Camping som inte går i ide

En ganska stor campingplats i en medelstor svensk stad genomgår varje vinter ett förvandlingsnummer. Husvagnar, grillar och gräsmattor ersätts av en skidstadion med barnbacke, vallabod och konstsnö. För Skellefteå Camping är mångsidigheten en styrka.

Vitberget vid Skellefteås norra utfart reser sig 139 meter över havet. Hit och dit på sluttningen slingrar sig leder för barmarksvandring och längdskidåkning. Över två mil elljusspår erbjuds. Där finns också två alpina nedfarter med varsin lift. Vid foten av berget ligger Skellefteå Camping med 350 platser, 60 stugor och 26 rum. Under vintern blir större delen av campingplatsen underlag för skidspår för de alpina nedfarterna.
– På vintern har vi 30 platser för husvagn och husbil öppna. Men vi är flexibla, behövs det fler så skottar vi upp fler, säger campingchefen Marie Lindqvist Holmlund.

Mycket rutin

För Skellefteå Camping är det mest en fördel att ligga så nära skidbacken att man bokstavligen hamnar under den. Stora arrangemang som Skid-SM, EM och SM i draghund och slädhund samt både VM och SM i skotercross har ordnats på och kring Vitberget. På senare år har barnbacken, en så kallad funpark samt rodelåkning tillkommit. Allt detta betyder naturligtvis fler gäster till campingen. Men det är också utmanande för en campingplats att extraknäcka som skidstadion. Framåt våren vill sommarsäsongsgästerna ha de bästa platserna, men konstsnön på skidanläggningarna smälter trögt. Då är det en fördel att campingchefen är rejält rutinerad och har is i magen. Marie har basat för Skellefteå Camping i 31 år och närliggande Byske Havsbad i tolv år.

Gillar sitt jobb

Innan hon blev chef hade hon jobbat i tre år med reception och städ. Marie älskade redan då att arbeta med camping. Dåvarande chefen såg hennes potential, och när han gick till ett nytt jobb tog Marie över. När sedan kollegan på Byske Havsbad gick i pension gjordes tjänsten om och Marie blev chef för både stads- och havscampingen. Efter tre decennier bland campinggäster trivs hon fortfarande.

– Det är inte många jobb där man får hela biten från att fråga vad gästerna önskar sig, via att utveckla och hitta på, till att få skörda frukterna i form av positiva omdömen. Det är det som är så kul med det här jobbet.
När Marie började på Skellefteå Camping i mitten av 1980-talet hade den ungefär 250 platser. Stugorna som fanns då var små lador som flyttats dit och byggts om på 1960-talet.

– Nu är här helt förändrat. Våra stugor är högkvalitativa och 60–80 kvadratmeter stora. Vi har tagit bort ett antal av de allra enklaste stugorna, men eftersom vi vill att alla ska ha råd att bo så vill vi erbjuda olika alternativ, allt från stugor utan vatten till villan som kostar 4 800 kronor per dygn.

”Villan” heter också Zero Sun, och är ett experiment. Det 140 kvadratmeter stora enplanshuset ägs av Skellefteå Kraft som skapat ett helt solenergidrivet hus på en plats där solljuset är mycket ojämnt fördelat över året.

Energin från solcellerna lagras därför i batterier samt omvandlas till vätgas. Den sparas i sin tur i en tank för att sedan kunna driva bränsleceller. Under veckorna används huset för studiebesök, men på helgerna och somrarna hyrs det ut som en åttabäddarsstuga till vanliga campinggäster.
– Det är superpopulärt på sommaren, trots att det kostar mycket mer att hyra än våra andra stugor, säger Marie.

Många norrmän

I den exklusivare änden av boendeskalan har Skellefteå Camping just lanserat nyheten lyxcamping. I det som kallas stenbrottet, en avskild plats med bergsvägg i norr, finns nu en avskild och extra solvarm yta för en eller två husvagnar eller husbilar.
– Den som hyr får hela ytan, och då kan man stå där ensam eller dela med familj eller vänner. Där finns eget vatten, en uppbyggd altan och grillplats.

Förutom att Skellefteå Camping har ett äkta ”ski in/ski out-läge” ligger den intill både Vitbergsbadet – med utomhuspooler samt vågmaskin – och Skellefteå Kraft Arena. Där spelas det SHL-hockey samt ordnas konserter och andra event. Närheten till centrum med shopping och stadsvandringar är också ett plus, framför allt för alla köpsugna norrmän. Under sommaren är runt 80 procent av campinggästerna från Norge, och de utgör ungefär hälften räknat på hela året. Resten av gästerna är svenskar samt en liten andel tyskar, holländare, britter och italienare.

För Marie är det mest njutbara med jobbet att gå runt och prata med gästerna, både nykomlingar och stamgäster (de trognaste är nu inne på sitt 61:a år). Såväl barnfamiljer, generationscampare, kulturella par i husbil som naturälskare bjuds in med varm hand. Marie beskriver målgruppen som spretig.
– Vi vänder oss till alla, sådär som man lärt sig att man inte får göra inom marknadsföring.

Elljusspåret går också intill stugorna. Skellefteå Camping kan erbjuda äkta ski in – ski out.

Marie Lindqvist Holmlund visar en översiktsbild av campingen, uppsatt i en av servicebyggnaderna.

Barnbacken ligger alldeles intill några av stugorna. Upp kommer man med åkband och backen kantas av grillstugor.

Receptionen har en lounge där gästerna kan ta en kopp kaffe, slappa, läsa infomaterial med mera.

Om Skellefteå Camping

Åretruntöppen kommunägd camping inne i Skellefteå. Ligger vid foten av Vitbergets skidbacke med två nedfarter och 40 kilometer skidspår varav 22 km elbelyst.

  • Antal tomter: 390 platser för husvagn, husbil och tält, varav 60 är säsongsplatser.
  • Antal stugor: 60.
  • Antal rum: 26.
  • Service och aktiviteter: Kafé, kiosk, frukostservering, lekplatser, konferensmöjligheter, bastu, pool (Vitbergsbadet), äventyrsgolf, skidanläggning (längd och alpint), vandringsleder, löparspår, uthyrning av cyklar och skidor. Nybyggda Skellefteå Bike Arena invigs i juni 2020.
  • Stjärnor i klassificeringen: 4.
  • Gästnätter 2019: 86 000.
  • Gästerna kommer ifrån: Cirka hälften från Norge, 45 procent från Sverige, resten från Tyskland, Nederländerna, Storbritannien och Italien.
  • Anställda: 10 helårsanställda, 30 personer på sommarsäsong.
  • Omsättning: 17 miljoner kronor år 2019.

Detta platsreportage publicerades i tidningen SVEA 1 2020.

Text: Linda Swartz Foto: Ola Westerberg / Bildbyrån