No business like snow business

När sommaren är slut och de ”normala” campingplatserna i landet har släckt ner verksamheten inför vintern, då närmar sig högsäsongen på Kläppens Camping. Med god fart backas de stora vagnarna på plats och de små fina förstugorna hämtas fram och pusslas på. Snöpinnar för snöröjningen sätts ner, check, sladden för elen i, check!

Med en viss automatik är Sälen i första hand förknippat med vinter och skidåkning. Det betyder mycket snö och periodvis väldigt kallt och inte alls någon självklar koppling till camping kan man tycka.

Men här finns en grupp sanna entusiaster som tycker att camping på vintern är hur bra som helst och som värdesätter gemenskapen i serviceutrymmena under mörka vinterkvällar.

– Vi har många återkommande gäster som är här och i första hand kör skoter. En annan rolig stammisgrupp är det danska gänget som hyr 30 platser under tre veckor varje år. De är här vecka fem, sex och sju, och byter gäster varje vecka, vilket innebär att det är 90 vagnar i omsättning på de här platserna då. De firar faktiskt 10-årsjubileum här i år dessutom, säger Petter Roosvall, campingansvarig på Kläppen.

Flyttade för skidåkningen

Vi träffar Petter Roosvall och Oskar Tjernberg. Båda två är inflyttade söderifrån och har arbetat flera år på Kläppen. Oskar kom hit för sex år sedan och är från Mariefred.

– Jag bytte skridskor mot skidbacken, säger han och glittrar med ögonen när han tittar upp mot nedfarterna. Man kan ju inte bo på plattlandet om man gillar utförsåkning. Petter kom till Kläppen för drygt två år sedan.

– Vi tycker om friluftsliv och det är en förmån att bo så här, säger Petter och gör ett svep med armen över skidanläggningen och älven.

Krav på komfort och webb-el

De är samspelta, engagerade och påfallande glada och trevliga killar. Engagemanget och intresset för att utveckla lyser. Stolta visar de på campingens rustika gärdsgård som de byggde i somras.

– Mycket av mitt arbete här är att vara till hands och lyssna på våra gäster, säger Oskar. Då får vi tips om vad de saknar eller önskar sig för att trivseln ska öka. Det är stora och dyra ekipage och dessa gäster har krav på sin komfort i vår anläggning också. Det ska finnas affär med stort sortiment, krog, torkrum för våta kläder och moderna matlagninsgmöjligheter för att nämna något.

Kläppens Camping har 240 platser där 200 av dem är bokningsbara för hela vintersäsongen. De övriga 40 är öppna för "walk in" det vill säga oanmälda ankomster. Vintertid är el extra viktig och 70 procent av platserna har webb-el vilket gör det möjligt för gästen att själv gå in via webben och sätta på värmen i vagnen redan hemifrån.

De övriga elplatserna sätts igång manuellt av Oskar när hyresgästerna aviserar sin ankomst via hemsidan.

– Den här faciliteten har vi haft under ett par år nu och den är väldigt uppskattad. På sikt kommer alla platser ha webb-el, det innebär frihet för både gäster och personal, berättar Oscar.

Vintersäsongen börjar i Sälen och på Kläppens Camping på uppställarhelgerna, första och tredje helgen i oktober. Då är anläggningen bemannad med personal och lyfthjälp för golv och förstugor som har sommarförvarats. Man tillåter och har standardiserat förstugor i trä till att vara maximalt sex kvadratmeter stora. Under helgerna med ankomster är det fullt upp att få alla små stugor på rätt plats för Oskar.

– Samtidigt vill man ju prata en stund med alla gamla stamgäster som återkommer, säger han.

En vintercamping kräver inte mycket insatser med gräsklipparen men väl på traktorn med snöplog. Oskar berättar att alla vägar ska plogas varje morgon, helst innan någon är vaken.

Dessutom skottas alla platser där gästerna har anmält ankomst så att det är ok att parkera bilen och man slipper pulsa i snön fram till sin husvagn. Vid butiken och servicehuset ska det sandas och saltas mot halkan, trappor och gångar ska handskottas eller borstas mest varje dag.

Bastun viktig för vintergästerna

På frågan om vad som är största skillnaden på en sommar- respektive vintersäsong svarar Petter direkt: bastun.

Oskar nickar instämmande och berättar att det är en riktigt viktig service. I fjol byggdes servicehuset ut med 80 m² där just bastun gjordes extra stor för att räcka till varje eftermiddag.

Bastun är gemensam för damer och herrar och på eftermiddagen är det som värsta ljugarbänken och knökfullt. Här avhandlas glatt dagens skidåkning, dagens vurpor, turen på skoter eller tiden i skidspåret.

Det nya servicehuset rymmer förutom den populära bastun ett stort kök med fyra stationer för matlagning. Det finns ett lekrum för barn, bordtennis och ett större vardagsrum för gemensam samvaro. Här ser man på tv tillsammans, spelar spel eller bara umgås på ett avslappnat sätt. Gemenskapen är enligt Petter synonymt med campare, de söker sig till varandra och är ett sällsynt sällskapligt släkte.

Två mindre stugor finns att hyra om det blir trångt i husvagnen när vännerna kommer.

Bastun, den mest uppskattade faciliteten och "ljugarbänk".

Det nybyggda servicehuset rymmer bland annat ett stort kök med fyra stationer för matlagning.

Det finns ett eget lekrum för barnen – med inbyggd koja för tv-tittande.

På sikt kommer alla platser ha webb-el, det innebär frihet för både gäster och personal.

Om Kläppens Camping

  • 240 platser totalt, alla med eluttag.
  • 200 bokningsbara säsongsplatser.
  • Platserna är 9 x 12 m stora.
  • Säsongscampare har 25 % rabatt på liftkort i Kläppen.
  • Kläppen Camping drivs som ett eget bolag, helägt av Kläppen Skiresort AB.
  • Campingen erbjuder förvaring av förstugor och golv under of season.
  • Två små gäststugor för övernattande besökare till camparna finns att hyra.
  • Campingens gäster är skidåkande barnfamiljer och skoterentusiaster.
  • Gemensam bastu för dam, herr och barn.
  • Familjeduschar.