Med boende på naturens villkor

Storlommens rop över spegelblanka vatten, lugna paddeltag i kajaken, gammelgäddan som äntligen nappar. Det är sådana naturupplevelser som Getnö Gård – Lake Åsnen Resort vill, och kan, erbjuda sina gäster. Särskilt med en pinfärsk nationalpark som granne.

På en halvö i Åsnens omfattande sjösystem i de inre delarna av Småland ligger Getnö Gård. Dit lockas sedan mitten av 1990-talet allt fler campinggäster, varav de allra flesta är tyskar. De vill ha just den sortens lugna och naturnära camping – enkel men med alla bekvämligheter. Ägaren Ingrid Olsson lever för att skapa den perfekta semestern åt sina gäster.
– Gästerna kommer till mer än 80 procent från utlandet och är inte så vana vid naturen. De tycker att detta är paradiset på jorden. För de allra mest ovana ordnas naturskola. Barn mellan 5 och 12 år får lära sig det mest grundläggande om hur man uppför sig i naturen, och hur man känner igen några vanliga växter och djur. De vuxna får en ordentlig genomgång av allemansrätten och att den innebär fler skyldigheter än rättigheter. Det ingår även en liten fiskeskola för mete. För barnen är det fångstgaranti.

Utvecklat utbudet

– Det är något alldeles särskilt att se en femåring dra upp sitt livs första fisk, kanske en abborre. Fångstgarantin ordnar vi med så kallade risvasar. På vintern åker vi ut på isen med rishögar och pålar fast grenarna. När isen smälter sjunker riset till botten och skapar en miljö som fiskarna älskar.

Under åren har Ingrid utvecklat många aktiviteter och knutit till sig guider med olika specialiteter. Nu har hon gjort slag i saken och startat en guidepool för sjön som heter Åsnenguiderna. De tar med sig gäster ut på fisketurer efter gös och gädda, ridturer med islandshästar, kajakpaddling och fågelskådning.
– Jag kör själv fiskgjusesafaris med båt, där vi äter frukost ombord. Den har blivit väldigt populär till exempel bland folk som bor på hotell i Växjö och vill ha en guidad tur in i Åsnens nationalpark. Den är vår närmaste granne och Getnö är den naturliga vattenvägen till nationalparken, säger Ingrid.
Den ståtliga rovfågeln fiskgjusen är en av Åsnens ”Big five”. De andra är havsörn, älg, storlom och trana. Ingrid kämpade länge för att uttern skulle bli en av de fem, men utan framgång. Det hindrar henne inte från att lyfta fram detta Smålands landskapsdjur i sin egen verksamhet.

Många stamgäster

Det var Ingrids far som köpte Getnö Gård för drygt 50 år sedan. Sedan dess har verksamheten gått från olönsamt lantbruk till stugor och camping på naturens villkor. Till 50-årsjubileet i fjol ville Ingrid göra något speciellt för stamgästerna, deras ”Getnöambassadörer”. Valet blev att låta varje par eller familj plantera egna äppelträd vid en särskild ceremoni. Kriteriet var att de skulle vara stamgäster sedan minst 15 år. Äppelplanteringen har blivit lite av en Getnös hall of fame.
– Vi har gäster som kommit i över 35 år. Nu är det ibland fjärde generationen som kommer. Och andra gäster dyker upp på rekommendation av våra stamgäster. Det är därför de är extra viktiga. Om några år, när träden blivit större, kommer gästerna att kunna skörda sina äpplen. Ett mervärde med campingsemestern som är svårt att toppa.

Förutom familjer och par som är ute efter en genuin naturupplevelse lockar Getnö Gård också fiskeentusiaster som gärna kommer på för- och eftersäsong. Men Ingrid har ännu en målgrupp i kikaren: fågelskådare. Förhoppningen är att locka dem från Storbritannien, och att de ska komma i januari till mars då stugorna står tomma. Då får de lokala havsörnarna sällskap av kamrater från Höga Kusten och Sibirien.
– Vi har säsong från april till december, så jag klagar inte. Jag ser bara vad jag önskar mig. Men då måste vi lära oss att ta hand om engelsmännen ordentligt och anpassa oss efter deras önskemål.

Getnö Gård köptes av Ingrid Olssons far för 50 år sedan. Då olönsamt lantbruk – nu blomstrande campingplats.

En milstolpe för bygden

Att säsongen når till december beror på julbordet ”Gammel-Jul på Getnö”. I linje med att allt på Getnö Gård ska vara en äkta upplevelse får gästerna vara med om en småländsk jul 1912, med serverande skådespelare och insprängd teater. Det viktgaste är förstås maten, och Ingrid säger att julbordet även ska vara en fröjd för ögat.
– Ofta är julbord pest och pina för barn; att tvingas sitta stilla vid matbordet i flera timmar. Men hos oss sitter de som tända ljus. De följer verkligen med i skådespelet och bidrar med spontanteater och kommentarer.
Förutom att ständigt skapa dragplåster på och kring den egna anläggningen har Ingrid varit mycket engagerad i Destination Åsnens utveckling och det hittills största resultatet: Åsnens nationalpark. Den invigdes i slutet av maj och är en viktig milstolpe för bygden.
– Det betyder att naturen där är skyddad för kommande generationer. Det är vi väldigt glada för, eftersom vi älskar naturen. Det är också en kvalitetsstämpel på naturen, som gör att internationella gäster kan se att här finns något speciellt, säger Ingrid. Fast det verkar de redan ha upptäckt.

Receptionen på Getnö Gård – Lake Åsnen Resort ligger på den så kallade ladugårdsbacken. Många gäster har med egen kajak.

Den nybildade nationalparken i och kring Åsnen ligger strax öster om Getnö.

Cykel är också ett populärt fortskaffningsmedel runt Åsnen. Där finns flera leder och
möjligheter att hyra cykel.

Ingrid Olsson är också hängiven naturfotograf. Gäster och andra besökare kan se hennes bilder av djur, fåglar, fiskar och fagra vyer.

Om Getnö Gård - Lake Åsnen Resort

Sommaröppen småländsk turistanläggning. Naturcampingplats med fritidsstugor året runt. Konferenser under för- och eftersäsong. Ligger på halvön Getnö i sjön Åsnen, strax öster om den nya nationalparken med samma namn.

  • Antal tomter: 160.
  • Antal stugor: 16.
  • Service och aktiviteter: Lantcafé, restaurang, servicebutik, konferensrum, Ingrids naturfotoutställning, informationsrum om Åsnens nationalpark, puben Älgbaren, sjö- och strandbad, lekplats, barnaktiviteter som naturskola, strövstigar, kanot, kajak, fiske och fiskeskola, vedbastu, tennis, båt- och cykeluthyrning, islandshästar som gästar under sommaren.
  • Stjärnor i klassificeringen: 3.
  • Gästnätter: Cirka 35 000 år 2017.
  • Gästerna kommer ifrån: Tyskland 60 procent, Nederländerna, Belgien, Danmark sammanlagt 15 procent. Resten från Sverige och övriga Europa. Schweiz och Österrike ökar.
  • Anställda: 4,5 helårsanställda, 14 personer på sommarsäsong.
  • Omsättning: Drygt 5,3 miljoner kronor år 2017.

Campingplatsreportage från SVEA 3 2018. Text: Linda Swartz. Foto: Jonas Ljungdahl.