För oss finns inga helger

Bara några mil utanför Stockholms storstadspuls vilar lugnet över hav och ekbackar. Här, mitt i ett naturreservat, med Stockholms längsta sandstrand, driver paret Blomqvist och Jonasson Gålö Havsbad.

Stället var nedgånget och misskött men det fanns potential

Maria Jonasson går ingenstans utan kalendern i handen. Mobilen ringer titt som tätt, semestern närmar sig och bokningarna fyller ut fler och fler sidor i den mörkblå almanackan.

Hon bär fodrade gummistövlar och mörkblå kjol och kavaj, en symbol för hur en campingägare måste vara redo att rycka in där det behövs.

Förberedelserna inför säsongen på Gålö Havsbad är i full gång. Medan vi går på campingens strand där det en solig dag under högsommaren kan trängas upp mot 4000 personer, berättar Johan Blomqvist, Marias sambo och delägare till campingen, att tången på stranden snart ska tas upp. Det brukar bli cirka 100 ton varje år.

Varje år är det några projekt som ska genomföras. Denna säsong ska det byggas hundduschar och infarten till campingen ska göras om.

– Arbetet tar aldrig tar slut. Att campingen hela tiden kan utvecklas är både jobbigt och roligt. Men jag tycker om utmaningar och att jobba, det är en förutsättning för att driva en camping. Det finns inga lördagar eller söndagar för oss, konstaterar Maria.

När paret Jonasson Blomqvist tog över anläggningen 2006 var det just kapaciteten de såg och lockades av.

– Jag såg att det var ett stort projekt, men det var också motivationen. Stället var nedgånget och misskött men det fanns potential att göra något positivt av det, säger Jonas.

Paret gav campingen en rejäl ansiktslyftning och har som ett bevis på detta tilldelats fyra stjärnor i SCR Svensk Campings klassificering. De har bland annat totalrenoverat alla stugor, rustat upp restaurangen och byggt ett vandrarhem.

Campingen erbjuder numera ”Bad och busklubben” för barn, trampbilsrace, tåget ”Lilla blå”, trubadurkvällar, karaoke, After Beach och frågesport.

Maria har haft en relation till Gålö Havsbad sedan barnsben då hon tillbringade sommarloven här. Som vuxen drev hon campingens glasskiosk under somrarna.

Oavsett om Maria befinner sig i baren eller i receptionen är siktet inställt på att göra gästerna nöjda.

– De som väljer att komma hit har jobbat ihop en semesterkassa som de lägger på oss, säger Maria.

Restaurangen som numera har fullständiga rättigheter slår upp portarna för säsongen i mitten av juni. Här bjuds det på After Beach och trubadurkvällar.

Johan sköter om underhåll och utbyggnaden av anläggningen. Här syns han ute bland gästerna. I början av maj finns endast ett fåtal säsongsplatser kvar.

Festlokalen är bokad varje helg från maj till oktober för bröllop.

Gålö Havsbad har 86 stugor och ett vandrarhem med 12 enkelrum och 8 dubbelrum.

Gålö ligger bara en timmes resa med pendeltåg och buss från Stockholm. Målet för Maria och Johan är att Gålö Havsbad både ska vara en självklarhet för gäster som kommer till Stockholm som turister och för gäster i närområdet både när det gäller dagsbesök, camping, stugboende, konferens och bröllopslokal.

Jag gillar älgar, men jag vet inte hur vi ska ta hand om dem på vintrarna

En dag fick hon ett infall och åkte ut och pratade med restaurangägaren och sa att om han skulle sälja, skulle han kontakta henne. Det dröjde inte länge förrän telefonsamtalet kom och Maria och Johan bestämde sig i princip direkt.

På den vägen är det. Senare blev de tillfrågade av markägaren Skärgårdsstiftelsen om de ville utöka verksamheten. 2006 fanns det bara en restaurang och 20 campingplatser. 2011 finns det 130 stycken.

Campingens läge, 3,5 mil utanför Stockholm och mitt i ett naturreservat, gjorde att expansionen föll sig naturligt. Naturen lockar många norrmän, tyskar och holländare. Vandringsleder erbjuder promenader längs kustremsorna, sammanlagt finns här fem mil stränder.

Den typiska Gålönaturen består av en blandning av löv och barrskog och ett öppet landskap med hagmarker där ekbackar breder ut sig.

Vill expandera

Utöver att vandra finns möjligheter att fiska strömming och havsöring, hyra båt och cykel. Johan och Marias dröm är att bygga ut campingen ytterligare med runt 200–250 platser.

– Det är en lång process innan alla har sagt sitt och så har vi strandskyddet. Men vi vill ha campingplatser med havsutsikt, säger Johan.

Maria drömmer om ett poolområde och en älgpark.

– Jag gillar älgar, men jag vet inte hur vi ska ta hand om dem på vintrarna. Det är lite omständligt, men någon gång … säger hon med ett skratt.

Men att driva en camping handlar inte bara om att erbjuda gästerna olika aktiviteter och faciliteter. Maria tycker att hennes erfarenhet från att ha arbetat som lärare har hjälpt henne i rollen som campingägare.

– Båda jobben har med människor att göra. Jag måste försöka vara pedagogisk i receptionen. Alla barn har olika sätt och jag har lätt att förstå olika personlighetstyper även hos vuxna människor. Det är som en livsstudie här ute.

Om ägarna

  • Namn: Maria Jonasson, 39 och Johan Blomqvist, 34.
  • Antal år i branschen: Fem.
  • Familj: Dottern Lova, sju år.
  • Semestrar: Oftast i Thailand tre–fyra veckor i februari varje år.

Om Gålö Havsbad

  • Adress: Skålåkersvägen 11, Gålö
  • Kapacitet: 130
  • Anställda: Sju inklusive ägarna
  • Omsättning: 6,7 miljoner
  • Stjärnor i SCR Svensk Campings klassificering: Fyra stycken
  • Övrigt: Här ligger Stockholms längsta sandstrand.