"Det bästa jag har gjort"

För bara tre år sedan tog han över värmländska Frykenbadens Camping efter sina föräldrar. I år utsågs Magnus Christoffersson till Årets ledare av SCR Svensk Camping. Hemligheten är att låta de sommarjobbande ungdomarna växa i företaget.

Magnus Christoffersson räknas av både sig själv och andra som nykomling i campingnäringen. Sanningen är att en viss läggning åt campinghållet gått i arv från far och farfar. Den senare drev en anläggning på Västkusten och Magnus far köpte Frykenbaden av kommunen 1986. Men för Magnus blev det ingen rak väg in i campingföretagandet. Under mer än två decennier jobbade han i andra branscher, främst som säljare hos en leverantör till skidanläggningar.
– Hösten 2015 sade jag till mina föräldrar att jag var redo att ta över. Jag hade sett att det började bli slitsamt för dem. Jag trodde väl att de skulle fundera ordentligt, och att det skulle ta ett par år tills jag övertog campingen, säger Magnus.

Lättare och lättare år för år

Men det gjorde det inte. Hans föräldrar bestämde sig snabbt och redan till sommaren 2016 var det Magnus som basade för Frykenbaden. Övertagandet gick inte lika lätt som han hade trott. Alla utbildningar kring till exempel alkoholservering och livsmedelshygien tog mycket tid i anspråk. Men för varje år har jobbet med Frykenbaden blivit lättare, och Magnus ångrar inte en sekund att han lämnade vd-jobbet i sin gamla bransch och satsade på campingbranschen.

Ångrar sig inte

– Nej, det är det bästa jag har gjort. Jag resonerade så här: Tänk om jag stannar som vd och så sitter jag om fem år och ångrar att vi sålde Frykenbaden. I stället föreställde jag mig att jag skulle sitta på Frykenbaden om fem år och känna att det inte var rätt för mig. Det senare skulle jag kunna leva med.

Men hittills ångrar han sig inte ett dugg. Campingplatsen han tog över ligger mitt i skogen, vackert sluttande ner mot badet vid den östra stranden av Fryken. Sjön är med sina tio mil Sveriges tredje längsta. Den är också djup, 140 meter, vilket gör den relativt kall. Som mest brukar den komma upp i 23–24 grader, men om det bara är 16 grader är barnen i och badar ändå. ”De bryr sig inte”, konstaterar Magnus.

Just barnen har blivit en fokuspunkt för utvecklingen av Frykenbaden. De är nyckeln till att få familjerna att stanna lite längre. Förutom de säsongsboende är de flesta gästerna på genomresa.
– Om barnen har det bra, så har föräldrarna det bra och väljer att stanna extra, säger Magnus.

För att åstadkomma det finns naturligtvis lekplatser och minigolf, men när Magnus tog över startades också ett barndisco i restaurang Ladan två gånger i veckan. Under högsäsong finns även Frykenbarn, en slags klubb där två ungdomar tar emot barn från sex år och uppåt på vardagsförmiddagarna. De ordnar olika aktiviteter beroende på väder. Mellan 30 och 35 barn kommer varje dag.
– Ett av våra grundvärden för hela personalen är att de ska lära sig alla barnens namn. Vi blir kompisar med barnen. Om barnen känner all personal blir det en trygg miljö för både dem och föräldrarna.

Frykenbaden är enda stället i Kils kommun där det finns en hoppkudde. Den är uppblåst varje dag med fint väder från påsk till tidig höst.

Halva campingplatsens areal består av grönytor för lek, spel, umgänge och badliv. Här syns den stora lekplatsen.

Liten personalomsättning

Även personalen känner varandra från sommar till sommar. Magnus har haft väldigt liten personalomsättning sedan han tog över. Den ena anledningen kan vara att han betalar återkommande ungdomar 10 kronor mer per timme än avtalsenlig lön. Men en starkare anledning tror han är att de får ta ansvar, på riktigt.
– Jag låter dem hela tiden fatta egna beslut. Om det blir fel så skäller jag inte på dem, utan tillsammans analyserar vi varför det blev fel och hur alla kan undvika att det händer igen.

