Kukkolaforsen dukar för en Tornedalsk matupplevelse utöver det vanliga
Kukkolaforsen är en camping med anor.
– Hit kom man för att fiska sik och med tiden växte det upp en mötes- och marknadsplats. Här har folk övernattat sedan 1400-talet, säger Johanna Spolander, på Kukkolaforsen Turist och konferens.

Campinggästerna vid Kukkolaforsen utanför Haparanda, kan bland annat njuta av

en välbevarad kulturby med kvarnar och sågverk som var i drift ända fram till 60-

talet. Här finns också goda möjligheter till bastubad, samt förstås en makalös natur. I forsen finns inte bara sik utan också lax, nätting och lake. Men det är siken

som gjort platsen berömd. Genom fönstren kan restauranggästerna se hur fisken dras upp ur vattnet med speciella långskaftade håvar. Fisk som sedan hamnar i restaurangkökets grytor. Sista helgen i juli firas alltid sikfesten och många av rätterna såväl sommar som vinter innehåller sik.


Lokala råvaror

Det är det Tornedalska köket som ligger till grund för menyn och man är noga med att använda lokala råvaror så långt det går.
– Vi arbetar efter samma principer som slowfood-rörelsen, säger Johanna Spolander, verksamhetsansvarig på Kukkolaforsen Turist och konferens.
– Det handlar bland annat om att servera vällagad mat med lokal förankring och att

erbjuda alla barn samma rätter som de vuxna. Vi hade en sjuårig pojke här som berättade att den gravade laxen var det godaste han ätit.


Vällagad mat med lokal förankring och en makalös natur möter besökarna på Kukkolaforsen Turist och Konferens.


Kulturupplevelse

Även om förankringen i den lokala matkulturen är viktig är det inget som hindrar att

man låter sig inspireras av internationell mat. Exempelvis finns lingontsatsiki på menyn och grillkiosken på området serverar renskav i pitabröd. Det går förstås utmärkt att besöka Kukkolaforsens camping utan att äta i restaurangen. Många av gästerna lagar fortfarande sin mat i husvagnen men Johanna Spolander tycker sig ha märkt att allt fler passar på att njuta av den speciella matupplevelsen.
– Maten är ju en jätteviktig del av semestern, säger hon. Att turista handlar ju om

att ta in med alla sinnen, att se, lyssna, lukta, känna och smaka. Här ser besökarna hur siken fångas, de känner lukten av hur den röks och kan smaka resultatet i restaurangen. Det är en verklig kulturupplevelse.Text: Benedikta Cavallin
Foto: Kukkolaforsen Turist och Konferens