västergötland.I snart ett halvt sekel har årets pristagare arbetat med att utveckla sin campingplats, alltid genom ett målmedvetet arbete och vidareutveckling, till den anläggning som idag är värd att besöka flera gånger – året om!

Årets branschförflyttare är familjen Berg, Dragsö Camping & Stugby, Blekinge. Årets branschförflyttare har inte bara flyttat branschgränserna för sin verksamhet, de har utvecklat ett enastående exempel där outdoorupplevelser ökar besöksviljan till vår bransch och skapar flera boendesäsonger.

Årets ledare är Magnus Christoffersson, Frykenbadens Camping, Värmland. Trygg, inspirerande och engagerad är ord från personalen, vilket beskriver Magnus starka och tydliga ledarskap som stärkt campingplatsens position, lokalt och regionalt.

Årets innovatör/entreprenör är IngMari & Anders Junler, Klarälvens Camping/Vildmark i Värmland. Ett ekologiskt tänk som leder till små avtryck i naturen och ett aktivt engagemang i Ekoturismen gör årets pristagare till sanna entreprenörer.

Årets marknadsförare är Ingrid Olsson, Getnö Gård-Lake Åsnen Resort, Småland.
Med en genomtänkt och medveten marknadsföring har årets marknadsförare med små medel inte bara skapat ökad beläggning utan också möjliggjort för mängder av gäster att möta svensk natur.

Årets unga campingföretagare, stipendiet Tummen Upp, gick till Matilda Svensson, Nordic Camping Björkäng, Halland. Genom hårt arbete, stor ansvarskänsla, sann serviceanda och att alltid vara en glädjespridare har årets pristagare gått från säsongsarbete till ansvarsrollen som platschef, där hon fortsatt att utvecklas, som ledare och i sitt affärsmannaskap.

Priserna består av glasskulpturer designade av Maria Pettersson och tillverkade på glasbruket Bergdala Studioglas. Årets campingföretagare får även träskulpturen ”Mellan tummen och pekfingret”, skulpterad av Anders Björklund, Orsa.

Årets campingföretagare 2019 Fotograf: Dick Gillberg

Årets campingföretagare 2019

Juryns motivering ”I snart ett halvt sekel har årets pristagare arbetat med att utveckla sin campinganläggning. Sedan dess har det tagit sig olika skepnader, men alltid genom ett målmedvetet arbete och vidareutveckling, till den campingplats som idag är värd att besöka flera gånger – året om! I pristagarna andas en campingentreprenörs själ med god företagsamhet, mångkunnighet, utveckling, flexibilitet och en god serviceanda mot gäster och kollegor. Ett starkt engagemang för branschen och hemorten gör att pristagarna har en stark förankring hos gäster såsom kommun, region och övriga besöksnäringen. Med många familjemedlemmar som tillsammans driver företaget borgar det för att utvecklingen kommer att fortskrida och generera nya byggen, idéer och aktiviteter, vilket ofta är på gång i denna citynära campingplats.”

Läs mer om familjen Anderssons anläggning på Camping.se

Läs mer om Kronocamping Lidköping

Årets Campingföretagare genom tiderna

2019 Familjen Andersson, Lidköping
2018 Peo Nilsson och Madelene Bernaxel, Skåne
2017 Ingela Grytfors och Kjell Karlsson, Uddevalla
2016 Jack & Carola Rydberg, Malmköping
2015 Peter Angergård, Åsa
2014 Åsa Nilsson, Sikfors
2013 Ewa Bylander, Gullbrannagården
2012 Niklas Harlevi, Visby
2011 Sonja Sturesson, Öland
2010 Sten Fylkner, Stockholm
2009 Peter Mostberg och Gunnar Stenberg, Sturkö
2008 Nils Gordh, Apelviken
2007 Marcus Petersson, MölleHässle
2006 Per och Bibbi Ågrahn, Lycksele
2005 Lars Sjösten, Halland
2004 Christer Fransson, Årjäng
2003 Familjen Werkelin, Visby
2002 Solveig och Raimo Kello-Aho, Skinnskatteberg
2001 Liljert Eriksson, Varberg
2000 Thomas och Marinette Berg, Karlskrona
1999 Per Å Knutsson, Örebro
1998 Liseberg AB, Göteborg
1997 Mette, Ulf och Stig Kempe, Strömstad
1996 Erling Mikaelsson, Skellefteå
1995 Rune Berglund, Färjestaden
1994 Lars-Åke Backlund, Norrköping
1993 Kjelleric Nilsson, Furudal
1992 Ingen utdelning
1991 Gunnar Boman, Västervik
1990 Kerstin och Willy Ottosson, Vemdalen
1989 Lennart Petersson, Möllehässle