Magnus införde också enskilda ansvarsuppgifter som receptionschef och restaurangansvarig. I år kommer han även att ha en blott 15-årig kille som ansvarig för satsningen på Frykenbarn. Och Lukas, som är tillbaka för fjärde året, blir vice campingvärd. Denna ledningsgrupp kommer tillsammans med Magnus att ha särskilda möten fyra gånger i sommar.
– Ungdomarna ska kunna se att det går att växa inom företaget. Min målsättning från start har varit att Frykenbaden ska vara Kils attraktivaste arbetsplats för sommarjobbare. Om jag lyckas med det så vill de jobba här på somrarna även under universitetstiden. Det är rent egoistiskt från min sida, säger Magnus och ler.

Wilma Christoffersson är fjärde generationen att jobba på campingplatsen. Hon tar hand om de yngsta gästerna: Frykenbarn.

Birgitta Edmark hjälper Magnus att göra iordning tvåbäddsstugan Sjöboden som tillsammans med den större Sjöstugan ligger precis vid Frykens vatten.

Skämtet blev succé

Om personal kan räknas som mjukvaran i ett campingföretag är mark och byggnader hårdvaran. På den fronten blir det inga stora investeringar på Frykenbaden den närmaste tiden. I planerna ligger modernare stugor med separata sovrum, fler tomter med el, vatten och avlopp och fler villavagnar. Men ibland är det inte de stora satsningarna som ger störst utdelning.

Under Magnus första sommar på Frykenbaden fick han massor av frågor från säsongs- och stamgäster. En av dem var just om han tänkte satsa på något nytt. Mest på skämt började han svara: ”Javisst, vi ska ha grisfest första helgen i september”.
– Framemot midsommar började folk fråga i receptionen hur de kunde boka biljetter, så då insåg jag att vi får nog köra. Den där septemberhelgen hade vi 170 sittande gäster och grillade två grisar och ett lamm över öppen eld. Det är vår bästa dag omsättningsmässigt.

Det behöver knappt nämnas att grisfesten är en given tradition, som fått sällskap av fyra grillkvällar i juli. Men då går det bara åt en gris.

Ungefär hälften av Frykenbaden syns på denna bild, främst säsongsgästernas område. Badplatsen ligger till vänster utanför bild.

I trakten kring Frykenbaden finns cykel- och vandringsleder som Frykenleden och Falletleden samt en teknikbana för mountainbike.

Om Frykenbadens Camping

Åretruntöppen campingplats vid stranden av sjön Frykens södra ände, två mil norr om Karlstad.

  • Antal tomter: 200 varav 150 med el.
  • Antal stugor: 24.
  • Service och aktiviteter: Strandbad, restaurang med rättigheter, servicebutik, fiske, minigolf, biljardgolf, lekrum, lekplatser, barndisco, grillkvällar med mera.
  • I närheten: Kils golfklubbs 18-hålsbana. Frykstahöjdens friluftsområde med frisbeegolf, vandrings och cykelleder på sommaren och längdspår och skidbacke på vintern. Lökenebanan för motocross – med ”prova på”.
  • Stjärnor i klassificeringen: 4.
  • Gästnätter 2018: 45 000.
  • Gästerna: Främst från Sverige och Norge, men Nederländerna, Tyskland och Storbritannien är växande marknader.
  • Anställda: Förutom Magnus Christoffersson finns två anställda på sommarhalvåret och drygt 20 på högsäsong.
  • Omsättning 2018: 5,1 miljoner kronor.
Årets ledare 2019 Fotograf: Dick Gillberg

Årets ledare 2019

Magnus Christoffersson vann i år SCR Svensk Campings branschpris som "Årets ledare".

Ur juryns motivering:

”Som tredje generationens campingföretagare har pristagaren återvänt till vår bransch. Med nya influenser har Magnus stärkt campingplatsens position lokalt och regionalt. Och via ett starkt och tydligt ledarskap skapat ett starkt engagemang bland personalen som lyft verksamheten, vilket vida överträffat de mål som var uppsatta vid återvändandet. Trygg, inspirerande och engagerad är ord från personalen.”

Detta platsreportage publicerades i tidningen SVEA 2 2019.

Text: Linda Swartz Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån